Avocatul Piperea: Abuzul în serviciu e dezincriminat temporar

Cunoscutul avocat Gheorghe Piperea afirmă, referindu-se la decizia CCR privind pragul la abuzul în serviciu, că acest lucru înseamnă „pur și simplu” dezincriminarea temporară a acestei infracțiuni, până când Parlamentul va clarifica pragul.

„CCR, din câte observ, a mai spus odată că abuzul în serviciu trebuie să aibă prag valoric și precizie terminologică în privința intensității vătămarii, pentru a putea delimita delictul penal de cel contravențional sau civil. Înseamnă că norma penală, fiind lipsită de claritate și predictibilitate și, deci, nefiind lege în sensul CEDO, trebuie înlăturată de la aplicare în orice proces penal. Acest lucru înseamnă, pur și simplu, dezincriminarea temporară a abuzului în serviciu, până când Parlamentul va face bine și îl va clarifica. Între timp, toti suspecții de abuz în serviciu, vinovați sau nu, vor putea să scape de acuzație (dacă, desigur, vor reuși să convingă judecătorii de imprecizia și impredictibilitatea legii), pe principiul legii penale mai favorabile. Iar, în aceste condiții, dă-i și luptă în contra corupției. Plevușca prinsă în năvoadele marilor luptători anti-nu-stim-ce, va scăpa, căci gaurile plasei sunt acum foarte, foarte largi”, a scris Piperea pe Facebook.

Avocatul opinează în continuare că „adevărații corupți și marii evazioniști și hoți oricum sunt scăpați de mult”.

„Pe ei luptatorii anti-naiba-știe-ce nici măcar nu îi întrebau de sănătate. În schimb, ștampila de țară a corupției pusă de purtătorii de lanterne telefonice, precum și angoasa de suspect de serviciu indusă tuturor amărăștenilor (nu și mahărilor care își permit să dea telefoane din sediul „instituțiilor de forță”) de cele 100 de mii de mandate de interceptare a convorbirilor telefonice vor rămâne. La fel și costurile pecuniare și nepatrimoniale ale campaniei ratate anti-corupție, inclusiv restricțiile anti-democratice ale drepturilor, pe motiv de „siguranță națională”. Dacă este chiar un fenomen național, corupția trebuie prevenită și combătută inclusiv prin mijloacele dreptului penal, care este un drept al apărării sociale. Dar nu cu actualii lideri. De eficiența și deșteptăciunea lor maxime ne-am dat seama. Suntem lămuriți. Poate se vor lămuri și reprezentanții puterilor străine în Romania. Nu de alta, dar se pare că s-au cam dus după fentă în februarie. Cât despre #rezist – enti, le sugerez să își caute alți idoli”, conchide Piperea.

Citiţi şi

Decizia CCR privind pragul pentru abuzul în serviciu

Cum rezolvă Grindeanu problema „abuzului în serviciu”

Un prag „rezonabil” pentru abuzul în serviciu

Ministerul Justiției introduce prag la abuzul în serviciu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.