Avocatul Poporului, anchetă în cazul Ridzi

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a declanșat o anchetă la secția exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla și la Spitalul Penitenciar Jilava în cazul Monicăi Iacob Ridzi.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a declanșat o anchetă la Secția exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla și la Spitalul Penitenciar Jilava cu privire la posibila încălcare a art. 34 din Constituția României referitoare la dreptul la ocrotirea sănătății, a dispozițiilor din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a dispozițiilor din Ordinul Ministrului Justiției nr. 433/2010, în cazul deținutei Monica Iacob Ridzi. În cadrul cercetărilor vor fi verificate motivele și condițiile de transfer la Spitalul Penitenciar Jilava, condițiile de detenție la Secția exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla și la Spitalul Penitenciar Jilava și va avea loc o discuție cu persoana privată de libertate”, se precizează într-un comunicat al instituției.

Instituția precizează că ancheta a fost inițiată în urma informațiilor din presă referitoare la condițiile de detenție ale lui Ridzi în Penitenciarul Gherla și a celor în care a fost transportată de la Penitenciarul Gherla la Penitenciarul București Jilava.

Soțul fostului ministru Monica Iacob Ridzi, condamnată recent la 5 ani cu executare, a declarat marți într-o intervenție telefonică la B1 TV că, deși a plecat luni la ora 16.00 din Cluj pentru a fi internată la Spitalul Penitenciar Jilava, după 22 de ore, soția sa nu a ajuns la destinație.

De cealaltă parte, Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că, în timpul transferului de la Penitenciarul Gherla la Jilava, Monica Iacob Ridzi a fost cazată la un penitenciar, unde a fost consultată de un medic, iar pe traseu s-au făcut cinci opriri, pentru a se asigura accesul la un grup sanitar, apă potabilă şi mişcare în aer liber.

Ridzi a fost transferată de la Secţia exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla la Spitalul Penitenciar Jilava din cauza unor probleme medicale cu care fostul ministru al Tineretului şi Sportului se confruntă. În total, drumul a durat aproximativ 27 de ore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.