Avocatul Poporului recomandă sancționarea unor supraveghetori

Avocatul Poporului (AP) recomandă directorului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Tileagd din județul Bihor să dispună măsuri pentru sancționarea disciplinară a unor supraveghetori de la această instituție, în urma unor relatări din presă conform cărora copiii sunt agresați verbal și fizic.

„Directorului centrului i se mai recomandă completarea schemei de personal cu numărul de angajați necesari pentru o mai bună supraveghere a beneficiarilor centrului aflați în regim de internat și instruirea personalului pentru prevenirea unor evenimente similare”, potrivit unui comunicat transmis de AP vineri.

Recomandarea este rezultatul sesizării din oficiu și anchetei efectuate la centrul școlar respectiv, în scopul verificării aspectelor relatate de către un post de televiziune pe 25 mai.

Conform relatărilor din mass-media, copiii înscriși la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tileagd sunt agresați atât verbal, cât și fizic de către supraveghetori, care îi lasă chiar să se bată între ei. Postul de televiziune a prezentat cazul unui copil cu dizabilități care a fost tăiat cu un ciob de sticlă în zona gâtului de către un alt coleg.

În urma anchetei efectuate de Biroul Teritorial Oradea, AP a constatat că au fost încălcate prevederi din Constituție potrivit cărora „copiii și tinerii se bucură de un regim special de protecție și de asistență în realizarea drepturilor lor”.

Avocatul Poporului a mai constatat nerespectarea unor prevederi din Legea nr. 272/ 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului ce stipulează că autoritățile publice sunt obligate să respecte, promoveze și să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituție și lege, să protejeze copilul împotriva oricăror forme de violență, abuz, rele tratamente sau neglijență, iar în cazul în care abuzul sau neglijarea a fost săvârșit (ă) de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecția, creșterea, îngrijirea sau educația copilului, angajatorii au obligația să sesizeze de îndată organele de urmărire penală și să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflați în grijă sa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.