„Azilul de noapte”, în premieră

Victor Ioan Frunză montează la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc Azilul de noapte de Maxim Gorki. Piesa a avut premiera absolută în 1902 cu titlul original este NA DNE (Fundătura). Personajele dramei sunt oameni cu destine irecuperabile, indivizi marginalizaţi care se adăpostesc în refugiul lui Costâliov, închişi împreună într-o situaţie deznădăjduită, încercând s-o scoată la capăt. Într-o zi soseşte un pelerin ciudat: Luca. Spre deosebire de ceilalţi din azil, care par să nu-şi mai găsească sensul vieţii, el crede că iluzia poate da un sens existenţei. Luca este exponentul speranţei care ucide.

Victor Ioan Frunză a montat 48 de spectacole pe scenele maghiare, la Teatrul Naţional (Nemzeti Színház), Teatrul de Cameră (Kamaraszínház), Teatrul Nou (Újszínház) şi Gara Nyugati din Budapesta, Teatrul Szigligeti Ede (Szigligeti Színház) din Szolnok, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara, Teatrul de Stat Maghiar din Cluj, Trupa Tompa Miklos a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Academia de Teatru Szentgyörgyi István, Teatrul Tamási Áron din Sfântu-Gheorghe, Teatrul Figura Stúdió din Gheorgheni şi la Municipalul din Miercurea Ciuc. Aceste creaţii au întrunit 32 de premii în România şi Ungaria, cele mai importante fiind: Premiul Teatrului Experimental de la Gödöllő, Cel mai bun spectacol din spaţiul maghiar.

Premiera din 27 februarie de la Teatrul Municipal Miercurea Ciuc cu Azilul de noapte, de Maxim Gorki, este a cincea montare în Miercurea Ciuc a directorului de scenă Victor Ioan Frunză, după Pasărea albastră (2008), Liliom (2009), Finito (2011), Familia Tót (2012). Frunză este autorul a peste 200 de puneri în scenă, montează curent în maghiară, germană, idiş, franceză şi română, iar creaţiile sale au fost apreciate cu 51 premii naţionale şi internaţionale. Este Cavaler al Ordinului Steaua României şi al Ordinului Maltez.

Scenografia spectacolului este semnată de Adriana Grand, ale cărei creaţii pot fi văzute în Praga, Budapesta, Bratislava, Bucureşti, Timişoara etc. Este laureată cu 23 de premii naţionale şi internaţionale. A conceput scenografii pentru spectacole de Cătălina Buzoianu, Victor Ioan Frunză, Tompa Gábor, Sanda Manu, Parászka Miklós, Andrei Şerban.

În spectacol evoluează aproape toată trupa din Miercurea Ciuc. Actorii Kozma Attila şi Szabó Enikő sunt în a 15-a stagiune a carierei. Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc este o companie teatrală fondată de Miklós Parászka, regizor şi profesor la Universitatea de Arte din Târgu Mureş. Identitate, Comunitate şi Universalitate sunt reperele conform cărora Parászka orientează gramatica şi discursul acestei companii teatrale care a aniversat în 2014 cincisprezece stagiuni.

Din distribuţie: Keresztes Szabolcs< Szabo Eniko, Bokor Andrea/ Cziko Juliana, Giacomello Roberto, Puskas Laszlo, Vass Csaba, Fekete Bernadetta, Dalnoky Csilla, Bartalis Gabriella, Kosztandi Zsolt, Bende Sandor, Kozma Attila, Veress Albert, Fulop Zoltan, Pap Tibor, Bilibok Attila.

Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.