Baconschi îşi lansează platforma creştin-democrată

Retragerea celor „trei grei” – Videanu, Berceanu şi Blaga – din Guvern a fost compensată de intrarea în scenă a ministrului Teodor Baconschi. Proaspăt înscris în PDL, ministrul de Externe strânge rândurile democrat-liberalilor, în cadrul umbrelei creştin-democrate, teză ce va fi oficializată miercuri, în cadrul unei ceremonii la care este aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu.

Practic, noul pilon pe care se încearcă regruparea pedeliştilor va fi lansat, miercuri seara, la Ateneul Român din Bucureşti, sub denumirea Fundaţiei Creştin Democrate. Pe lângă şeful statului, la eveniment sunt aşteptaţi şi prim-vicepreşedinţii PDL Adriean Videanu şi Theodor Stolojan, precum şi Vasile Blaga, secretarul general al democrat-liberalilor, confirmând că va fi prezent la lansarea platformei lui Baconschi, informează Gândul.

Miza împingerii în faţă a ministrului de Externe este refacerea imaginii PDL, prăbuşit în încrederea populaţiei, scopul pe termen lung fiind pregătirea sa ca viitor candidat la preşedinţie, posibilitate anunţată de către Traian Băsescu, în urmă cu câteva săptămâni.

Chiar dacă, în principiu, tabăra creată în jurul lui Baconschi a fost gândită iniţial ca o variantă la „aripa liberală”, reprezentată prin eurodeputaţii democrat-liberali de la Bruxelles Theodor Stolojan, Monica Macovei şi Cristian Preda, ideea lansării unui nou curent şterge potenţialele disensiuni.

Europarlamentarul Cristian Preda a pregătit terenul încă de săptămâna trecută, declarând că PDL ar trebui să formeze o alianţă cu PNŢCD, însuşindu-şi, astfel, un parteneriat cu creştin-democraţii în cadrul PPE. De altfel, Baconschi a anunţat încă din această vară intenţia de a regrupa taberele pedeliste, promiţând că va găsi „toate formulele de complementaritate pentru ca sensibilitatea liberală şi cea creştin-democrată să poată coabita”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.