Bacşişul se legalizează la 1 mai

În şedinţa de miercuri, 22 aprilie, Guvernul va aproba ordonanţa privind impozitarea bacşişului iar de la 1 mai toţi aceia care doresc să lase bani în plus la restaurant sau pentru alte servicii o pot face legal, la vedere, pe nota de plată. „Mâine (22 aprilie, n.r.), în şedinţa de Guvern, avem ordonanţa cu impozitarea diferenţelor dintre ceea ce un client lasă în urma unui serviciu prestat la un restaurant, bacşişul. Am avut şi ieri discuţii la minister cu reprezentanţii federaţiilor din turism, pentru a avea forma finală. Mâine se va face un pas mare spre normalitate. Este o idee pe care au cerut-o cei din piaţă, pentru a reglementa acest bacşiş”, a afirmat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România, a declarat după întâlnirea cu oficialul Guvernului că în urmă cu trei ani, când s-a lansat public pentru prima oară ideea legalizării bacşişului, industria nu era pregătită, şi nici mediul politic nu a avut abordarea necesară. „De această dată, propunerea a fost preluată şi devine temă de Ordonanţă de urgenţă, în numai trei săptămâni de la primele discuţii cu echipa Ministerului Finanţelor. Evident că mai avem de clarificat şi alte aspecte legislative, care trebuie să susţină şi să stimuleze dezvoltarea turismului în România, deci vom continua acest parteneriat cu Ministerul de Finanţe. Însă consider că acest moment şi adoptarea Ordonanţei de urgenţă pentru legalizarea bacşişului şi restructurarea activităţii şi procedurilor de control ale ANAF constituie un mare pas înainte pentru industria ospitalităţii din România. Susţinem campania pentru emiterea bonului fiscal, susţinem importanţa fiscalizării şi scoaterea la lumină a economiei subterane”, a precizat Corina Martin.

În urma discuţiilor purtate, au fost admise şi preluate în proiectul de ordonanţă de urgenţă mai multe amendamente, precum legalizarea bacşişului pe nota de plată distinctă, cu impozitarea de numai 16%, nu şi cu TVA sau CAS, sau delimitarea răspunderii angajatorului faţă de răspunderea angajatului. De asemenea, în cazul în care agentul economic evită trecerea în contabilitate a bacşişului, el va fi sancţionat şi dacă amenda va fi plătită în termen de 48 de ore, aceasta va fi doar jumătate.

Ministerul Finanţelor speră că anual, la buget, vor veni peste 300 de milioane de lei din impozitarea bacşişului. Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, este interzis comercianţilor să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.

Proiectul de prevede o aplicare graduală a sancţiunilor, în funcţie de un prag de semnificaţie astfel:

1. Dacă diferenţa constatată este de până la 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţioneaza cu avertisment.

2. Dacă diferenţa constatată este mai mare de 1%, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei.

3. Dacă diferenţa constatată este cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar este mai mică de 1% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

4. Dacă diferenţa constatată este cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei şi cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.

5. Dacă diferenţa este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mică de 1% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei.

6. Dacă diferenţa constatată este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 1%, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei, şi cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.

7. Se reglementează modalitatea de stabilire a diferenţei precum şi a ponderii valorice din diferenţele neînregistrate fiscal, în cazul în care faptele au fost săvârşite anterior controlului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.