Balamaua Oprea și liberalii

După căderea moțiunii de cenzură s-a încercat printre liberali a se da vina pentru eșec pe…generalul Oprea. El ar fi jucat la două capete și ar fi trădat niște înțelegeri subterane încheiate cu Opoziția. PNL a încercat reluarea tacticii din mai 2012 cînd USL a răsturnat guvernul PDL. Fără succes de data asta. Înțeleg nerăbdarea unora de a trece din Opoziție la putere, pentru asta fac politică. Iar în România resursele sunt condiționate de guvernare. În Opoziție e greu. Nici pină azi liberalii nu l-au iertat pe Crin Antonescu că a rupt USL și i-a scos de la guvernare lăsînd PSD singurul beneficiar al puterii. În teritoriu liberalii s-au cam plictisit să îi vadă pe pesediști înfruptîndu-se din oasele din ogradă. Ideea care circula prin multe filiale – liderii liberali să se infrățească la Centru cu generalul Oprea, să răstoarne guvernul cit mai repede posibil și să îi aducă pe liberali la Guvern. Imediat după victoria lui Iohannis a început curtarea insistentă a generalului Oprea. De atunci datează și întîlnirile, ocheadele, negocierile discrete cu el. Asta l-a și făcut mare pe general, i-a conferit rolul de balama, i-a mărit importanța pe scena politică.

Imaginea proastă și reputația sulfuroasă a acestui general cu o biografie cu multe pete albe, mirosind de la o poștă a servicii, ajuns din ofițer de intendență general cu 4 stele – nu a contat. Deși evident generalul Oprea reprezintă o soluție imorală, liberalii au avut și au o atitudine ambiguă față de el, sperînd să-l atragă într-o alianță care să-i aducă la putere înainte de alegeri. Asta a tăiat tăișul critic de care PNL ar fi trebuit să dea dovadă. Toate gafele generalului, toate atitudinile lui antidemocratice, cazone, i-au fost trecute cu vederea în loc să fie denunțate energic. Practic nu a fost niciodată criticat de PNL, pentru că pe fond i s-a cerșit colaborarea. Încercarea de a ajunge la o înțelegere cu generalul Oprea a creat însă o ambiguitate a liberalilor în spațiul public care nu a fost deloc folositoare. Dimpotrivă. Alina Ghorghiu a declarat amar după căderea moțiunii ” Oprea a jucat la dublu „. Da, cum altfel!? Nici nu a fost prima dată.

Ar fi normal ca măcar acum – în ultimul ceas înainte de intrarea în anul decisiv 2016 cu alegeri locale și parlamentare – și liberalii să termine să joace ” la dublu ” – una pentru electorat în conferințe de presă și alta în culise. Cu Oprea nu trebuia negociat nimic. Azi ar fi cel puțin oportun o declarație oficială fermă a PNL care să întărească declarația Alinei Gorghiu de mai jos. Declarație prin care PNL să refuze pe viitor o soluție imorală, în acest caz apropierea de Oprea. Să respingă orice tratative, înțelegeri cu UNPR. Prețul politic este – cum se și vede în aceste zile – mult prea mare pentru liberali.

Generalul Oprea este un politician autoritar și antiliberal ca formulă ideologică. Oprea este un pericol real pentru regimul democratic din România cu ambițiile lui dictatoriale, cu pofta lui de a impune în jur ordine și disciplină. Iată și declarația despre care aminteam – „Am luat decizia să refuzăm să ne așezăm la masă cu cei patru lideri de partide politice care duc România pe un drum greșit până când vor renunța la soluția compromițătoare pentru România — anume Victor Ponta prim-ministru. (…) Vom refuza să ne așezăm la masă cu un partid sau cu o Coaliție care nu dă semne că a înțeles pericolul de a-l ține pe Victor Ponta în continuare la Palatul Victoria”.

Nu ajunge. Și nu e vorba doar de Ponta, ci de principii. Declarația Alinei Gorghiu ar trebui întărită de una oficială a PNL, ca document de partid. Sigur că mai multe structuri PNL din teritoriu vor cîrti nemulțumite. Dar liberalii acum trebuie să se adreseze nu atît cadrelor, cît să se deschidă spre electorat, acolo de unde se adună voturi și unde generalul Oprea este privit cu neîncredere, chiar detestat. El trebuie izolat, ținut cît mai departe de PNL. Generalul Oprea trebuie clar definit public ca un adversar politic. Orice apropiere de el, orice tăcere privind manifestările sale nedemocratice și care încalcă legea și Constituția trebuie sancționate dur. Alianța cu el este toxică. Nu aduce voturi, ci pierde.

http://www.stelian-tanase.ro/balamaua-oprea-si-liberalii/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.