Balamuc în extindere

Traian Băsescu a sărit cu canistra de benzină în mijlocul vâlvătăii. Gest disperat şi sinucigaş. Preşedintele a aruncat pe piaţă propoziţii şi acuzaţii care depăşesc limitele incendiului, ale exploziei, ale războiului politic. Sunt mai degrabă o formă de disperare. Ajung în puşcărie sau vă nenorocesc pe toţi! Cam aşa sună ieşirile din ultima vreme ale preşedintelui. Comportamentrul acesta are rolul de a ridica temperatura vieţii politice. Victor Ponta îi răspunde. Măreşte miza şi ţinteşte fără milă în vulnerabilităţile lui Traian Băsescu. Şi pentru a nu lăsa impresia că se teme, măreşte miza, se mută într-o unitate militară. Gestul, în loc să contribuie la siguranţa politicienilor şi la liniştirea acestora, dublează şi el potul. Crin Antonescu dă fuga în faţa camerelor de luat vederi şi acuză: „Cu ce drept Ponta, dacă e în toate facultăţile, îşi permite să facă acest circ cu Guvernul României, care nu e al domniei sale, nu este al PSD? Mută şi PSD în MApN? Să poată discuta liniştiţi? Nu cred că e o chestiune de tupeu, cred că Ponta şi-a pierdut controlul, de nervi, de supărare (…) Cineva trebuie să facă ceva. Ceilalţi membri ai Guvernului, membri ai PSD, preşedinţii celor două camere, care ar putea să îl însoţească pe Ponta la un control, sau să îi atragă atenţia că nu ne putem bate joc de instituţii ale statului”.

Putem trece peste faptul că nu mai demult de două luni Crin Antonescu şi Victor Ponta puneau prietenia lor drept bază de neclintit a unei alianţe politice transformate între timp într-un război isteric? Cine a fost inconştientul care a socotit prietenia drept garanţie pentru o alianţă politică împotriva naturii şi care, la puţin timp, ne-a demonstrat că avea la bază doar dorinţe de putere, nu dorinţa de a ridica ţara, nu proiecte, nu angajamente, nu echipe de profesionişti. Nici măcar o ciornă de gândire aplicată.

Ce zic PDL-iştii despre această ridicare de ton şi miză? Jos USL-ul, Praf USD-ul! Noul PDL, aşezat în spatele lui Traian Băsescu, chiţăie şi el pe tonul ţipurit al Elenei Udrea şi arată numai în direcţia PSD-ului şi a lui Victor Ponta. De câteva săptămâni, copiii de mingi ai lui Traian Băsescu nu-l mai văd pe Crin Antonescu şi trag cu praştia numai în prim-ministru, semn că şi-au făcut calculele. Nu pot propune un om cu şanse la Preşedinţie şi vor să se agaţe ca nişte scame pe ultimele speranţe ale lui Crin Antonescu. Dacă acesta din urmă îşi iroseşte procentele cu aceeaşi seninătate, oamenii lui Traian Băsescu, dar mai ales acesta din urmă, n-au decât să ia direcţia Parchetului şi a DNA-ului.

Cu asemenea lipsă de şanse, cu asemenea spaime de arestări, scena se încinge şi depăşeşte chiar limitele isteriei. Totul se reduce la rupere de oase, la dezvăluirea de infracţiuni şi la invocare de puşcării.

Post-scriptum: Nu s-a terminat bine înjurătura lui Crin Antonescu şi moşierul Traian Băsescu a mai ieşit într-o conferinţă de presă s-o ia de păr pe madam Pandele pentru curajul de a cerceta afacerile a doi privaţi amărâţi, firma unui boscar din preajma familiei şi a Ioanei Băsescu, privată şi ea, super-privatizată, fără nici o legătură cu familia prezidenţială. Găleata de zoaie aruncată în mijlocul scenei politice nu face decât să adauge un miros pestilenţial peste o scenă care, oricât este ea de marghiolită în comportament, nu poate ascunde o bătălie disperată pentru bani, proprietăţi, putere şi, mai ales, libertate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.