×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:12
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Coregrafia de Kenneth MacMillan, muzica de Jules Massenet
Baletul "Manon", premieră pe scena ONB

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19.00, la Opera Națională Bucureşti are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan, cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, marcând întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

Andra Ionete (Manon) şi Liam Morris (Lescaut)

Dirijorul spectacolului este Martin Yates, cel care a reluat, în anul 2011, studiul asupra aranjamentului muzical pentru producţia de la Baletul Regal din Londra şi a realizat câteva modificări faţă de varianta de la premiera mondială din 1974 a acestei lucrări, convins de faptul că baletul „Manon” se evidenţiază prin „felul special în care MacMillan spune povestea şi foloseşte muzica pentru a transmite emoţie publicului”. Premiera va beneficia de participarea balerinilor Operei Naţionale Bucureşti.

Marina Minoiu (Manon) în timpul repetiţiilor

Baletul „Manon” este un spectacol reprezentativ pentru creaţia coregrafului şi dansatorului britanic Kenneth MacMillan (1929-1992), una dintre cele mai cunoscute figuri ale lumii dansului în secolul al XX-lea. Asociat cu prestigioasa Şcoală de Balet „Sadler’s Wells” (astăzi Şcoala Regală de Balet) şi cu Baletul Regal din Londra, unde a fost director artistic între anii 1970 şi 1977 şi coregraf principal din 1977 până la finalul vieţii, MacMillan este unul dintre „psihologii dansului”. Creaţiile sale sunt definite de analiza psihologică a personajelor şi, astfel, de folosirea într-un mod expresiv a limbajului dansului clasic în lucrări precum „Romeo şi Julieta”, „Gloria”, „Manon”, „Mayerling”, „Requiem”, „Prinţul pagodelor” etc.

Henry Dowden (Lescaut)

Născut în Londra, Karl Burnett s-a pregătit cu Pamela Howard, apoi în cadrul Royal Ballet School. În anul 1994, după o carieră de succes ca balerin, i-a devenit asistent de coregrafie lui Angelin Preljocaj, maestru de balet în cadrul Deutsche Oper din Berlin şi asistent de regie în cadrul Aterballetto.

Începând din anul 2002, lucrează ca maestru invitat, colaborând cu instituţii precum Royal Swedish Ballet, Gulbenkian Ballet, Nederlands Dans Theater, La Scala şi Béjart Ballet Lausanne.

Andra Ionete (Manon), Barnaby Bishop (Des Grieux)

Dacă există mesaje ascunse în balet, atunci îi revine fiecărui spectator misiunea de a le găsi. Pe de altă parte, cu toţii citim şi asimilăm lucrurile diferit – de aceea publicul adoră să vadă acest spectacol de mai multe ori, pentru a savura toate nuanţele personajelor din poveste. De asemenea, trebuie spus că baletul se schimbă cu fiecare nou interpret al unui rol, certificând astfel imensul succes la mai bine de 40 de ani de la premiera mondială”, declara maestrul de balet Karl Burnett, care participă, alături de maestrul de balet Bruce Sansom, amândoi specializaţi în creaţia lui Kenneth MacMillan,la punerea în scenă la Bucureşti a baletului „Manon”. De asemenea, Bruce Sansom precizează: „Mai ales în baletele cu poveste, Sir MacMillan a integrat dansul în acţiune. Personajele sale continuă să se dezvăluie şi să se dezvolte prin dans. Ele rămân fidele caracterului lor pe tot parcursul spectacolului. Şi astfel povestea merge mai departe, fără a se baza exclusiv pe scenele de pantomimă dintre momentele dansate”.

Dincolo de scenă

Următoarele reprezentaţii ale acestui spectacol au loc în 3, 9, 10, 16 şi 17 aprilie, precum şi în 20 mai.

„Manon” – Premieră naţională

Balet în trei acte

Coregrafia: Kenneth MacMillan

Muzica: Jules Massenet (aranjament orchestral: Martin Yates)

Punere în scenă de: Karl Burnett şi Bruce Sansom

Dirijor: Martin Yates

SS

Scenografia:Mia Stensgaard

Lighting design: Mikki Kunttu

Maeştri de balet: Corina Dumitrescu, Florica Stanescu, Johan Kobborg, Gigel Ungureanu, James Wilkie

Asistent de scenografie: Alina Petrovschi

Asistent lighting design: Ionuţ Gabriel Pruteanu

Distribuţia premierei:

Manon: Marina Minoiu

Des Grieux: Dawid Trzensimiech

Lescaut: Henry Dowden

Amanta: Akane Ichii

Monsieur GM: Antonel Oprescu

Temnicerul: Gigel Ungureanu

Distribuţia din data de 3 aprilie:

Manon: Andra Ionete (debut)

Des Grieux: Barnaby Bishop (debut)

Lescaut: Henry Dowden

Amanta: Mihaela Soare (debut)

Monsieur GM: Antonel Oprescu

Temnicerul: Gigel Ungureanu

Cu participarea Orchestrei şi a Baletului Operei Naţionale Bucureşti

Magdalena Popa BulucPublicat Marţi, 22 martie 2016
9841
 | 7
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Primării cu lampa mică
Publicat acum 5 ore şi 58 minute
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 15 ore şi 21 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 21 minute