Bananele sunt coapte artificial în depozitele din Buftea

Doar de trei zile este nevoie pentru a transforma cele mai crude banane într-o marfă numai bună de vândut. Minunea se petrece în camerele de „gazare” ale depozitului din Buftea, unde bananele sunt „gazate cu etilenă”, un hormon vegetal de maturare a fructelor. Vânzătorii ştiu şi ei cum sunt coapte artificial bananele la noi în ţară. Ministrul Agriculturii dă asigurări că nu e niciun pericol pentru populaţie.

Există 7 grade de maturare a bananelor. În funcţie de cât sunt de coapte, bananele primesc aceste numere. În primul stadiu bananele au o culoare verde închis. În stadiul 7, pe coaja bananei încep să apară mici pete maronii. În functie de cum le merg vânzările, magazinele comandă de la importatori banane mai coapte sau mai puţin coapte. Ce se ştie mai puţin este că fructele în general sunt culese când sunt verzi, iar coacerea lor nu este una naturala. Dacă aţi auzit ca România este exportator de banane, ei bine, să ştiţi că este şi locul unde se coc bananele. În aşa numitele „camere de gazare cu etilenă”. Etilena e un hormon vegetal de maturare a fructelor. Reporterii Realitatea Tv au realizat un material cu camera ascunsă.

De ciudata metodă de coacere ştiu toţi vânzătorii de fructe din pieţele Capitalei.

Depozitul din Buftea este închis în week-end. Detalii despre ingenioasa metodă sunt aflate chiar de la portar. Procesul se desfăşoară în încăperi întunecate şi etanşe. În instalaţiile artificiale de copt banane, etilena este dozată computerizat şi pompată din butelii. Paznicul spune că procesul de maturare durează numai trei zile.

„Eu l-am văzut, da. Sunt nişte camere mari. Le bagă acolo, închide uşile, are o prelată pe care o trage peste ele şi sunt nişte aparate care le gazează. În vreo trei- patru zile se fac. De când le bagă acolo, în trei- patru zile începe să le livreze”, a declarat un paznic.

Ministrul Agriculturii dă asigurări că nu e niciun pericol pentru cei care consumă banane. Procedura de tratament cu etilenă este folosită pentru diferite fructe şi legume care sunt aduse din ţări îndepărtate.

„Nu ştiam de depozitul de la Buftea, dar de procedură ştiam. E o procedură care se foloseşte şi la roşii şi la alte legume. E folosit şi la roşii şi la alte fructe depinde de perioada recoltare. Trebuie văzut procedurile cum se fac. Nu e vorba de o procedură, e vorba de a mării coacerea sau aspectul cum e la roşii. În nici un caz cele care se produc în România, cu mici excepţii la roşii, nu sunt expuse acestui procedeu, toate se coc natural. La banane ele se aduc de la distanţe mari nu pot fi transportate la maturitate.Nu e vorba de gazare, e vorba de tratament cu etilenă. Nu e niciun pericol pentru populaţie”, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.

Etilena este un hormon natural care determină coacerea fructelor. Dacă în natură, fructele îşi produc singure etilena, în camerele artificiale de maturare ea este administrată din butelii. Coacerea bananelor a devenit o afacere şi pentru că, statistic vorbind, un român mănâncă 3 kilograme de banane pe an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.