Banca Centrală Europeană: revolte sociale şi prăbuşirea euro la „viitoarea furtună”

Bancherii europeni nu mai au răbdare cu politicienii nehotărâţi, cu guvernele care nu au curajul asumării unor politici şi strategii clare. Începând de la criza financiară din 2008 şi până acum, guvernele zonei euro au lăsat soarta monedei unice în mâinile bancherilor de la Frankfurt, dar în acest moment tehnocraţii de la Banca Centrală Europeană au schimbat tonul şi cer măsuri politice urgente.

Benoît Coeure, membru al consiliului director al BCE, a sugerat că actuala politică a dobânzilor zero va duce nu doar la ascensiunea populismului, deja vizibilă, nu doar la prăpastia dintre bogaţi şi saraci, una tot mai mare, ci la violenţă şi revolte.

Conducerea Băncii Centrale Europene cere liderilor politici din UE să recurga la masuri pentru întărirea monedei unice după Brexit, pentru a asigura stabilitatea continentului „înainte să fie lovit de viitoarea furtună”.

Benoît Coeure, reprezentantul Franţei în conducerea BCE, cere mai multe puteri fiscale pentru UE, după ieşirea Marii Britanii din Uniune. “Nimeni nu doreşte să locuiască într-o casă terminată pe jumătate, pentru că ar fi foarte inconfortabil când va veni următoarea furtuna”, a spus Coeure, citat de Financial Times. Metafora lui Coeure a fost interpretată de unele publicaţii financiare, care au văzut în “casa terminată pe jumătate” bancile europene insolvente, în special Deuttsche Bank, cu mii de miliarde de dolari în produse derivate, faţă de un capital lichid de doar câteva zeci de miliarde.

Iar apoi oficialul european a tras un semnal grav de alarmă: statele trebuie să reducă şomajul, să accelereze creşterea economica, să iasă din capcana dobânzilor ce tind spre zero, pentru că altfel “va fi ameninţat contractul dintre generaţii şi va apărea riscul distrugerii fibrei sociale”. Oficialul BCE a mai subliniat că toate măsurile de integrare la nivelul UE trebuie „să fie legate de nevoile oamenilor”.

“Trecerea de la dobânzile care sunt “reduse pentru mult timp” la dobânzile “reduse pentru totdeauna” va limita mult spaţiul de manevra al politicilor monetare convenţionale, dar, şi mai îngrijorător, va ameninţa contractul social dintre generatii şi va distruge fibra socială”.

Este o modalitate diplomatică de a atrage atenţia asupra unor mişcări sociale violente, de unde şi nevoia imediată ca orice măsură luată la nivel european să fie legitimată de sprijinul cetăţenilor europeni.

“Trebuie să fim sinceri: piaţa unica şi Uniunea Economică şi Monetara nu sunt mecanisme tehnocratice, ci cuprind un angajament politic inerent. Iar angajamentele politice necesită sprijin şi acceptare dincolo de legitimitatea câştigată de guvernele alese la nivel naţional şi chiar dincolo de soluţiile eficiente şi eficace”, a spus Coeure.

Soluţia este întoarcerea la cetăţeni, spune oficialul BCE. “Pentru a depăşi această fragmanetare trebuie să întărim forurile noastre de dezbatere. Parlamentul European este un element important, dar trebuie să întărim dialogul dintre europeni şi dincolo de structurile instituţionale actuale. Rezultatul trebuie să fie “politizarea” Uniunii Europene”, a spus Benoît Coeure.

Cele spuse de Benoit Coeure au fost întărite de şeful sau, preşedintele BCE Mario Draghi, care a vorbit în aceeaşi zi în faţa Parlamentului European despre faptul că politica dobânzilor mici îi penalizează pe cei care economisesc şi aduce beneficii celor care se împrumută, celor care trăiesc dincolo de posibilităţile reale. Draghi nu a oferit un exemplu concret, însă speculanţii de pe pieţele financiare au fost cu siguranţă vizaţi de discursul său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.