Banca Românească va fi ungurească

Divizia din România a băncii OTP Bank din Ungaria a semnat un acord cu Banca Naţională a Greciei (NBG) pentru achiziţionarea unul pachet de 99,28% din acțiunile Băncii Românești, finalizarea tranzacţiei urmând să aibă loc la începutul a anului viitor. Prin această achiziție, OTP urcă trei locuri în clasamentul celor mai mari bănci de pe piața locală, conform datelor transmise de instituția bancară. „Clienţii Băncii Româneşti nu sunt afectaţi în niciun fel de această tranzacţie. În momentul de faţă, condiţiile contractuale rămân neschimbate. OTP Bank România doreşte să pună şi la dispoziţia clienţilor Banca Românească oferta din cadrul programului de conversie a creditelor în CHF. Încheierea financiară a tranzacţiei va avea loc la începutul anului 2018. OTP Bank România şi Banca Românească vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lină”, spun oficialii OTP Bank România. În privinţa valoarii tranzacţiei, oficialii băncii nu au dezvăluit detalii, finalizarea acesteia fiind supusă aprobării autorităţilor de supraveghere. „Reprezentanţii National Bank of Greece şi ai OTP Bank România au semnat acordul privind achiziţionarea Băncii Româneşti. Părţile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacţiei. Finalizarea tranzacţiei este supusă aprobării autorităţilor de supraveghere. OTP Group va colabora îndeaproape cu Banca Naţională a României pentru obţinerea aprobărilor necesare. În urma finalizării achiziţiei, cota de piaţă a OTP Bank România (OBR) va creşte la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucător pe piaţa bancară din România (conform cifrelor din 2016). Societe Generale Corporate & Investment Banking a acţionat în calitate de Consilier Financiar Unic al OTP Group în legătură cu tranzacţia”, precizează instituţia bancară.

László Wolf, directorul general adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank, susţine că noua achiziţie „demonstrează faptul că OTP Bank are o bază solidă, o bună capitalizare şi o lichiditate remarcabilă, iar conducerea băncii este determinată să îşi consolideze prezenţa în regiune”. „Această tranzacţie este un pas important către atingerea scopului strategic al OTP Group. Strategia noastră de achiziţie se concentrează, în primul rând, pe pieţe cu perspective bune de dezvoltare, unde considerăm că este posibilă atingerea unei dimensiuni optime pe piaţă şi capitalizarea sinergiei costurilor. Acest acord este o etapă importantă în evoluţia OTP Bank România. Lucrăm împreună ca să ne asigurăm că fuziunea are un impact pozitiv asupra clienţilor ambelor bănci. Acest lucru nu implică doar un acces mai facil la sucursalele băncii, dar şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor (…)”, a precizat Wolf. Acesta a adăugat că instituţia pe care o reprezintă îşi asumă un rol proactiv în educaţia financiară. ‘Am început iniţial cu module de formare financiară pentru angajaţii noştri, iar acum oferim astfel de cursuri pentru tineri adulţi şi părinţii acestora’, a subliniat Diósi.

Banca Românească este a 14-a cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piaţă de aproximativ 1,62%, cu activitate atât în sectorul de retail, cât şi corporate. La sfârşitul anului trecut, bilanţul total al Băncii Româneşti, împreună cu alte active, atingea 1,57 miliarde de euro, cu valoarea brută a împrumuturilor restante de 1,148 miliarde de euro şi capitaluri proprii de 145 milioane euro. Rentabilitatea Capitalului Propriu (ROE) a instituţiei financiare, în ultimii doi ani, a fost de 3,8%, respectiv 8,2%. Portofoliul de credite al băncii este adecvat din punct de vedere calitativ, 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipotecă. În prezent, Banca Românească are 1.148 angajaţi, 109 filiale şi 118 ATM-uri, iar 0,72% din instituţia financiară este deţinută de către mici investitori.

OTP Bank România este subsidiară a OTP Bank, membru al celui mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est – un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Prezenţa sa în România datează din 2004, iar în prezent este a 11-a cea mai mare bancă din ţară. Ultima achiziţie a unei instituţii financiare realizată de OTP Bank în România a fost în 2014, prin Millennium Bank.

OTP este una dintre cele mai mari bănci independente din regiune şi a trecut prin criză financiară mai bine decât multe alte bănci. După ce Ungaria a impus taxe speciale în sectorul financiar, OTP a adoptat o politică prudentă, dublând rezervele de lichidităţi de la 4 miliarde de euro în 2011 la 8,3 miliarde de euro la sfârşitul primului trimestru. În urmă eliminării treptate a taxelor speciale din Ungaria, OTP a început să se extindă în regiune.

NBG este în plin proces de restrângere a activităţii în regiune. A vândut subsidiară din Bulgaria (UBB Bank) la finele anului trecut cu 610 milioane de euro. Reuters scria, înainte de perfectarea tranzacţiei, că OTP şi KBC Group au intrat în centrul de date al UBB. Belgienii de la KBC sunt cei care au pus pe masă cea mai bună oferta, în cele din urmă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.