Bancherii germani se lamentează mai rău decât grecii pe care îi acuzau de acelaşi lucru

Începând din 2010, de la izbucnirea crizei din Grecia, guvernul de la Atena şi opoziţia deopotrivă au început să arunce cu săgeţi spre “pieţe”. Pentru stânga radicală elena, ce avea sa ajungă la putere, “pieţele” au fost reprezentate mereu de speculatori. Când cancelarul Angela Merkel critica sistemul grec de pensii, vacanţele de care se bucurau angajaţii greci, când, ulterior, Germania s-a ascuns în spatele “troicii” (o instituţie inexistentă din punct de vedere juridic) care a impus Greciei unele dintre cele mai dure măsuri de austeritate din zona euro, în toate aceste momente politicienii si populaţia Greciei s-au uitat cu mânie către “pieţe”.

Ei bine, pe 30 septembrie 2016 roata s-a întors şi a venit rândul preşedintelui Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, să se uite cu mânie către piețe. În momentul în care acţiunile DB au scăzut la cea mai mică valoare din ultimii 33 de ani, John Cryan, a transmis echipei sale că banca este victima “forţelor de pe piaţă”.

“În sistemul bancar încrederea este fundamentală. Acum sunt forţe care joacă pe piaţă şi care vor să slăbească încrederea în noi”, a scris CEO-ul Deutsche Bank.

Departamentul American al Justiţiei a cerut băncii germane sa plătească o amendă de 14 miliarde de dolari pentru manipularea pieţei creditelor ipotecare în urmă cu aproape zece ani. Cum această sumă reprezintă peste 84% din capitalizarea de piaţă a Deutsche Bank şi cum banca este expusă uriaş pe piaţa produselor derivate, pozitia sa s-a vulnerabilizat foarte mult. CEO-ul Deutsche Bank consideră că banca este atacată de “forţele de pe piaţă”.

Să fie oare “forţele” care au atacat în 2010 sistemul bancar din Grecia, despre care la acel moment băncile şi guvernul german nu scoteau o vorbă? Goldman Sachs a fost banca americană care a ajutat guvernul elen să-şi mascheze datoriile pentru a putea intra în zona euro, iar apoi a atacat tocmai ştiind despre valoarea reală a acestor datorii.

Deocamdată, CEO-ul celei mai mari bănci germane nu loveşte în mod explicit într-o direcţie, deşi situaţia băncii este grava, cu aproape 10.000 de disponiblizări în acest an, cu prăbuşirea acţiunilor şi cu un guvern german care nu poate ajuta banca decât încălcând flagrant legislaţia pe care tocmai Berlinul a impus-o întregii Uniuni Europene.

Şeful Deutsche Bank vrea să fie optimist: “Chiar şi nesiguranta legată de rezultatul procesului din SUA nu este un motiv de îngrijorare, daca ne uităm la modul în care s-au rezolvat cazurile altor bănci”, spune John Cryan. Poate ca CEO-ul se gândeşte la cum banca americană Goldman Sachs a ajuns la o înţelegere cu justiţia din SUA şi a plătit doar 5 miliarde de dolari amendă pentru manipularea pieţei. Dar Cryan ştie foarte bine că SUA nu vor ajunge uşor la un compromis, atât timp cât Apple este amendată de UE cu 15 miliarde de dolari. Şi în acest fel putem ajunge la un scenariu neverosimil în urma cu cinci ani: Germania va acuza “forţele pietei” ca încearcă să distrugă băncile autohtone. Aceasta ar fi o răzbunare pentru Grecia dacă, înainte de toate, nu ar fi un dezastru pentru întreaga zonă euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.