Bancherul Nicolăescu și alifiile

Enorma criză de personalități în care a ajuns PNL a făcut din alegerea președintelui un soi de aventură, de spectacol al neputinței. PNL oscilează între un transfer spectaculos (așa au fost importați Theodor Stolojan și Klaus Iohannis) și o promovare din interior. Așa a fost promovat, fără succes, Viorel Cataramă, așa a fost promovată Alina Gorghiu, așa a ieșit din pălărie Raluca Turcan. Și tot din cauza crizei de personalități a fost luat în excursia prezidențială și Cristian Bușoi. Numai că acesta, crezînd că trebuie să arate cît este de deștept și de bun liberal, a luat prea repede drumul televiziunilor și, în loc să convingă, a dezamăgit. Cristian Bușoi arată ca un model de liberal oportunist. Îmbogățit pe căi ciudate, promovat pentru susțineri și contribuții de campanii electorale, ieșit la Antena 3 într-o adevărată campanile de promovare, Bușoi este ultima răbufnire liberală înaintea scăderii drastice în sondaje.

Nici Ludovic Orban nu mi se pare o soluție. Este, într-un fel, o Turcan sau o Gorghiu masculină. Ele aveau ca armă delicatețea, el se bazează pe voce. În rest, aceeași sărăcie.

Ce decizie vor lua liberalii? Dumnezeu știe. Va fi alegerea lor. Nouă ne rămîne de lămurit însă o necunoscută. De ce nu se ridică tineri mai de dai Doamne în PNL? De ce rezerva acestui partid istoric atît de important pentru țara noastră este atît de săracă?

Să nu uităm că PNL-ul l-a socotit o mare speranță și pe Cristian Boureanu, zis și „muci în freză“. Simbolul tineretului liberal la un moment dat a ajuns să fie multimilionar, să se lanseze în afaceri abracadabrante, să domine discotecile și zaiafeturile, să se lăfăie pe paginile publicațiilor mondene. Cam același lucru s-a întîmplat o vreme și cu Viorel Cataramă și cu alții. Să nu uităm că și Alina Gorghiu a început afaceri cu energie cu Pinalti, a ajuns vicepreședinte la Camera de Comerț; apoi, talentul jurnalistic al PD-ului, Adriana Săftoiu, ajunsă vice la liberali, s-a lipit pe la Murfatlar.

Toate acestea ne duc cu gîndul la ideea că PNL a fost privit de cei tineri ca o trambulină pentru afaceri și bunăstare, nu ca mișcare sau grupare politică de generat progres în România.

Nu pot să uit cum un personaj aproape nul pe scena politică a fost împins președinte al Camerei Deputaților și mai apoi viceguvernator al Băncii Naționale. Este, poate, cazul cel mai semnificativ, care explică actuala criză de personalități din PNL. Și, în același timp, dovada că PNL funcționează încă pe veresie. Ce știință economică și financiară deține Eugen Nicolăescu, acum viceguvernator al BNR şi membru în Consiliul de administraţie? Dacă nu-i loc la Agricultură, sau la Sănătate, merge și la BNR!?

Cum s-a ajuns la această jenantă improvizație?

Zilele trecute l-am lăudat pe Călin Popescu Tăriceanu pentru inițiativa creării unei Autorități Naționale pentru Interceptări. Orice alte isprăvi notabile ar fi făcut, lui Călin Popescu Tăriceanu nu i se pot ierta acele promovări din TNL care au dus la golirea pepinierei PNL. Pînă la urmă, o parte din greii PNL au răspuns pozitiv cîntecului de sirenă lansat de la Cotroceni de Traian Băsescu, cel care i-a ademenit și a pus umărul la nașterea unui nou partid liberal cu care să întărească PD-ul lui. Așa au plecat Gh. Flutur și Norica Nicolai, Pinalti, Stolojan și atîția alții, refuzați la dregătorii importante numai și numai pentru că făceau parte dintr-o altă grupare decît cea devotată lui Tăriceanu.

Într-un fel, Tăriceanu este responsabil de mediocritatea lui Bogdan Olteanu și de rapacitatea acestuia, promovat, fără sfială, în poziția de vicepreședinte al BNR.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.