Băncile austriece vor limita creditarea în România

Preşedintele Traian Băsescu a cerut băncilor europene să îşi menţină expunerea în România. Viena le solicită însă să îşi limiteze creditarea în Estul Europei.

Băncile austriece vor fi nevoite să limiteze creditarea în ţări precum România, Ungaria, Ucraina sau Bulgaria, potrivit regulilor impuse de autorităţile de la Viena, care doresc să menţină actualul rating al ţării, scrie Bloomberg.

Sucursalele Erste, Raiffeisen şi Bank Austria, deţinută de UniCredit, vor acorda împrumuturi în funcţie de nivelul depozitelor din ţările gazdă, a anunţat o declaraţie de Băncii centrale a Asutriei.

Aceste reguli vor limita capacitatea băncilor de a acorda credite pentru a susţine creşterea economică din ţările din Estul Europei. „Este sigur că disponibilitatea creditelor va fi afectată”, a declarat pentru Bloomberg Christian Keller, analist Barclays Capital. Băncile austriece au împrumutat în estul şi centrul Europei în jur de 266 de miliarde de dolari, echivalentul a 70% din PIB-ul Austriei.

Viena se teme acum că va fi nevoită să recapitalizeze băncile care au suferit pierderi în estul Europei. Această situaţie a determinat creşterea costurilor de refinanţare ale Austriei şi au pus în pericol ratingul de credit al ţării.Într-o analiză dată publicităţii ieri, Fitch Ratings a avertizat că agravarea crizei datoriilor din zona euro ar putea obliga băncile din regiune să reducă finanţarea subsidiarelor din Europa emergentă, şi că inversarea fluxului de fonduri va reduce creditarea şi va încetini creşterea economică în multe ţări din regiune.În România, băncile austriece deţin 31,5% din activele sectorului bancar din România, potrivit Fitch, citat de Mediafax.

Băncile occidentale s-au angajat în 2009, prin Iniţiativa Viena, să continue finanţarea subsidiarelor est-europene, din ţări precum România şi Ungaria.Angajamentul băncilor, coordonat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a avut un rol esenţial pentru evitarea colapsului economic în Europa de Est, în 2008 şi 2009.

În cazul României, grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în urmă cu aproape doi ani, la Viena, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea expunerii pe piaţa românească la nivelul din martie 2009 şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor la peste 10%.

Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, care deţin 70% din piaţa din România.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la finalul lui octombrie că a insistat ca în strategia privind recapitalizarea băncilor din UE să fie indroduse prevederi prin care filialele acestora care activează în România să fie obligate să-şi menţină expunerea pe piaţa autohtonă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.