Băncile, cei mai mari proprietari imobiliari

Mii de locuinţe sunt scoase la licitaţie în această perioadă de instituţiile de credit în urma executării silite a rău-platnicilor. Preţurile imobilelor sunt însă neatractive, iar bancherii riscă să rămână cu ele. Cei care vor o locuinţă nu se înghesuie la licitaţiile băncilor. Instituţiile de credit ţin la preţ, iar potenţialii cumpărători mizează pe ieftinirea proprietăţilor licitate.

În 2007-2008, perioadă de boom economic, nici nu se auzea de licitaţii organizate de bănci pentru a valorifica imobilele aduse de clienţi drept garanţie. Unele bănci nu aveau niciun bun scos la licitaţie, iar altele aveau maximum cinci-şase într-un an. Cei mai mulţi clienţi îndatoraţi îşi plăteau ratele la timp, iar restanţe se înregistau, în bună măsură, doar la creditele de consum negarantate. Între timp, odată cu declanşarea crizei, românii au început să nu-şi mai poată rambursa creditele, inclusiv cele imobiliare, cu rate destul de mari şi în creştere de la o lună la alta. Iar asta în ciuda riscului de a-şi pierde locuinţa pe care au adus-o drept garanţie. Băncile au început, cu precădere din 2010, să se confrunte cu restanţe tot mai mari la creditele imobiliare pe termen lung.

Într-o primă fază, pentru a evita riscul de a acumula foarte multe restanţe şi, într-un final, bunuri pe care să nu le poată vinde la valoarea creditului acordat, băncile au încercat să găsească soluţii pentru clienţii cu probleme. Unele negocieri s-au finalizat cu evitarea, cel puţin pentru moment, a problemelor, altele nu. Astfel, stocul de imobile al băncilor a crescut exponenţial de la lună la lună, iar licitaţiile de vânzare au început să fie tot mai dese.

În 2009, Bank Leumi,una dintre băncile mici din sistem, a fost prima care a dezvoltat pe site-ul propriu o secţiune specifică pentru prezentarea bunurilor scoase la licitaţie. Între timp, toate băncile şi-au făcut astfel de secţiuni, dezvoltate ulterior în adevărate portaluri de anunţuri imobiliare – cu clasificări în funcţie de judeţul unde se află bunul executat, de tipul bunului, de data organizării licitaţiei şi cu galerie cu fotografii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.