Băncile din Grecia, închise o săptămână

UPDATE Băncile din Grecia vor rămâne închise până la 6 iulie, a doua zi după referendumul organizat de guvernul lui Alexis Tsipras. Retragerile de la bancomate vor fi limitate în această perioadă la 60 de euro pe zi, potrivit deciziei privind controlul capitalurilor publicate în monitorul oficial grecesc în noaptea de duminică spre luni, relatează AFP.

Intitulată „Vacanță bancară de scurtă durată”, decizia conține măsurile valabile între 28 iunie și 6 iulie pentru instituțiile financiare, printre acestea închiderea unor bănci precum și limitarea unor retrageri de la bancomate la 60 de euro pe zi.

Documentul, semnat de președintele țării Prokopis Pavlopoulos și de premierul Alexis Tsipras, vorbește de „caracterul de extremă urgență și necesitatea neprevăzută de a proteja sistemul financiar și economia grecească din cauza lipsei de lichididăți provocată de decizia Eurogrupului din 27 iunie de a refuza prelungirea acordului de împrumut pentru Grecia”.

Premierul Alexis Tsipras anunțase duminică seara că băncile din Grecia vor rămâne închise pentru o perioadă care nu a fost menţionată, iar retragerile de numerar vor fi restricţionate, la recomandarea Băncii Greciei, conform Associated Press.

Tsipras a anunțat totodată că a cerut din nou, duminică, UE o prelungire a programului de ajutor, relatează AFP.

Premierul grec a indicat că a adresat această cerere „președintelui Consiliului European și celor 18 lideri din statele membre ale zonei euro precum și președintelui BCE, Comisiei și Parlamentului European.

„Aștept răspunsul lor imediat la această cerere democratică de bază”, a spus premierul Greciei într-o alocuțiune televizată în cursul căreia tocmai a anunțat închiderea temporară a băncilor grecești și un control al capitalurilor.

Decizia de duminică privind băncile vine după ce cozi lungi s-au format în ultimele două zile la bancomate din toată ţara, în urma anunțului brusc al premierului Tsipras de a convoca un referendum pe tema propunerilor de reforme înaintate de creditorii internaţionali pentru a continua finanţarea Greciei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.