Băncile din România pregătesc un mare proces împotriva statului

Mai multe bănci din România analizează în acest moment posibilitatea acționării statului român în judecată la Curtea Internațională pentru Apărarea Investițiilor Străine invocând expropierea unor bunuri și venituri prin proaspăta lege a dării în plată. Informația a fost divulgată de avocatul Gherghe Piperea, cel care stă la originea actului normativ amintit. “Am văzut oferta pe care o face băncilor una dintre firmele londoneze din aşa numitul Magic Circle, oferta datată, în mod bizar, cu 28 aprilie 2016, exact ziua în care preşedintele Iohannis a promulgat legea (dării în plată, n.r.). E o firmă de avocatură cu vreo trei mii de avocaţi şi care, în ultimii 15 ani, a reprezentat Statul român la ICSID de mai multe ori (şi a şi pierdut procesele …) şi care, acum schimbă tabăra.

Foarte etic şi deontologic, de altfel. Probabil că la aceşti trei mii de avocaţi se referea dl. Isărescu (Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, n.r.) atunci când spunea că, dacă până acum am auzit doar de unii avocaţi (adică, de mine), de acum încolo vom auzi de avocaţii băncilor. Sper că, în cazul unor procese, Statul român să nu se limiteze la a chema ca martori/experţi persoane din establishmentul bancar şi politic actual (Isărescu, Olteanu, Suciu şi Dragu vor fi chemaţi, oricum, că martori pentru bănci, ei fiind cei care s-au grăbit să spună că băncile vor avea tot dreptul să îşi apere proprietatea în instanţe internaţionale). Nu ar fi rău să fiu chemat şi eu că expert pe legea română. Am mai fost la ICSID în această calitate de două ori … Şi cred că o să mă descurc. Nu credeţi?”, a scris Piperea pe contul său de Facebook.

Într-un astfel de proces, statul român va fi reprezentat de Ministerul de Finanțe. În cazul în care va pierde în instanță se pune problema cine va suporta toate costurile Gheorghe Piperea este unul dintre cei mai inverșunați adeverasi ai politicilor Băncii Naționale a României și este un critic fervent al guvernatorului Mugur Isărescu. Piperea asistă în instanță mulți dintre clienții băncilor și are la activ câteva succese în ceea ce privește clauzele abuzive din contractele de creditare. Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.