×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:28
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Despre criza financiară globală și altele...
Băncile din România, reacție dură după mesajul premierului

”Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară poate să înregistreze pierderi în ani consecutivi, a declarat zilele trecute premierul Mihai Tudose. ”Pe ușa lor scrie Bancă, nu Crucea Roșie... Nu mai merge... Repet, știu că o pățesc, dar o s-o fac. Ca să înțeleagă românii că dacă lucrează cu banca aia, d-aia ne fură...”, a continuat primul-ministru.

Mesajul premierului și promisiunea acestuia potrivit de a da nume de bănci care nu realizează profit în țara noastră și își externalizează profiturile nu au rămas fără ecou.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) reacţionează, într-un comunicat transmis vineri.

ARB şi CPBR consideră că în situaţia în care autorităţile au identificat sau vor identifica orice fel de abateri la unele instituţii de credit, acestea „trebuie clarificate şi soluţionate individual, nu prin anatemizarea întregului sector bancar”.

Instituţiile de credit „au fost şi rămân deschise să se angajeze în discuţii constructive si edificatoare la nivel de conţinut cu autorităţile competente, individual sau prin organizaţiile de reprezentare ale sectorului bancar”, se marată în comunicatul comun al celor două organizaţii.

Asociaţia Română a Băncilor şi Consiliul Patronatelor Bancare din România sunt îngrijorate de faptul că acuzaţiile vehiculate în ultima perioadă asupra sectorului bancar în general pot afecta încrederea în sistemul bancar pe de o parte, însă şi încrederea băncilor în climatul general de afaceri a cărui predictibilitate este afectată.

„Pierderile financiare raportate de instituţiile de credit din România se datorează crizei financiare globale. Mai mult, amintim faptul că aceste pierderi raportate au avut drept consecinţă necesitatea suplimentării capitalului social, acestea reprezentând sume deloc neglijabile care au intrat în România. Pierderile băncilor au fost suportate exclusiv de către acţionarii acestora, iar aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde de euro în perioada 2008-2016. Reiterăm că sectorul bancar din România a traversat criza financiară globală fară ca un singur leu să fie cheltuit de către statul român, cum a fost cazul în alte 23 de ţări membre ale Uniunii Europene”, arată cele două organizaţii.

Potrivit acestora, la solicitarea autorităţilor, băncile europene relevante reprezentate şi în ţara noastră şi-au păstrat expunerea pe România prin binecunoscutul Acord de la Viena, sprijinind statul român inclusiv prin finanţarea datoriei publice într-o perioadă în care finanţarea din piaţa externă se blocase.

„Aşa cum am menţionat deja, dincolo de efectele crizei, profiturile reduse ale sectorului bancar au avut drept cauză şi eforturile pentru reducerea riscului de credit prin acoperirea creditelor neperformante cu provizioane, de reducere a dobânzilor, însă şi de schimbare a modului de calcul prin conversia la standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) începând cu anul 2012. Măsurile au avut la bază reglementările Băncii Naţionale a României şi ale Autorităţii Bancare Europene privind derularea activităţii bancare şi standardele internaţionale de raportare financiară. Lista statelor care au contribuit este: Austria, Lituania, Belgia, Luxemburg, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Portugalia, Danemarca, Regatul Unit, Finlanda, Franţa , Cehia, Germania, Slovenia, Grecia, Spania, Irlanda, Suedia, Italia, Ţările de Jos , Letonia, Ungaria. Numai 5 ţări din UE nu au contribuit cu bani de la bugetul de stat la salvarea băncilor: Polonia, Estonia, România, Slovacia şi Malta”, precizează asociaţiile.

De asemenea, Asociaţia Română a Băncilor şi Consiliul Patronatelor Bancare din România reiterează angajamentul institutiilor de credit de a-şi asuma un rol activ în promovarea unui dialog deschis şi constructiv cu autorităţile şi vor solicita, în continuare, organizarea unor sesiuni de lucru cu Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF pentru a prezenta poziţia şi argumentele comunităţii bancare şi a înţelege priorităţile şi provocările acestora.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) concentrează întreaga piaţă bancară din România formată din 36 de instituţii de credit active ca persoane juridice române şi străine în sectorul financiar. ARB este membră a Federaţiei Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European şi în 26 de organisme naţionale lucrative privind dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului economic.

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) este organizaţia patronală a sectorului bancar, fiind afiliată la Confederaţia Patronală Concordia. Cele cinci bănci care compun CPBR în prezent şi care sunt şi membre ale ARB, deţin peste o treime din totalul activelor bancare din sistem, angajaţii acestora reprezentând circa 30% din totalul salariaţilor din sectorul bancar. Băncile membre CPBR sunt Banca Comercială Română, Bancpost, ING Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank.

Ce spunea premierul

”Perioada romantică a trecut. Nimeni nu poate să înțeleagă că o instituție bancară, poate să înregistreze pierderi în ani consecutivi. Pe ușa lor scrie Bancă, nu Crucea Roșie. Clădirile lor arată totuși binișor. Salariile sunt foarte bune. Domniile lor au dovedit și o imaginație foarte debordantă de a-și externaliza profiturile. Nu mai merge. Domnul ministru de Finanțe a avut o discuție cu ei, eu am spus și public că mai suntem răbdători un pic, dar a se înțelege răbdători la nivel de săptămână. Să își regândească strategia lor în România. (...) Poate e cazul să le explicăm și celor care au impresia că statul român e un partener naiv că NU e așa”, a spus Tudose, într-un interviu acordat în exclusivitate lui Mihai Gâdea, la Sinteza zilei.

”Chit că e secretul bancar, secretul... eu o să îmi asum la un moment dat o să public niște date. Dau un exemplu. Două. Niște bănci. Repet, știu că o pățesc, dar o s-o fac. Ca să înțeleagă românii că dacă lucrează cu banca aia, d-aia ne fură. Și că avem, din 40 de bănci, 20 bune, 19 care își revin și una care continuă să înțeleagă că e mai bună și mai deșteaptă decât noi, românii. Să vedem, că poate nu e așa. Nu știu cât mă deranjează că ne iau banii, dar parcă prea mă deranjează mai tare că ne consideră naivi că nu ne dăm seama ce fac”, a mai spus premierul.

(R.C.)Publicat Vineri, 11 august 2017
4045
 | 4
 | 38
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Marinescu
+12
Oameni buni, atunci cand s-a hotarat distrugerea sistemului bancar national, roman, si inlocuirea bancilor romanesti s cu banci straine sa nu credeti ca tinta acestor banci straine a fost deservirea economiei romanesti si sprijinirea cresterii economice. Nu, tinta lor a fost jegmanirea economiei romanesti si realizare de profituri pe care le ascund pentru a nu plati impozite statului roman. Nu va intrebati de ce dobanda la creditele acordate de bancile straine era si este de cateva ori mai mare decat in tarile de unde provin? De ce percep comisioane care in tara din care provin nu exista? Fraudarea fiscului roman se face si prin plata unor dobanzi uriase pentru fondurile atrase de la bancile mama, dobanzi care cresc cheltuielile si reduc profiturile. Evident, Isarescu impreuna cu ai lui din BNR stiu toate aceste hotii dar nu iau masuri. De aceea BNR a asistat pasiva la distrugerea sistemului bancar national.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Florin
+7
Vai ,i-mi vine sa ,,plang" de voi bancile din RO ,cum nu aveti voi profit,nici atunci cand imprumutati in siguranta fara riscuri, statul roman cu dobanzi extrem de atractive,in loc sa imprumutati sectorul privat din RO in conditii avantajoase si pt. companiile private. Voi aveti mereu dreptate, ce bine ne faceti voi noua. Daca e asa rea piata de afaceri din RO ,de ce nu plecati. Sunt tare curios daca a-ti fost vreodata controlati pt.spalare de bani ,fara a va acuza ca se poate face asa ceva. Daca eu as fi avut putere de decizie ,as fi recomandat cel putin ,companiilor de stat sa lucreze numai cu CEC Bank, cam singura banca romaneasca,astfel v-as fi scapat si de o posibila acuzatie ca scanati pt.diverse concluzii ,activitatea companiilor de stat si private din RO.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Ajunge!
+3
Bai, postaco, ca vad ca dai ca surdu'n clopot cu "bancile functioneaza pe legislatia facuta de parlament" si nu prea pricepi. Nu este fals ce spui tu, dar este incomplet. Legislatia facuta de parlament pe un domeniu este una cadru, generala, care traseaza liniile. Pentru restul, parlamentul a delegat cuiva atributiile de reglementare. Recte BNR in discutia data. BNR este cea care a spus ce si cand se considera profit, cand e pierdere, cand "se recupereaza pierderea" (de aberatia asta nu beneficiaza decat un singur tip de afacere privata: bancile; la orice alta pravalie pierderea de anul asta nu ma scuteste de impozite anul viitor), cat trebuie sa fie provizioanele etc. Ce dracu tot crezi tu ca spui acolo? Ca nu pricep. Daca e sa condamni Parlamentul de ceva, da, de acord, ar trebui sa faca dracului o comisie si sa ancheteze ce se petrece sub tutela Isarescului. Ca e chiar pe fata ce face golanul ala...
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Zak @ Ajunge!
+1
Parlamentul da legi cretine, de ce il aperi? Singurele legi "bune" sunt cele cu dedicatie pentru ei si neamurile lor, pensii speciale, salarii de la stat la nivele uluitor de mari, legi pentru apararea coruptiei si multe alte ticalosii numite legi. Dar fiindca sunt numite legi, populimea este constransa sa le respecte cu sfintenie. Sclavie pe fata, dictatura ticalosilor grupati in asa zise partide.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Dragos
+16
Cu cat va scuzati mai des si mai mult, voi sindicatul bancherilor va acuzati si mai mult.... Sunteti extrem de sensibili si emotivi cand cineva are o parere critica la adresa voastra... Oare va veni ziua cand bancile vor fi aduse in postura de a fi primele care respecta legea!? Cine va fi acel om curajos si capabil sa mute decisiv din partea statului roman in interesul cetatenilor sai!? Cand se vor fi terminat umilintele pe care le indura cetatenii din partea acestui cartel cu gulere albe care nu are decat un tel: inbogatirea cu orice pret!
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
radu
+12
Niste minciuni gogonate!Statul roman a platit (indirect) prin micsorarea rezervelor obligatorii!Mincinosii de la banci si-au externalizat profitul vanzand asa-zisele neperformante (in special creditele date cu nemiluita la persoane fizice) catre „raketii” bancari la 5-8% din valoarea lor!„Raketii” apartin in multe cazuri acelorasi grupuri financiare ca si banca „in pierdere”.Rezumand, in loc sa negicieze cu clientul aflat in dificultate o micsorare de dobanda sau o esalonare , situatie in care banca si-ar fi recuperat aproape toate creantele si ar fi platit si impozit in Romania, bancherii au instrainat datoria la raketii care executa clientii si duc profitul in paradisuri fiscale!
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
lili @ radu
+7
Au facut toate aceste matrapazlacuri care IMPOVAREAZA Clientul Roman pentru ca LEGEA din Romania le PERMITE!!! Asta ascund de fapt Mihai Tudose si Ionut Misa si L. Dragnea! Uitati-va cum Tudose se fofileaza cu metafore in loc sa spuna ce ZICE Legea, ca un Premier serios si documentat! Vorbe goale, ca le televizor la RTV sau A3!
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
nae girimea
+12
Hoti cu tupeu !
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
lili @ nae girimea
+10
NU. Hoti cu LEGEA de partea lor! Clientul Roman e jefuit de Bancile care fac in Romania cele mai mari Profituri pe grupurile lor pentru ca LEGEA le permite! E Legal ce fac Bancile, Legislatia Romaneasca e de partea lor! Politicienii doar vorbesc, de ce NU modifica Legislatia de ani de zile?! De ce dupa criza financiara din 2008-2009-2010 Bancile din Romania NU au preluat NIMIC din Efectele Crizei(cum au facut in alte tari!!), de ce au pus toate pierderile in seama Clientilor Romani?! Pentru ca Legea le permite! Fiul meu a luat un Credit in Euro din 2008 si plateste aproape de 3 ori valoarea Creditului luat, din cauza Dobanzii URIASE! Unde-a fost BNRul?! A luat Credit de 65 000 Euro, a dat Initial Avans de 20 000 Euro si i-au mai ramas de platit 45 000 Euro TEORETIC, pentru ca de fapt, va Plati EFECTIV in Rate pana in 2038 o suma de 112.000 Euro in Total! Total apartamentul cu 2 camere il va costa 132.000 Euro, plus Comisioanele la Banca si la Agentia Imobiliara care erau foarte Mari, vreo 3% parca, in acei ani! Azi apartamentul valoreaza maxim 45 000 Euro! Jaf se numeste asta! Fiecare banca a pus Dobanda cat a vrut in acei ani! BNR era fericita, probabil! Bancile au avut LEGEA de partea lor, care LEGE nu e deloc de partea Clientului! Tudose si Dragnea si Misa ne aburesc, BUBA e la ei! D-aia vorbesc in metafore!
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
sss
+22
Mint de impung--Romania prin securistul Isarescu si turnatorul securist Basescu,au imprumutat bani de la FMI pentru banci,iar datoria a fost platita de fraieri,adica de noi
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
moser
+12
no dar bancile romanesti ce or zas?? ori d astea nu mai avem..
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
lili @ moser
+2
Buna observatia....PLUS!!
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Realistul
+22
Cum "ne traduc" băncile străine, ca pe ultimii retarzi. În fapt ei sunt stăpânii iar noi bieți chiriași. Cum au ajuns ei stăpâni peste noi , asta este o altă poveste, în care "mioriticii" își cam merită soarta...
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
BNR , respiratie gura la gura
+23
Cat tupeu pe camatarii astia numiti bancheri cu binecuvantarea si grija reptilelor impaiate Isarescu si guterul lui Vasilescu! Adica orice credit neperformant il vinzi cu 5-9% din valoarea lor reala la banca mama. Banca mama angajeaza apoi niste recuperatori de aici in Romania care recupereaza lejer "creditul neperformant" la o valoare cu penalizari cu tot de 110-120% din valoarea contabila intitiala a creditului. Si uite asa banca fiica se inregistreaza ca pierdere, cu 90% din valoarea creditului asa zis neperformant si nu va mai plati impozit niciodata , iar banca mama din strainatate incaseaza creditul asa zis neperformant, la valoarea lui nominala platind niste frimituri recuperatorilor romani. Astfel se muta acasa banii numiti teoretic profit, declarati oficial pierdere si care in realitate e camatarie pe fata. Comparati comisioanele, dobanzile bancare din Romania cu cele practicate de aceiasi banca la ea acasa. Aceasta camatarie ordinara nasita si protejata de Isarescu, Basescu cu sprijinul FMI, ei o numesc "expunere intr-o piata inca neasezata, cu multe incertitudini si riscuri"... Normal, orice hot, bandit, camatar se expune la niste riscuri. Dar nu in Romania. In realitate in aceasta tara, cat vom avea politicieni de doi bani, toti aventurierii si escrocii vor fura mai usor de cum respira. Daca bancherii se sufoca de amenitarile lui Tudose, vine Isarescu si Vasilescu si rezolva situatia ca si pana acum.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Ne plângem de lipsuri, dar aruncăm mâncarea
Publicat acum 14 ore şi 48 minute
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 22 minute
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 16 ore şi 47 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017