Băncile mamă îl ameninţă pe Iohannis cu judecata

Acţionarii unui număr de patru bănci importante din ţara noastră i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să „prevină” efectele Legii dării în plată asupra sistemului bancar, avertizând că pot da statul în judecată, atât în instanţele din România, cât şi la curţile de arbitraj internaţionale, după cum scrie Hotnews, potrivit Bursa.

Sursa citată susţine că scrisoarea este semnată de Andreas Treichl, CEO al Erste Group (banca-mamă a BCR), Carlo Vivaldi, şef al Diviziei Europa Centrală şi de Est a Unicredit Group (banca-mamă a Unicredit din România), Frederic Oudea, preşedintele Federaţiei Europene a Băncilor şi CEO Societe Generale (acţionarul BRD) şi de Karl Sevelda, CEO Raiffeisen Bank Internaţional (acţionarul Raiffeisen Bank România).

Cei patru şefi de bănci îi scriu lui Iohannis, potrivit Hotnews: „În opinia noastră, este încă timp destul pentru a împiedica legea să provoace un real prejudiciu instituţiilor financiare şi economiei României, care ar apărea în mod inevitabil. Suntem încrezători că România va proteja investitorii pe termen lung împotriva unui tratament inechitabil şi incorect, care provoca un prejudiciu atât de substanţial. Am vrea să vă invităm să reconsideraţi această lege, pentru a evita violarea principiilor fundamentale şi constituţionale ale României, precum şi legile europene. Sperăm sincer că îngrijorările noastre vor fi auzite şi abordate adecvat”.

Aceştia continuă: „Ne-ar plăcea să evităm să fim forţaţi să luăm în considerare paşi următori în a ne apara investiţiile din România şi am putea evalua acţiuni legale în România, la nivel bilateral (în baza Tratatelor de Investiţii Bilaterale în vigoare) precum şi la nivel european”.

Printre altele, acţionarii celor patru bănci susţin că iniţiativa legislativă este lipsită de orice criteriu economic şi social, „nefiind menită să ofere ajutor cetăţenilor în dificultate, ci este aplicabilă oricărui acord de ipotecă, fără a lua în considerare valoarea iniţială a proprietăţii, capacitatea efectivă de venit a debitorului şi nici tipul de activ imobiliar în cauză”.

Semnatarii scrisorii atrag atenţia că măsurile unilaterale aplicate creditelor existente ar putea „creşte îngrijorările investitorilor străini şi locali” privind fiabilitatea sistemului legal românesc, punând în pericol „credibilitatea României ca partener de afaceri funcţional şi de încredere” şi „capacitatea sectorului financiar de a susţine investiţiile strategice într-o ţară în care băncile au jucat un rol-cheie în dezvoltarea ei economică”, mai arată sursa citată.

Formularea şi trimiterea unei astfel de scrisori depăşeşte orice regulă de curtoazie diplomatică, de eleganţă şi de raport între două entităţi, derapând serios către zona de ameninţare şi şantaj, este de părere avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii legii.

Domnia sa ne-a declarat: „Dacă domnul Iohannis are puţină mândrie personală, nu mai vorbesc de mândrie naţională, ar trebui să promulge legea. Şeful statului nostru este pus la colţ, iar dacă acum refuză promulgarea, atunci nimeni nu va putea spune că a fost o decizie personală, luată în cunoştinţă de cauză, ci una luată la cererea FMI şi în urma ameninţărilor băncilor”.
Legea dării în plată, ce prevede că debitorii care cedează băncii imobilul pus garanţie la contractarea unui credit sunt iertaţi de întreaga datorie, se află pe masa preşedintelui, în vederea promulgării.

În ultima perioadă, oficialii Administraţiei Prezidenţiale au avut întâlniri atât cu reprezentanţii băncilor, cât şi cu iniţiatorii şi cu debitorii, care şi-au spus punctul de vedere pe marginea legii.

Raiffeisen Bank consideră că este un lucru pozitiv că acţionarii a patru bănci importante din ţara noastră i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să „prevină” efectele Legii dării în plată asupra sistemului bancar. Ei sunt de părere că acest gest pune presiune asupra preşedintelui pentru a trimite înapoi legea în Parlament sau să o confrunte la Curtea Constituţională, arată „Romania: Daily Market Report”, realizat de bancă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.