Band of Gypsies, Omar Souleyman şi Bollywood Masala, la Balkanik Festival din Rahova

Balkanik Festival şi-a confirmat, odată cu primele cinci ediţii, statutul de eveniment dedicat în principal experienţelor noi şi descoperirilor care depăşesc graniţele continentale. Timp de trei zile, între 9 şi 11 septembrie, în Grădina Uranus din cartierul Uranus-Rahova, Balkanik Festival revine cu cea de-a şasea ediţie şi propune cel mai provocator line-up de până acum, care va reuni magia vocilor lumii arabe, indiene, turceşti şi egiptene cu emoţia sunetelor din Europa de Est.

Printre primele capete de afiş confirmate se numără Taraf de Haidouks şi Kocani Orkestar, în formula Band of Gypsies, şi starul muzicii arabe Omar Souleyman. Un spectacol extraordinar, pentru prima dată pe o scenă din România este Bollywood Masala Orchestra – Spirit of India, care va face o introducere în muzica tradiţională a ţiganilor din Rajahstan. Pe scenă vor mai urca Antwerp Gypsy-Ska Orkestra (Bruxelles, Belgia), Cumbuş Cemaat (Istanbul, Turcia) şi Orange Blossom (Egipt, Franţa).

La cea de-a şasea ediţie a festivalului, publicul va fi martorul unei întâlniri extraordinare: membri ai celor mai emblematice şi faimoase trupe Gypsy – Taraf de Haidouks (România) şi Kocani Orkestra (Macedonia) – cel mai bun taraf din întreaga lume şi una dintre cele mai bune orchestre. Aceştia îşi vor uni instrumentele şi forţele într-un repertoriu nou şi un spectacol rar, intitulat Band of Gypsies, pe care publicaţia The Independent îl compara cu “o călătorie prin muzica ţigănească din Turcia, baladele medievale balcanice şi chiar manelele pop româneşti. “Singularitatea proiectului constă în ciocnirea dintre alămurile libertine ale fanfarei şi virtuozitatea copleşitoare a corzilor tarafului” mai declara publicaţia Les Inrockuptibles.

Bollywood Masala Orchestra – Spirit of India aduc un spectacol de ritmuri neobosite, culori stridente, costume, dansuri şi acrobaţii, ce poartă publicul într-o călătorie în India, din Rajahstan până în Mumbai, susţinut de o orchestră de alămuri, infuzată cu instrumente precum tabla, dholak sau clarinet, condimentată cu dansuri, acrobaţii şi un fakir. Muzica tradiţională a ţiganilor din Rajahstan, hituri din filmele indiene şi nenumărate dansuri nemaivăzute între Carpaţi vor crea un spectacol teatral, unic şi opulent, în care renumiţilor Dhoad Gypsies of Rajahstan li se alătură o mulţime de alţi artişti.

Omar Souleyman, cel mai apreciat artist sirian al ultimelor decenii şi un star al muzicii arabe, vine cu folkul său electric din Siria la Balkanik Festival, pentru a molipsi Bucureştiul cu ritmuri orientale contagioase. Descoperit în perioada în care cânta la nunţile din Siria, Omar a ajuns să colaboreze cu artişti occidentali precum Bjork (pentru albumul Biophilia), Damon Albarn (Blur), Modeselektor, Dan Snaith aka Caribou şi Four Tet, cel care i-a produs sirianului cel mai proaspăt album, numit Wenu Wenu. Omar Souleyman i-a cucerit pe organizatorii festivalului Glastonbury în 2011 şi a fost invitat să cânte la Ceremonia Premiilor Nobel pentru Pace din 2013, la Roskilde Festival şi Pukkelpop Festival în 2014. El susţine că cea mai mare ambiţie a sa este să participe la cele mai mari festivaluri de muzică din lume şi să schimbe percepţia eronată a Vestului asupra Estului. Concertul susţinut la Balkanik Festival este primul în cadrul unui festival de muzică din România.

Trei nume din zone muzicale foarte diferite întregesc stilul eclectic al Balkanik Festival: Antwerp Gypsy-Ska Orkestra, Orange Blossom şi Cumbuş Cemaat.

Antwerp Gypsy-Ska Orkestra înseamnă şapte călători muzicali din diferite colţuri ale lumii, proveniţi din trupe de ska şi hardcore punk, care au ales să aducă la un loc muzica orchestrelor ţigăneşti din Europa de Est şi ritmurile rapide de ska / reggae-ska. Concertele lor sunt ultradansabile, explozive, unele melodii invită la pogo, transformând-o într-una dintre cele mai molipsitoare orchestre de petrecere şi printre cele mai bune trupe temerare ale genului gypsy-ska.

Cumbuş Cemaat din Istanbul a fost pariul câştigător al organizatorilor festivalului la ediţia 2015. Deşi concertul s-a ţinut în interioul The Ark, trupa a ţinut publicul în priză mai bine de trei ore. Muzica lor s-a născut la malul Bosforului, din cântece culese din Balcani şi Orient, şi combină stilurile folk, jazz, klezmer, rembetiko. De câţiva ani, sunt invitaţi permanenţi ai clubului de world music Araf din Istanbul, devenind foarte populari, în special în Taksim. Concertul de la Balkanik Festival2015 a fost prima lor apariţie într-un festival.

După 20 de ani de activitate şi o pauză de 9 ani, trupa Orange Blossom a revenit cu o energie extraordinară pe scenă şi un nou album – Under the Shade of Violets, un hibrid exotic la graniţa dintre trip hop, new wave, pop-rock, muzică arabă şi afrobeats. Stabiliţi în Nantes, Franţa, cei patru muzicieni sunt vocalista Hend Ahmed Hassan din Egipt, violonistul Pierre-Jean Chabot (PJ Chabot) din Franţa, percuţionistul Mathias Vaguenez şi Carlos Robles Arenas, baterist şi sampler din Mexic. Încă din anii ’90, Orange Blossom au cucerit publicul de pretutindeni cu infuzia nemaiauzită de heavy-electronica şi ritmuri orientale.

Balkanik Festival este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, ARCUB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Evenimentul este recomandat de Mezzo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.