Bandele de extremă dreapta încep să facă legea în Ucraina

Organizația ucraineană de extremă dreapta ”Sectorul Dreapta” a jucat un rol esențial în protestele care au dus la căderea regimului Ianukovici. Membrii acestei grupări erau considerați atunci drept cei mai bine organizați dintre protestatarii din Kiev și marile orașe. ”Sectorul Dreapta” are mai multe batalioane care luptă pe frontul din estul tarii, iar cel mai renumit, batalionul ”Azov”, este cantonat în orașul port Mariupol. După demonstrații, organizația devine partid politic, dar nu reușește să obțină decât 1,8% din voturi la nivel național la alegerile parlamentare din 2014.

Acum,în plin regim care clamează că este pro-occidental, ”Sectorul Dreapta” se manifestă tot mai mult ca un stat în stat. Sâmbătă, mai mulți membri ai grupării au fost implicați într-un schimb de focuri în orasul Mukacevo, aproape de granița cu România, Ungaria și Slovacia, scrie The Moscow Times. Au fost răniți mai mulți polițiști, iar cel puțin doi extremiști au fost uciși. Totul pare să fi fost o reglare de conturi petrecută la o bază sportivă deținută de un parlamentar extrem de critic la adresa ”Sectorului Dreapta”. Zeci de extremiști au chemat mai mulți cetățeni din Mukacevo în acel loc pentru a purta ”discuții”. S-a ajuns la focuri de armă.

Mai gravă este reacția grupării după aceste evenimente. ”Sectorul Dreapta” a cerut demisia ministrului de Interne al Ucrainei, în caz contar amenințându-l pe președintele Petro Poroșenko cu blocarea drumurilor în Kiev. Extremiștii susțin că nu au dorit decât să eradicheze corupția în Mukacevo, pentru că patronul bazei sportive amintite ar fi fost implicat în activități de contrabandă. Ministrul de Interne Arsen Avakov susține că a fost vorba despre o reglare de conturi și de delimitarea zonelor de acțiune a contrabandiștilor din Mukacevo. Extremiștii au fost cei care au deschis focul, susține ministrul.

Și mai grav. După ”ultimatumul” adresat președintelui Poroșenko pentru demiterea ministrului de Interne, purtătorul de cuvânt al ”Sectorului dreapta” a declarat că se vor institui puncte de control pe șosele, pentru ca întăririle trimise de Ministerul de Interne să nu poată ajunge în localitate. Și chiar așa s-a întâmplat pe o șosea de langa Kiev, unde a fost instituit un punct de control al Sectorului Dreapta chiar lângă un post de poliție.

După ce s-a bucurat de susținerea extremistilor în drumul său către putere, actualul regim ucrainean vede reversul medaliei. Forțele de ordine și armata sunt solicitate la maximum de confruntările din estul țării, astfel încât trupele disponibile sunt puține. În al doilea rând, traficul cu arme este în floare in Ucraina, data fiind porozitatea frontierei estice și a liniei frontului din Donbas. Lipsa unei legislații eficiente și coruptia fac ca armele din estul Ucrainei să ajungă în orice colț al țării și nimeni nu poate garanta ca nu s-ar întâmpla la fel și cu armele care ar putea fi oferite de partenerii occidentali, în primul rand SUA. Ar mai trebui amintit că pe frontul din Donbas, alături de trupele ucrainene au început să lupte și grupări ale islamiștilor din Cucazul de Nord, astfel că poate spori și riscul apariției unor mișcări radicale intr-o tara vecină.

Pe acest fond, Ucraina devine un sat fara câini. Kievul si Bucurestiul au semnat recent un acord privind patrularea comună a graniței (acord semnat de Kiev și cu Polonia, Ungaria și Slovacia), semn nu numai al bunei cooperări, ci și al faptului că autoritățile ucrainene sunt depășite de grupările infracționale, după cum o arată cazul Mukacevo. Pe lângă aceasta, riscul comiterii unor atentate, riscul reglărilor de conturi între grupări criminale și al jafurilor armate să crească, cu atât mai mult cu cât perioada post-sovietica a țării este plină de asemenea fapte, de care nu sunt străini nici actualii politicieni și oligarhi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.