Bani murdari şi curate manipulări

Ieri, am transmis opiniei publice un comunicat prin care semnalez un fapt cert. Partidul Miscarea Populara a angajat cheltuieli uriase la europarlamentare, care intrec cu mult puterea financiara a acestui partid. Care nu primeste niciun ban de la Guvern, fiind nou infiintat, si nici nu ia cotizatii decat de la membrii care au functii de conducere. Ce sponsori ar putea cheltui, de dragul PMP, altfel decat eventual santajati, 2.5 milioane de euro? Si nu m-am referit deloc la consultanta. Pentru ca, tot ieri, a fost lansata o dezvaluire absolut senzationala. Bazata, din nou, pe fapte certe.Aceasta apartine unui cunoscut jurnalist, Bogdan Tiberiu Iacob, care conduce site-ul Inpolitics. Pornind de la ultimul sondaj publicat si comentat pe larg chiar de catre Traian Basescu, analistul Inpolitics descopera si dovedeste ca Partidul Miscarea Populara a angajat cea mai mare firma de consultanta electorala din Statele Unite, numita Greenberg Quinlan Rosner Research. Aceasta a lucrat, de-a lungul anilor, in schimbul unei remuneratii extrem de consistente pentru personalitati politice importante, cum ar fi Bill Clinton, Tony Blair sau Nelson Madela. Dar surpriza. Pe site-ul companiei, la rubrica clienti internationali, apare si mentiunea „president Traian Basescu”. Deci, atentie, avem de-a face cu una dintre cele mai scumpe firme din lume, daca nu cumva cea mai scumpa, care lucreaza astazi in baza unui contract oficial, dar cu clauze secrete, inclusiv in ceea ce priveste contravaloarea prestatiei pentru jucaria politica a domnului Traian Basescu, Partidul Miscarea Populara, si care, in ultimii ani, a lucrat si pentru Traian Basescu, in calitatea acestuia de presedinte.

Nu contest dreptul fiecarui partid si dreptul fiecarui om politic de a lucra cu ce consultanti doreste. Numai ca asemenea operatiuni trebuie facute in litera si in spiritul legii. Exista reglementari clare in ceea ce priveste banii cheltuiti in campaniile electorale. Si provenienta lor. Insist asupra faptului ca este imposibil ca PMP sa dispuna de circa 2.5 milioane de euro pentru a plati destrabalata campanie de publicitate electorala pe care si-o face prin bannere, flyere, afise, clipuri publicitare in presa audiovizuala, publicitate masiva in presa scrisa si pe site-uri sau contravaloarea difuzarii unor declaratii de presa, a unor conferinte, dezbateri sau mitinguri. Iar in aceasta suma nu au fost incluse cercetarile de piata. Si nici consultanta. Care, in principiu, costa cam tot atat, daca ne raportam la preturile practicate de faimoasa firma americana. Conform legii, PMP trebuie sa dovedeasca ca dispune, in mod legal, de asemenea sume astronomice de bani. Tot conform legii, nicio donatie nu poate depasi un anumit cuantum. Singura donatie de care am auzit este cea facuta de Traian Basescu, dar ea se ridica doar la un salariu. De presedinte. Adica circa 3.000 de euro.

Dar ce sa vezi? Daca introducem in ecuatie faptul ca si Traian Basescu, ca presedinte, a utilizat aceeasi companie de consultanta, incepem sa ne punem si un alt gen de intrebari. De unde a avut presedintele statului roman bani sa plateasca societatea de consultanta? Si cat Dumnezeu o fi costat? In bugetul institutiei prezidentiale nu exista un asemenea capitol. Atunci de unde au provenit banii? Nu stim, pentru ca nici domnul Traian Basescu, ca de altfel nici PMP, nu lucreaza la vedere. Adica transparent.

Dar ceea ce stim totusi este ca, in Romania, compania americana este reprezentata de un personaj conscut sub numele de Tal Silberstein. Tot un cetatean american. Care, in mod straniu, extrem de straniu, nu a raportat fiscului american, asa cum legea il obliga, sumele extrem de mari pe care le-a castigat de-a lungul anilor in Romania, in urma diferitelor contracte de consultanta. Orice persoana sau orice institutie din aceasta tara se poate adresa Departamentului de Justitie din Statele Unite, de unde va primi, asa cum am primit si eu in urma cu cativa ani, informatii amanuntite – cat o carte de telefon – despre situatiile raportate de Tal Silberstein. Si nu apar acolo adevaratele sume incasate. Ci doar cifre simbolice.

Unul dintre apropiatii lui Tal Silberstein este domnul Dan Andronic. Impreuna si impreuna cu Sebastian Ghita, deputat PSD si mare prieten al lui Victor Ponta, au amanetat, pentru viitorii 15 ani, Loteria Romana unei societati austriece, Novomatic, dar si societatii grecesti, care a praduit-o pana la finele anului trecut. Pierderea pe care o va inregistra statul roman se ridica la cateva miliarde. Mai multe miliarde chiar decat cele deja pierdute pana acum. Stim ca domnul Traian Basescu, de sub steaguri, l-a acuzat si l-a amenintat de multe ori pe Sebastian Ghita. Stim, de asemenea, ca este perfect informat asupra operatiunii de crima organizata de la Loteria Romana. Si, totusi, in aceasta privinta nu a suflat o vorba si nu a actionat in niciun fel. Oare de ce? Nu cumva fiindca acolo sunt implicati Dan Andronic si Tal Silberstein? Dar in ceea ce priveste Rosia Montana, pe care a sustinut-o cu frenezie, mult timp, acelasi presedinte Traian Basescu? Si unde, din nou, consultantul american este implicat. Nu cumva banii reali nu au fost livrati de la presedinte la consultant in mod direct si de la PMP la consultant in mod direct, ci pe filiere oculte?

Iata inca un motiv pentru care nu ma sfiesc sa solicit fie Parchetului General, fie DNA sa se sesizeze si sa declanseze, pentru a apara banul public si interesul national, cuvenitele investigatii. Si nu ma indoiesc de capacitatea SRI si SIE de a pune la dispozitie, unui anchetator serios, dovezile necesare. Si astfel, vom dezlega un mister: cum de ultima cercetare de piata, realizata chiar de compania americana, a saltat atat de mult PMP si a saltat-o atat de mult pe Elena Udrea, pe seama Partidului National Liberal si a lui Crin Antonescu. Bani murdari. Curata manipulare.

Sorin Roşca Stănescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.