Bani pentru spitale, nu pentru biserici

Zilele trecute, italienii s-au apucat să manifesteze împotriva faptului că guvernul Monti a scutit Biserica Catolică de la plata impozitului pe bunuri imobile. Împotriva afacerilor bisericii au protestat şi grecii. Poate e timpul ca şi românii să spună stop finanţării Bisericii Ortodoxe de la buget.

Potrivit Asociaţiei Secular-Umaniste din România, fondurile bugetare alocate anual pentru plata preoţilor şi a celorlalţi reprezentanţi ai bisericilor sunt de aproximativ 750 de milioane de de lei. „Prin comparaţie, aceşti bani ar permite: creşterea cu 60% a salariilor medicilor sau construirea, în numai doi ani, a unui spital regional de urgenţă, reabilitarea secţiilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie din 60 de spitale, realizarea anuală a 25 km de autostradă sau acordarea, gratuită, a unui laptop performant fiecarui copil care începe şcoala. Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor”, se anunţă în comunicatul Asociaţiei Secular-Umaniste din România.

Pe lângă banii încasaţi de la stat, Biserica Ortodoxă face an de an afaceri de milioane. Astfel, în 2010, veniturile raportate de Patriarhie şi de episcopiile, arhiepiscopiile ori mitropoliile din cadrul BOR au fost de 350 de milioane de lei. Profitul brut total înregistrat în 2010 de principalele eparhii din România a fost de 80 de milioane de lei. În concluzie, Biserica are destui bani încât poate rezista şi fără banii de la buget.

Personal cred că în această perioadă de criză Biserica Ortodoxă ar trebui să nu mai primească nici un ban de la statul român. A primit şi aşa în fiecare an destul de mult. Cred că e timpul ca banii alocaţi de stat Bisericii să fie acordaţi sănătăţii şi învăţământului. Românii vor ca doctorii să facă minuni, iar pentru acest fapt ei au nevoie de salarii decente, dar şi de aparatură modernă. Aşa că puţină austeritate în Biserică nu strică. Nu de alta, dar nu cred că se grăbeşte cineva să ajungă în rai sau în iad.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.