Bărbații și violența împotriva femeilor

O femeie este agresată la fiecare 30 de secunde în România! Una din patru femei din România va fi la un moment dat în viaţă agresată! Ce e în neregulă cu aceste statistici? Ne ajută sau nu în intervenţie pentru a stopa violenţa domestică?

E important să înţelegem că violenţa nu e comisă doar de persoane cu tulburări severe de personalitate, sau de monştri, cum ne place uneori să-i numim. Cei care sunt violenţi sunt în general persoane absolut normale, sunt prietenii noştri, vecinii noştri sau chiar copiii noştri.

Problema nu e doar legată de „De ce x a lovit-o pe y?“, ci mai degrabă ce e în neregulă cu societatea în care trăim, încât se ajunge atât de uşor la violenţă faţă de femei. De ce în mintea multor persoane, atunci când o femeie e bătută sau violată, sunt găsite o serie de modalităţi prin care ea este făcută cel puţin parţial responsabilă pentru acest lucru? De ce agresorul este scos din ecuaţie atunci când vrem să explicăm violenţa domestică şi ne concentrăm doar pe „Ea e de vină! De ce nu pleacă?“.

Studiile arată că normele sociale, atitudinile şi anumite credinţe contribuie la violenţa emoţională, psihologică, economică, fizică şi sexuală asupra femeilor. Credinţele pe care o societate le are ajung să justifice sau să ascundă violenţa. Principalul predictor al violenţei împotriva femeii este modul în care comunitatea vede rolul femeii şi al bărbatului, egalitatea între sexe şi stereotipurile tradiţionale de gen.

Ce înseamnă „fii bărbat“?

Conceptul de masculinitate nu e ceva cu care un bărbat se naşte. Băiatul învaţă de mic ce înseamnă să fii bărbat. Învaţă din mesajele părinţilor, ale rudelor, ale altor copii şi, nu în ultimul rând, din filme, desene animate şi reviste. Şi care sunt mesajele pe care le primeşte? „Tu trebuie să fii puternic“, „Nu plânge ca o fetiţă“, mai apoi: „Nu te lăsa precum ceilalţi“. Care e mesajul pe care îl transmit adolescenţilor filmele, videoclipurile, versurile melodiilor, referitor la cum trebuie să fii ca să fii un bărbat adevărat? Masculinitatea e legată de forţă fizică, de putere, de control şi de abilitatea de a-ţi câştiga respectul. Dacă nu eşti aşa, eşti etichetat. Poate fiecare a avut un băiat în clasă care prefera să fie în compania fetelor, nu juca fotbal şi nu se îmbrâncea. Cum îl numeau ceilalţi?

Bărbaţii sunt „forţaţi“ să îşi asume o masculinitate care presupune: să nu îşi arate slăbiciunile sau frica, să nu plângă sau să îşi exprime alte emoţii decât furia; să îşi demonstreze puterea şi controlul în special faţă de femei (pentru că altfel sunt sub papuc, nu?); să-i domine pe ceilalţi prin agresivitate; să nu fie ca o femeie; să fie heterosexual; să fie puternic, atletic şi curajos; să ia decizii singur; să vadă femeile ca pe proprietatea lor sau ca pe obiecte.

Dacă cineva iese din acest tipar, este imediat etichetat, umilit sau pus la punct de ceilalţi. Presiunea socială contribuie la menţinerea unei imagini a masculinităţii simpliste şi cu siguranţă neadaptată contextului social pe care ni-l dorim.

Masculinitatea învățată astăzi e definită prin putere (fizică, economică, psihică), control şi violenţă. Băieţii învaţă că pentru a fi bărbaţi trebuie să fie mari, puternici, dominatori şi agresivi. Şi văd această imagine peste tot: în familie, în comunitate, în desene animate (cum arată Superman?), în filme, în filmele pentru adulţi, în jocuri, în reclame. Pentru a fi bărbat trebuie să îţi impui punctul de vedere şi să ignori mesajele primite de la femei, pentru că „o femeie trebuie să se supună bărbatului“. Şi, astfel, comunicarea se opreşte, iar dialogul se schimbă în conflict şi în agresivitate.

Unui bărbat adevărat nu-i este frică şi este invulnerabil şi aşa se ajunge la neglijarea problemelor de sănătate, pentru că recunoaşterea lor ar însemna vulnerabilitate. Unui bărbat nu-i este frică şi aşa ajungem la condusul agresiv şi la un procentaj ridicat de accidente în rândul şoferilor bărbaţi. Un bărbat nu îşi exprimă sentimentele – el nu e trist, deprimat, nu-i este teamă – şi problemele emoţionale care ar putea să fie tratate sunt negate prin „nu vreau să vorbesc despre asta“ sau ignorate şi „acoperite“ de consumul excesiv de alcool.

A fi bărbat înseamnă în această formulă a-ţi controla emoţiile, a nu ţi le exprima, a te impune, a fi puternic şi a prelua controlul. Şi ce se întâmplă când un bărbat primeşte acest mesaj toată viaţa şi intră într-o relaţie în care îi este greu (dacă nu imposibil) să spună ce simte sau ce gândeşte, pentru că asta (Doamne fereşte) l-ar face să fie slab? Sau după ce o viaţă întreagă i se spune că un bărbat trebuie să fie în control intră într-o relaţie unde deciziile se iau împreună, unde fiecare trebuie să aibă un cuvânt de spus? Care credeţi că e rezultatul?

Cum prevenim violenţa asupra femeilor

Reducerea violenţei nu presupune eliminarea jocurilor şi a filmelor violente, ci concentrarea pe masculinitate drept construct social. Reducerea violenţei asupra femeii presupune schimbarea modelelor de masculinitate, sau cel puţin oferirea de alternative. E important să definim masculinitatea prin bărbaţii care valorizează relaţiile, care îşi asumă să schimbe ceva în bine în jurul lor, care îşi permit să fie vulnerabili, să îşi exprime compasiunea şi grija faţă de cei din jur. E o modalitate mult mai umană, mai sănătoasă şi mult mai sinceră de a-ţi exprima masculinitatea. Aceşti bărbaţi sunt în jurul nostru şi e nevoie să contribuim la diversificarea imaginii masculinităţii dincolo de stereotipurile perpetuate de atât timp. E mai uşor să prezinţi o imagine agresivă şi e mult mai greu să te analizezi, să te cunoşti şi să îţi confrunţi şi exprimi emoţiile.

Asumarea responsabilității

Foarte mult timp bărbaţii au fost excluşi din discuţie atunci când se vorbea despre violenţa asupra femeii. Erau doar nişte observatori mai mult sau mai puţin indiferenţi la o problemă a femeilor.

Tot mai mulţi bărbaţi sunt implicaţi acum în demersul prevenirii violenţei în rândul bărbaţilor (indiferent dacă e faţă de femei, copii sau alţi bărbaţi) prin educarea adolescenţilor şi a adulţilor legat de valorile reale pe care este important să le asociem cu masculinitatea: curajul de a susţine o cauză, empatia faţă de cei din jur, valorizarea relaţiilor şi exprimarea emoţiilor.

Să-i învăţăm că a fi bărbat înseamnă să fii empatic, nu să fii rece, să fii aproape de cei dragi ţie, nu să-i controlezi, să faci lumea un loc mai bun, nu să îţi urmezi doar propriul câştig, să îţi câştigi respectul prin oferirea respectului, şi nu prin forţă fizică, să îţi iei un angajament faţă de o cauză, nu să fii indiferent la tot ce e în jur, să ai curajul de a susţine tratarea celor din jurul tău cu respect, nu să-i discriminezi, să-i umileşti sau să-i desconsideri pe cei diferiţi de tine.

Violenţa asupra femeii nu va înceta decât dacă bărbaţii înţeleg că fac parte din soluţia pentru eliminarea ei.
Pentru că în final cu toţii trebuie să ne asumăm responsabilitatea atât pentru ceea ce am făcut, cât şi pentru ceea ce nu am făcut.

Cum pot preveni bărbaţii violenţa asupra femeilor?

Jason Katz, unul dintre susţinătorii intervenţiilor pentru prevenirea violenţei domestice, a dezvoltat o serie de acţiuni destinate bărbaţilor pentru a preveni violenţa asupra femeilor:

  • Abordează violenţa de gen ca pe o problemă care îi priveşte pe bărbații de toate vârstele, de orice nivel socio-economic, de orice rasă şi orice etnie.
  • Nu trece cu vederea dacă o rudă, un prieten, un coleg sau o cunoştinţă este abuziv faţă de partenera sa ori este lipsit de respect faţă de femei sau fete în general. Dacă te simţi confortabil, vorbeşte cu el despre acest lucru, sau cere sprijinul altei persoane care îl poate ajuta.
  • Analizează-ţi propria atitudine, nu deveni defensiv când ceva ce spui sau faci îi răneşte pe ceilalţi. Încearcă să înţelegi în ce fel atitudinile şi acţiunile tale pot perpetua violenţa şi încearcă să le schimbi.
  • Oferă sprijinul tău, dacă ai motive să crezi că o femeie pe care o cunoşti este abuzată.
  • Cere sprijin acum, dacă eşti sau ai fost abuziv faţă de femei; şi aici ne referim la abuz emoţional, psihologic, fizic sau sexual. Nu lăsa ca aceste comportamente să devină definitorii pentru relaţia ta cu femeile pentru că probabil deja eşti conştient că ai de pierdut.
  • Susţine campaniile de eliminare a violenţei faţă de femei; poți să fii un exemplu pentru cei din jurul tău.
  • Recunoaşte şi nu accepta discriminarea şi violența față de alte minorităţi etnice sau sexuale.
  • Informează-te despre inegalitatea de gen şi cauzele violenţei.
  • Nu contribui la promovarea stereotipurilor degradante.
  • Învăţaţi-vă băieţii să fie bărbaţi într-un mod care nu implică abuzul asupra fetelor, femeilor sau a altor copii. Învăţaţi-i să-şi recunoască şi să-şi exprime emoţiile, să îşi preţuiască relaţiile şi să lupte pentru o cauză.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adelina Muresan 2 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.