×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 25 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:47
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
De fiecare dată aceeași placă...
Barcelona, „noua normalitate“?

După atentatul terorist de la Barcelona, publicațiile internaționale au început nu numai să publice ferpare ale victimelor, ci și să analizeze modul în care presa se raportează la această „nouă normalitate“.

● „De fiecare dată aceeași placă. Sunt cei care se roagă printr-un hashtag, cei care îi transmit condoleanțe primarului orașului rănit și cei care îl atacă. Sunt șacali și vânători de șacali. Sunt cei care coboară în timp, de fiecare dată, până la 11 septembrie 2001, care o citează pe Oriana Fallaci, care vorbesc de Guantanamo, de ciocnirea civilizațiilor și care fac apel la așa-zisul islam moderat, cei care nu intervin decât în cazul în care există cel puțin un italian printre morți. Iar apoi, sunt complotiștii mai mult sau mai puțin expliciți“, scrie site-ul italian Linkiesta.

● În paralel cu rutina jurnalistică a trierii informației intervin alte rutine pe rețelele sociale, scrie revista Marianne, care observă că unele reflexe ale internauților riscă să devină ridicole. „Puteam fi eu, dacă se întâmpla acum 15 zile“, sună mesajele urbi et orbi. „Este tot mai ridicolă această observație, pe măsură ce lista orașelor lovite se lungește: care european nu a fost niciodată nici la Paris, nici la Londra, nici la Bruxelles, nici la Barcelona?.“

Urmează mesajele de indignare, de emoție, de solidaritate, de umanitate. „Dincolo de căderea în derizoriu, care este scopul postării sub hashtagul #Barcelona a unor imagini cu pisicuțe?“, se întreabă revista franceză. Intervine reacția primarului Parisului de a închide luminile cu un sfert de oră mai devreme, transformându-l într-un „semnalizator al ororii“.

● „Atâtea reflexe care traduc - și încearcă cu disperare să ascundă - o realitate care contrazice optimismul forțat: Europa pare lipsită de forță. Nu știe ce să facă în fața terorismului islamic care se propagă în interior. Starea de urgență nu este suficientă, iar soluțiile propuse de extremele politice nu vor funcționa mai bine.

Prin urmare, la fiecare atac, care este o nouă înfrângere, ne rămâne o singură victorie: să ne afișăm sfidători în fața barbariei, chiar dacă trupurile victimelor nu s-au răcit încă“, scrie Marianne.

● Mai multă poliție și securitate. „Să ne obișnuim: la Barcelona a intrat în scenă noua noastră normalitate“, scrie Linkiesta. Terorismul va continua să lovească Europa chiar și atunci când Statul Islamic va fi ras definitiv din Orientul Mijlociu.

„Oricând poate să scape ceva: norocul atentatorului, o eroare umană în sistemul de securitate, elementul neprevăzut - un atac poate avea loc oricând“, arată publicația, care adaugă că perioada actuală nu este deloc mai neagră decât terorismul politic din Italia anilor 1970-1980. Apoi, „în Spania mor 13 oameni la fiecare 72 de ore în accidente rutiere“. „Asta nu ne duce la atitudini isterice, ci la îmbunătățirea siguranței rutiere. La fiecare 12 ore sunt salvate 13 vieți“.

● Cotidianul britanic The Independent oferă o soluție: „Adevărul despre teroriștii moderni este același ca și în cazul violenței naționaliste și politice începute în secolul XIX și mai înainte: poliția, securitatea și informațiile sunt cele mai bune metode de a proteja pacea și viața cetățenilor. Oriunde este posibil, trebuie promovate pacea și procesul politic, deși nu este cazul acum cu islamiștii“.

Răzvan CiubotaruPublicat Luni, 21 august 2017
1347
 | 6
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
lunetistu
+2
`Noua normalitate ` !? Pai sa fie la voi acolo , in vecii vecilor AMIN !
Publicat Marţi, 22 august 2017
+Răspunde
Cauze si efecte
+6
Cat timp "analistii" vor continua sa se uite in alta parte ca sa nu vada cauzele, iar guvernele si societatile vestice vor continua discursul ipocrit, efectele vor continua. Nu e terorism ci razboi asimetric. Iar cauza nu e islamul ci bombardamentul vestului care le-a omorat familiile. Nu poti sa omori o suta de mii de oameni pe an si sa nu te astepti la nici o reactie.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
Onac Claudiu Radu
+9
Pericolul e adanc diseminat in societatile occidentale . Problema nu va fi rezolvata decat prin renuntarea clara si totala la ideologia multiculturalista , renuntare sprijinita si de demisiile unor ideologi ai doctrinei multiculturaliste . Asta pentru a intari virajul doctrinar . Urmarea ar fi intarirea sentimentelor nationaliste si xenofobe , deci , un viraj la dreaptea al societatilor vizate de cucerirea musulmana . Pasul urmator ar consta in actiunea comuna a statului si bisericii in sprijinul unei politici demografice sustinute subtil si incontinuu , pentru inmultirea neamului propriu , majoritar . Cred ca emulsiile nu pot fi stabilizate . Neamurile , culturile drastic diferite nu traiesc bine impreuna . E normal .
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
Dragos
+7
Pt BROSCARU: Absolut corect ! Cu cat mai multi morti, cu atat mai bine pt sponsorii celor care se hranesc din prostia de masa ce a cuprins "vestul ..
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
Horus
+10
Binevenit articol!Circoteca cu ceremonii religioase,cu adunari solemne si depuneri de coroane, cu primari impocriti de tipul madamei Hidalgo,nu trebuie sa umbreasca adevaratul erou al Spaniei ,acel politist care a mitraliat masina cu teroristi,reusind sa ii trimita la Allah!
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
BAROSANU
+12
la fiecare nou HATENTAT,maimarii zic= izlamu e o religie a pacii. cand imamii cer moarrte necredinciosilor se refera la animalele care NU CRED si nu vor sa se CONVERTEASCA la CRESTINISM. si 3,toti striga si mai tare si mai jalnic= noua nu n-e frica,de..mancarica,de berica si de pasarica.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
Pa Cala @ BAROSANU
+7
Atunci imamii sunt cauza raului, imamii trebuiesc arestati si supravegheati continuu.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
Jorj @ BAROSANU
+4
Normal ca imamii sunt capul rautatilor, ei ii indoctrineaza si spala creierii credinciosilor indemnandula atentate sinucigase. O civilizatie formata exclusiv in jurul obsesiilor sexuale nu este viabila. Vedeti haremurile, vedeti promisiunea celor 72 de fecioare pe care atentatorii sinucigasi ar urma sa le primeasca in Paradis cu conditia sa nu se spurce cu carne de porc in momentul sinuciderii.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
BROSCARU
+16
NENE,m-am nimerit zilele astea intr-o redactie de afara. Nici nu-ti inchipui cata viermuiala,bunavoie, ciocnire cu oameni care se scuzau zambind, glumind. O COLEGA,BARBOS, mi-a mormait= e de bine. cadavrele ne asigura PAPICA.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
BAROSANU
+13
Solutia e cea propusa de TRUMP =INFASAREA cadavrelor de teroristi,in SHORICI de PORC.restul chestiilor sunt biete FRECTII la un picior de ... porc.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
Constantin
+9
Ce comentarii si comparatii deplasate, sau sunt intentionat facute asa sa sple pe creier. Problema e una: numar mai mare de musulmani decat capacitatea Europei de a-i integra. Cum a ajuns sa fie asa, asta e o alta lunga discutie.
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
a
+4
"---trebuie promovate pacea si procesul politic ". Mintea englezului cea de pe urma ? Oricum ,stai si te intrebi ce anume a promovat frenezia razboinica a unor state implicate, totusi, adanc in cele doua razboaie mondiale ?Numai despre pace si " proces politic " nu s-a vorbit in ultimii 10-20 de ani ! Au uitat atat de repede tot ce s-a intamplat atunci ? Este oare inevitabil ca omenirea sa plateasca la rastimpuri ( calculate? ) tributul de sange ?
Publicat Luni, 21 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Procurorul general: Este fără precedent
Publicat acum 8 ore şi 43 minute
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum o oră şi 55 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 6 ore şi 17 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 4 minute