Baronii și împărțirea funcțiilor

O parte din decidenții de prim rang țin să-și spele păcatele față de cei pe care i-au „săpat“ de-a lungul timpului, însă nu fac nici acum uz de cele mai ortodoxe instrumente. Sunt conștienți că nu le pot fi iertate toate erorile politice comise de-a lungul timpului ca să-și ușureze propria ascensiune, dar lupta pentru funcții și redistribuirea lor în partid rămân ținte importante pe agendă. În acest fel, liderii locali sau centrali reușesc să-și reconfirme puterea și influența.

Chiar dacă nu fac parte din Legislativ, unii baroni locali s-au gândit să se implice activ în jocurile de la București și să-și promoveze oamenii pe anumite funcții. Practica este răspândită la nivelul întregii clase politice. Astfel, un președinte de Consiliu Județean sau un primar își vede o parte din deziderate realizate prin intermediul senatorilor și deputaților, iar numele lor nu apare nicăieri.

Bolojan și-a „uns“ un vice al Senatului

Unul dintre greii PNL, primarul Oradei, Ilie Bolojan, a reușit să-și impună autoritatea printr-o mutare strategică fix în conducerea Senatului. La un an după ce l-au „convins“ să nu mai candideze pentru şefia Consiliului Judeţean, pe motiv că finalul celui de-al doilea mandat l-ar prinde la o vârstă de pensionare, pe liberalii bihoreni i-au apucat mustrările de conştiinţă faţă de fostul lor lider Cornel Popa. Profitând că în debutul noii sesiuni parlamentare cele două Camere îşi schimbă unele posturi de conducere și oamenii care le ocupă, liberalii din Bihor au decis să facă lobby în partid pentru ca Popa să fie promovat în funcţia de vicepreşedinte al Senatului, în locul Iulianei Scântei. Cel care s-a zbătut cel mai mult în PNL pentru înlăturarea senatoarei de la Iași din Biroul Permanent al acestei camere a Parlamentului a fost însuși primarul orașului Oradea, Ilie Bolojan. Liderul PNL şi-a pus la bătaie toată influenţa de prim-vicepreşedinte la nivel național, ca să-și convingă colegii din celelalte filiale să-l voteze și să-l gireze politic pe fostul său şef în conducerea Senatului. Susținerea de care s-a bucurat inițial Iuliana Scântei a dispărut ca prin farmec, mai ales după eliberarea din închisoare a unuia dintre mentorii săi politici, fostul ministru Relu Fenechiu. Se spune în partid că, după ieșirea de după gratii, lui Fenechiu i s-a cerut să stea departe de PNL cel puțin o perioadă. Numai că acesta a încălcat prompt doleanța foștilor săi colegi de partid, iar „nota de plată“ pentru gestul său n-a întârziat să-i parvină.

Un fost maistru, alăturat ministrului Bodog

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a ajuns peste noapte coleg de Parlament cu un fost maistru la întreprinderea Sinteza, Dumitru Gherman. Fost preşedinte al Partidului Socialist al Muncii (PSM), Gherman a intrat în PSD prin fuziune. Socialist convins și nostalgic după regimul comunist, noul deputat a deținut şi un mandat de consilier judeţean. În toamna anului trecut, pesedistul de la Bihor a prins poziţia 4 pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor, fiind impus acolo ca reprezentant al organizaţiei de pensionari din PSD. Decesul deputatei Adelina Coste i-a deschis calea lui Gherman către Parlament. Concomitent liderul PSD Bihor și vice al Consiliului Judeţean, Ioan Mang are și el de câștigat din punct de vedere politic din avansarea lui Gherman. Mang și-a mai cimentat puțin poziția, destul de fragilizată în ultimele luni, din interiorul organizației grație avansării lui Gherman. În timp ce liderul PSD Bihor pierdea teren prin propriile jocuri de culise, colegul său de organizație, ministrul Sănătății, Florian Bodog, își sporea notorietatea și căpăta și mai mult gir politic de la centru.

Omul lui Țuțuianu, catapultat în Cameră

Claudia Gilia, una dintre apropiatele lui Adrian Țuțuianu, fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, a primit acordul partidului la nivel local ca să preia funcția de deputat, lăsată liberă de Leonard Badea. Badea a fost propunerea PSD pentru şefia Autorității de Supraveghere Financiară, funcție pe care a luat-o în primire de la finalul sesiunii parlamentare trecute. Este adevărat că Gilia, vicepreşedinte al Consiliului Județean Dâmbovița, a fost următoarea persoană pe lista de deputaţi ai judeţului, însă la fel de adevărată a fost și ascensiunea, de la Prahova, a Andreei Cosma în Parlament.

În decembrie anul trecut, s-au dat la o parte alți cinci colegi de partid ai fiicei fostului baron de Prahova Mircea Cosma, ca să-i lase acesteia fotoliul de deputat liber. Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, anunţa încă de acum patru luni că a analizat situaţia de la Consiliul Judeţean şi că avea mai multe variante pentru reîntregirea echipei de conducere a forului administrativ judeţean, în perspectiva în care Claudia Gilia accepta mandatul de deputat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.