Baronul de Hunedoara și-a trimis fiul la Transelectrica

PSD nu doar că a ajuns să monopolizeze conducerile companiilor de stat, dar socialiștii și-au promovat rudele în posturi-cheie, plătite cu bani mulți. Angajarea amantelor, a soțiilor, a copiilor la companiile de stat sau în funcțiile publice a devenit deja o cutumă națională.

Ca să nu se lase mai prejos de alți colegi de partid, printre care și Radu Barb, secretarul general al PSD Hunedoara care şi-a împins soţia la Compania Naţională a Aurului – Minvest, un alt pesedist de frunte al judeţului a reuşit să-şi plaseze o rudă de gradul întâi pe un post „mănos“. Bogdan Bobora, fiul președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, este propunerea ministrului Economiei, Mihai Tudose, pentru Consiliul de Supraveghere provizoriu de la Transelectrica. Și pentru că Transelectrica a devenit celebră grație salariilor de-a dreptul „nesimțite“, dar confidențiale, juniorul Bobora își lasă jobul de la o companie privată pentru un mandat provizoriu la Transelectrica. Bogdan Bobora poate avea ghinionul să stea doar patru luni pe funcția atât de bine remunerată sau norocul să își păstreze actuala sinecură, ori să prindă o altă poziție în companie.

Ministerul Economiei a decis, recent, să schimbe componența supraveghetorilor de la Transelectrica în urma unei evaluări a activității actualilor membri ai Consiliului de Supraveghere. Printr-o adresă transmisă conducerii companiei, reprezentanții ministerului au prezentat propunerile de membri provizorii pentru Consiliul de Supraveghere. Printre cei nominalizați pentru conducerea celei mai bănoase firme de stat, respectiv Beatrice Ambro, Marius-Iulian Carabulea, Ștefan Valeriu-Ivan, Iulius-Dan Plaveti, Cristian Eugen Radu și Corneliu Soroceanu, figurează și numele fiului baronului PSD de Hunedoara, Bogdan Bobora. „Beizadeaua“ preşedintelui CJ Hunedoara este inginer constructor de profesie, dar lucrează pe post de controller financiar la firma pe care a condus-o tatăl său înainte să devină baron local. Și cum PSD a ajuns „la butoane“, și fiul liderului PSD care conduce administraţia judeţului Hunedoara trebuia să-și rotunjească veniturile, ca supraveghetor al afacerilor cu energie electrică de la firma de stat. Chiar dacă nu are expertiza necesară în domeniu, Bogdan Bobora s-a trezit peste noapte „branşat“ la reţeaua „băieţilor deştepţi din energie“, fiind direct cooptat în Comisia de Supraveghere de la Transelectrica.

Cele mai „nesimţite“ venituri, dar confidențiale

Deşi este o firmă cu capital majoritar de stat, lefurile şi bonusurile de la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ – SA nu au fost niciodată publice. Acestea au apărut pe „piaţă“ doar în urma unor scurgeri de informaţii accidentale, iar atunci s-a vorbit de „scoruri“ lunare de-a dreptul astronomice. Deşi statul este acţionar majoritar, şefii Transelectrica nu au salarii de bugetari. Aceştia ajung să câştige sute de mii de euro pe an. Unul dintre foștii directori ai companiei, Ion-Toni Teau, încasa un salariu lunar de 5.500 de euro. La această sumă se mai adaugă şi un bonus anul de 180.000 de euro. În această situaţie s-a ajuns după ce Adunarea Generală a Acţionarilor din 23 martie 2015 a decis acordarea unor prime uriaşe. Conform respectivei hotărâri, bonusurile anuale atingeau sume cuprinse între 26.000 de euro şi 180.000 de euro.

Descendența lui Bogdan Bobora

„Beizadeaua“ preşedintelui Consiliului Județean Hunedoara este absolvent al Facultăţii de Construcţii – promoţia 2005 – a Universității Politehnice din Timişoara.

Imediat după absolvire, Bobora a ocupat funcția de controller financiar la compania HeidelbergCement. Bogdan Bobora aproape că i-a călcat pe urmele tatălui său din punct de vedere profesional. Baronul pesedist de Hunedoara, Mircea Bobora, a fost din 1981 și până în 2000 șef de secție și director tehnic la Casial Deva, iar între 2000 și 2004 director general al aceleiași firme. Din 2004 până în 2016, pesedistul a fost directorul fabricii de ciment Deva, conducând operațiunile grupului german HeidelbergCement în județul Hunedoara. Mircea Bobora a renunțat anul trecut, după alegerile locale, la mediul privat, pentru Consiliul Județean. Baronul hunedorean are o avere care stârnește invidia multora. Acesta deține un teren agricol de 42.000 de metri pătraţi în Sântandrei, precum şi terenuri în Băiţa şi Clopotiva, două apartamente în Deva, unul în Bucureşti şi o casă în Băiţa. Mircea Bobora se plimbă cu două maşini şi are peste două milioane de lei ținute în depozite bancare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.