Barroso: Ameninţările Rusiei privind livrările de gaze necesită un răspuns colectiv al UE

Avertismentul Rusiei cu privire la întreruperea livrărilor de gaze via Ucraina necesită un răspuns colectiv al statelor membre UE, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, într-o scrisoare adresată tuturor liderilor europeni.

„Scrisoarea trimisă unora dintre noi de preşedintele Federaţiei Ruse (…) pune probleme grave pentru securitatea energetică a Europei”, a subliniat Barroso într-o scrisoare semnată în data de 11 aprilie.

„Recomand ca această problemă să fie discutată de miniştrii de Externe şi într-o conferinţă telefonică între comisarul (pentru Energie) Gunther Oettinger şi miniştrii pentru Energie”, a adăugat preşedintele CE.

„În baza rezultatelor acestor discuţii, Comisia Europeană este dispusă să găsească o abordare comună pentru a răspunde” Rusiei, a precizat el.

Rusia intenţionează să îşi îndeplinească obligaţiile privind livrarea gazelor spre ţările europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru că acesta depinde de Kiev, a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin.

Anterior, preşedintele rus a transmis, prin intermediul unei scrisori adresate liderilor din 18 ţări europene, inclusiv celor din România şi Republica Moldova, că va înceta să livreze gaze via Ucraina  dacă această ţară nu îşi va achita datoria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.