Barroso: Auf Wiedersehen, Goodbye, Au revoir, Adeus!

Jose Manuel Barroso și-a ținut astăzi ultimul discurs în Parlamentul European după 10 ani de mandat la conducerea Comisiei Europene. Puțini deputați europeni însă au venit să-l asculte și cei au făcut acest lucru au avut păreri împărțite, relatează EUObserver, potrivit AGERPRES. Nici măcar deputaţii familiei sale politice nu au avut o atitudine favorabilă, criticându-l pentru pasivitatea de care a dat dovadă în cei 10 ani de mandat.

Optând mai degrabă pentru o analiză spontană a perioadei în care a fost la conducerea Comisie Europene decât pentru un discurs oficial, Barroso a vorbit mai mult de o jumătate de oră prezentând cele mai importante realizări ale executivului UE în perioada mandatului său.

Președintele în exercițiu al CE a afirmat că cel mai emoționant moment a fost obținerea Premiului Nobel pentru Pace în 2012 și a declarat că s-a simțit extrem de mândru de obiectivele stabilite în domeniul protecției mediului. Acesta a făcut o mărturisire celor care critică situația actuală din UE: „Să nu uităm de unde am plecat”.

Jose Manuel Barroso a menționat că de când a preluat primul mandat, în 2004, Uniunea Europeana a depășit o criză constituțională (respingerea Constituției UE în Franța și Olanda), o criză a datoriilor suverane și o criză economică.

„UE se confruntă în prezent cu o criză geopolitică, marcată de poziția tot mai războinică a Rusiei, atitudinea acestei țări față de Ucraina fiind inacceptabilă”, a spus politicianul portughez.

Președintele în exercițiu al CE, al cărui mandat se încheie oficial pe 31 octombrie, a respins criticile potrivit cărora Comisia s-a concentrat prea mult pe austeritate și a atribuit această situație lipsei politicilor axate pe investiții la nivel național.

Barroso și-a încheiat alocuțiunea cu un simplu „Auf Wiedersehen, Goodbye, Au revoir, Adeus”. Dar, în timp ce oficialul și echipa sa au primit ovații, mai puțin de 200 dintre cei 751 de eurodeputați au venit pentru a marca sfârșitul deceniului Barroso, iar cei prezenți au fost zgârciți cu laudele.

Manfred Weber, liderul grupului PPE, familia politică europeană din care face parte Barroso, a admis că eurodeputaților le-ar fi plăcut să vadă un președinte al Comisiei Europene mai vehement, dar i-a dat o evaluare pozitivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.