Barroso, dat în vileag

Fostul președinte al Comsiei Europene José Manuel Barroso, aflat în centrul unei polemici în legătură cu angajarea sa la Goldman Sachs, a avut contacte strânse cu banca americană în timpul mandatelor sale (2004-2014), conform unor documente dezvăluite sâmbătă de ziarul portughez Publico, citat de AFP, transmite Agerpres.

Șefii Goldman Sachs „făceau să ajungă la cabinetul lui Barroso, în mod confidențial, propuneri privind schimbări la politicile Uniunii Europene”, scrie cotidianul, care publică extrase din scrisori și email-uri obținute de la Comisia Europeană.

O scrisoare de la 30 septembrie 2013 semnată de directorul Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, dezvăluie astfel o vizită discretă a lui Barroso la sediul băncii de la New York care, conform cotidianului, nu figura pe agenda sa oficială și nu se află nici în arhivele Comisiei Europene.

„Am apreciat mult discuția noastră productivă privind perspectivele economice mondiale”, scria Blankfein, care l-a numit pe Barroso, în luna iulie a acestui an, președinte non-executiv al Goldman Sachs International.

Solicitat de Publico să comenteze informațiile, Barroso „a dezmințit categoric” că a avut „o relație specială cu vreo entitate financiară” în timpul exercitării celor două mandate ale sale de la Bruxelles.

„Bineînțeles, am menținut contacte instituționale — transparente și corespunzător înregistrate în arhivele Comisiei — cu numeroase entități politice, patronale, sindicale și financiare”, a spus el.

Printre acestea s-au aflat „principalele bănci care activează pe piața europeană”, în contextul „crizei financiare”, a adăugat el.

Cotidianul citează, printre altele, o scrisoare a unui lobbyist al Goldman Sachs care făcea propuneri privind legislația piețelor financiare și un răspuns al unui membru al cabinetului lui Barroso care a promis că le va citi „cu mare interes”.

În eventualele sale vizite la Bruxelles, Barroso va fi de acum primit el însuși ca un lobbyist obișnuit, și „nu ca un fost președinte”, a avertizat deja succesorul său, Jean-Claude Juncker.

Angajarea lui Barrroso la Goldman Sachs a stârnit un val de indignare în Europa și în special în Franța, unde președintele Francois Hollande a spus că este un gest ‘inacceptabil moral’.

Barroso și-a apărat vineri cu vehemență dreptul de a lucra pentru banca americană Goldman Sachs, după ce executivul comunitar a deschis o anchetă care să verifice dacă această angajare respectă cerințele de integritate impuse foștilor membri ai executivului comunitar.

„De ce n-aș avea dreptul să lucrez acolo unde aleg, atât timp cât este vorba despre o entitate legală, evident, nu de un cartel al drogurilor?”, a declarat Barroso în fața reporterilor, vizibil agitat, în prima sa reacție publică pe acest subiect, cu ocazia unui eveniment desfășurat la Cascais, lângă Lisabona, potrivit Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.