Barroso, despre decizia extinderii UE cu România și Bulgaria

Jose Manuel Barroso a apărat miercuri, în ultima sa conferință de presă, decizia de a primi România și Bulgaria în rândurile Uniunii Europene (UE). potrivit EurActiv.

Întrebat în ce măsură a fost credibilă extinderea blocului comunitar cu România și Bulgaria, în condiţiile în care la șapte ani de la aderare sunt în continuare monitorizate prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru deficiențele sistemelor de justiție, Barroso a spus:

‘Imaginați-vă pentru un minut că aceste țări nu ar fi aderat la UE. În acest caz, probabil că acum nu am fi discutat numai despre Ucraina. Am fi discutat probabil despre Bulgaria sau despre statele baltice’, a declarat președintele în exercițiu al CE.

„Așa că a fost un lucru bun. Firește că nu a fost perfect, dar permiteți-mi să mă exprim foarte sincer: problemele pe care le avem în ultimii ani cu integrarea europeană au fost din cauza României și Bulgariei? Bineînțeles că nu”, a arătat oficialul.

Unele state membre mai vechi îngreunează mult mai mult procesul de decizie decât noile state membre, a arătat Barroso care a dat asigurări că procesul de luare a deciziilor în 28 funcționează, în pofida predicțiilor pesimiste contrare.

Întrebat cum poate UE să concureze cu Rusia, unde deciziile sunt luate de o singură persoană, Barroso a replicat că luarea tuturor deciziilor de către președintele Vladimir Putin nu face sistemul rus mai coerent.

După zece ani la cârma CE, unde a avut două mandate consecutiv, Jose Manuel Durao Barroso și-a susținut miercuri ultima conferință de presă în această calitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.