Barroso îl avertizează pe Cameron

Președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat duminică pe premierul britanic David Cameron să nu încerce să rescrie principiul Uniunii Europene privind libertatea de circulație, apreciind că acest principiu este esențial pentru piața internă a UE, conformReuters.

„Libertatea de circulație este un principiu foarte important al pieței interne. Sfatul meu insistent pentru Marea Britanie este să nu pună sub semnul întrebării acest principiu”, a declarat Barroso într-un interviu pentru BBC.

Comentariile lui Barroso subminează eforturile lui Cameron de a-i calma pe britanici, înaintea alegerilor din 2015, care se tem că Marea Britanie are de suferit din punct de vedere economic și cultural din cauza imigrației prea ridicate.

Într-un articol publicat în Sunday Telegraph, Cameron a spus că „va pune dreptul de imigrație în UE în centrul negocierilor (Marii Britanii) în Europa”. Ziarul The Times, care a citat surse neidentificate, a scris că David Cameron dorește să plafoneze numărul imigranților necalificați din UE care vin să lucreze în Marea Britanie.

Întrebat despre o astfel de posibilitate în interviul cu BBC, Barroso a spus că cel mai probabil un astfel de demers ar încălca acquis-ul comunitar și a adăugat că nu este la curent cu o propunere concretă în acest sens făcută de Marea Britanie. „Mie mi se pare că orice fel de plafonare arbitrară nu este în conformitate cu normele europene”, a insistat oficialul CE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.