Basescu a semnat la Washington condamnarea Romaniei la moarte?

 

Iata ca s-a consumat si mult asteptata intalnire dintre Traian Basescu si Barak Obama, pe care cel dintai se chinuie s-o obtina de trei ani si jumate, de la inceputul mandatului presedintelui american.

Vizita a fost invaluita inca de la inceput in mister si a fost plina de suspans, existand foarte putine informatii despre programul acesteia si subiectele care vor fi discutate, lucru neobisnuit in relatiile diplomatice de la acest nivel.

Aceasta a semanat mai mult cu o vizita a unui conducator din Lumea a Treia la “sultan”, decat cu cea a unui sef de stat al unei tari membra a Uniunii Europene si a NATO.

Basescu si-a vazut pe ultima suta de metri visul implinindu-se, dar intr-un fel foarte bizar si atipic.

Totul pare sa se fi redus mai degraba la o poza, pe care presedintele roman sa o puna in Albumul de Familie si s-o arate nepotilor.

Daca expresia lui Obama este una perfect normala, de lider al unei mari puteri care transmite forta, incredere si bunavointa, cea a lui Taian Basescu exprima lucruri contradictorii: un om viclean, cu o doza de umilinta, un fotbalist care a dat gol cu mana si apoi alearga la galeria adversa si isi da jos pantalonii. In cazul acesta galeria este reprezentata de adversarii (in acceptiunea sa – dusmanii) politici din tara si strainatate: Ponta, Antonescu, USL, Putin, Sarkozy etc.

Este o poza buna de tinut in pormoneu pentru a le-o arata politistilor de afara care l-ar opri pe sosea sa-i ia alcolemia.

Acelasi mister, daca nu chiar secret, il constuie si rezultatele vizitei.

Din informatiile prezentate luam la cunostinta de semnarea a doua documente:

– Acordul pentru amplasarea unui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice ale SUA.

– Declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI. Acest document fixează  liniile parteneriatului strategic dintre România şi SUA pentru următoarele decade. Se pune accent pe cooperarea politică, economică, militară, economică, ştiinţifică şi tehnică, culturală între cele două state.

Dintre acestea doar primul este cu adevarat important, si il vom analiza mai detaliat.

Al doilea document este redactat intr-un limbaj de lemn care aminteste de cuvantarile lui Nicolae Ceausescu, nu prevede nimic concret, nu spune nimic si nu obliga la nimic.

Referitor la scut, surse oficiale au declarat: “România va fi prima ţară în care, în cadrul proiectului scutului antirachetă, va fi instalat sistemul de interceptare terestru care va fi dotat cu rachete din categoria SM 3 (Standard Missile 3). Un prim experiment cu aceste rachete a eşuat zilele trecute. Sistemul antirachetă din România este diferit de cele pe care SUA le mai utilizează pentru a se apăra de un posibil atac cu rachete balistice.

Primii interceptori vor fi aduşi  în România în 2015.”

Deci americanii isi testeaza si vand in Romania un scut care este in acest moment nefunctional, ineficient si neperformant.

 “Tehnologiile sistemului de apărare antirachetă american nu sunt decât o “ficţiune”, iar o politică externă bazată pe funcționarea efectivă a acestor “mituri tehnologice” nu poate duce decât la “catastrofă””, susţin fizicianul George Lewis şi profesorul de la MIT Theodore Postol în ultima ediţie a revistei Arms Control Today.

Se pare că Pentagonul nu a reuşit să rezolve nici problema distingerii de către SM3 a focosului de alte obiective. În opt din zece teste, SM3 nu a putut lovi direct focosul, deşi MDA a calificat toate cele zece teste drept un “succes”.

Deci americanii le vor spune rusilor si/sau iranienilor: “Ia mai trimiteti ma cateva rachete in Romania, sa mai testam scutul odata!”.

Asa cum in Anglia exista pe strazi inscriptii cu “Look left, Look right” pentru a veni in sprijinul pietonilor din tarile in care volanul este pe stanga, la noi vor trebui puse panouri cu “Look up” ca sa vedem cand vine racheta, dupa cum spunea mai demult Valentin Stan.

In acest fel presedintele Romaniei isi va atinge mai usor scopul reducerii numarului pensionarilor, si al romanilor in general, “pentru a reduce cheltuielile bugetare si a scoate tara din criza”.

Lucrurile arata ca si cum acest obiectiv i-ar fi fost trasat de cei care conduc lumea, si el face totul ca sa il indeplineasca.

In timp ce vecinii nostri, polonezii si bulgarii, de exemplu, au negociat la sange amplasarea scutului, ca si intrarea in UE si NATO, si nu au semnat inca, din cate stiu eu, nici un acord in privinta primului, noi primim cu un servilism dezgustator si un entuziasm infantil tot ce vine de la “marele licurici”, fara sa punem nici o conditie care sa ne protejeze sau chiar sa ne serveasca interesul national, pe care presedintele Basescu ni-l proiecteaza drept in lumina ochilor ca argument suprem pentru orice, si in al carui unic detinator se erijeaza.

Nu s-a discutat sau nu s-a obtinut nimic in chestiunea vizelor, o problema foarte importanta pentru Romania, si care putea fi usor rezolvata in acest context, impreuna cu alte probleme importante pentru tara noastra.

Deci Americanii au obtinut o piata de desfacere si un camp de testare pentru tehnica lor militara, o consolidare a bazei lor de operatiuni din aceasta parte a Europei, in timp ce noi vom cheltui o gramada de bani si resurse pentru distrugerea tarii si a populatiei acesteia.

“Acordul nu are nimic secret în el. Îmi asum, alături de Bogdan Aurescu, eventualele critici. Sper ca în zece zile se va conveni cu Departamentul de stat ca acordul să poată fi făcut public în România şi în SUA.” – declara Traian Basescu. Basescu a mai spus si ca isi da demisia la cinci minute dupa posibila sa suspendare de catre Parlament, si o sumedenie de alte lucruri extrem de “adevarate”, pe care timpul, mai lung sau mai scurt, sau chiar propriile sale declaratii le-au contrazis ulterior.

Aceasta secretomanie cu privire la documentele semnate este extrem de ingrijoratoare, asa cum declara si Crin Antonescu, care de altfel a avut sportivitatea sa salute cele doua acorduri.

Si in final de ce era nevoie ca Basescu sa participe la aceasta vizita? Ca sa se traga in poza cu “Big Brother” si sa le spuna inca odata liderilor opozitiei, si noua tuturor: “- Un fleac, v-am ciuruit! Ha ha ha!”.

http://www.gicacontra.eu/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.