Băsescu: Am fost la Udrea acasă, în arestul la domiciliu

Fostul președinte Traian Băsescu a dezvăluit, marți seară, în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt” de pe B1 TV, că vorbeşte cu Elena Udrea în fiecare zi şi că a mers la ea acasă, în arestul la domiciliu.

„În toată perioada asta de când îi e foarte greu să ştiţi că sunt unul care vorbeşte cu ea în fiecare zi, mă duc la ea în arest, am fost la ea acasă, în arestul la domiciliu. Am nimerit când erau avocaţii, dar asta e…”, a declarat Traian Băsescu.

„Încerc să o conving că nu am abandonat-o. Mâine se judecă arestarea, nu vrea să fac niciun comentariu despre dosar. Nu fac niciun comentariu despre dosarele ei pentru că îi fac rău şi nu vreau să îi fac rău”, a continuat Băsescu.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze, totodată, că are încredere în justiţie şi în Elena Udrea şi că „este ridicol să spui că a furat bani de la Gala Bute”.

În apărarea lui Udrea, Băsescu a acuzat un „excesiv” număr de cereri de arestare pe numele acesteia, care „parcă se axează prea mult pe denunţuri”.

„În legătură cu Elena Udrea un singur lucru mi se pare excesiv: numărul mare de cereri de arestare. Se pare că aici avem o problemă şi un risc datorită presiunii de procurori să facă dosare multe, să lupte împotriva corupţiei, parcă încep să se axeze prea mult pe denunţurile acestea, lângă denunţuri trebuie să mai pui ceva şi să nu-i laşi pe cei care au luat banii să se pună de acord şi să te trezeşti cu declaraţii care îl încriminează pe ministru”, a spus fostul președinte.
Băsescu a mai spus, la B1 Tv, că speră ca Elena Udrea să nu fie condamnată, pentru că aceasta este „cea mai mare investiţie politică” a lui.
„Eu sper să nu fie condamnată, pentru că este cea mai mare investiţie politică pe care am făcut-o”, a afirmat protejatul Elenei Udrea.

Întrebat despre dezvăluirile lui Udrea despre Coldea, Băsescu a spus: „Vă pot spune ca un om care a investit enorm în Elena Udrea, a spus ce ştie şi ce crede, e un om care nu minte. Nu exclud că eu însumi am ieşit uneori la pupitrul Cotroceniului, am avut o analiză şi după trei luni m-am trezit că nu e corectă, am rectificat şi m-a ciomăgit presa. Categoric nu minte, dar se poate înşela ca orice om”.

Despre nominalizarea lui Eduard Hellvig

Băsescu a vorbit la B1 TV și despre nominalizarea lui Hellvig la șefia SRI spunând că a fost un șoc anunțarea axei noi București-Berlin-Washington de către acesta, explicând cât de greu a fost să devenim credibili pe plan internațional.

Totodată, Băsescu a spus că Hellvig nu este un om de încredere, apreciind că acesta, așa cum l-a trădat pe Antonescu, îl va trăda și pe Iohannis dacă îi va fi mai bine.

“Nu m-am uitat azi la televizor, nu îmi poate produce surprize prin ce spune (n.r. Eduard Hellvig). A fost surpriza nominalizării. Practic nu îl cunosc. Pentru mine un om care a început în politică ducând geanta lui Voiculescu, trădându-l pe Antonescu, mâine îl va trăda și pe Iohannis dacă îi va fi mai bine. Pentru mine a fost un șoc anunțarea axei noi București – Berlin – Washington”, a declarat Traian Băsescu.

“M-a surprins pentru că România are priorități de securitate națională și a fost o muncă teribilă să devenim foarte credibili în această abordare, parteneriatul cu SUA și implicit cu Marea Britanie, cu care am și semnat un parteneriat strategic. Ca securitate, cred ca primele semnale nu sunt cele mai bine. Încrederea o câștigi extraordinar de greu, cu costuri enorme”, a adăugat Traian Băsescu.

Fostul președinte a mai declarat că numirea lui Eduard Hellvig în fruntea Serviciului Român de Informații este greșită, precizând că România avea nevoie în fruntea SRI de „atlantiști”.

„E o numire greșită, din punct de vedere al semnificației. România avea nevoie în fruntea serviciilor de doi atlantiști. Pe mine m-a interesat traseul lui profesional și politic, la Maior, era diplomat de carieră, era atașat euro-atlantismului, care dovedise la MApN, unde a fost secretar de stat, că a inteles politica NATO”.

El a mai spus că se simte foarte bine în noua postură după plecarea de la Cotroceni.

„Îmi este extraordinar de bine. Este prima data în viața mea când dimineata nu mă trezesc cu grijă. Când eram comandant de navă mă trezeam cu grijă pentru echipaj. Când eram în administrație și când eram președinte, la fel. Parcă este altfel viața”, a spus Băsescu.

Fostul șef al stattului a vorbit și despre prezența sa la premiera filmului ”De ce eu?”

”Nu are nicio semnificație politică prezența mea la film. Vă pot spune și o concluzie. Îm mod cert a avut Tudor Giurgiu a avut informații din interiorul parchetului General. A fosrt un film realizat pe realitățile momentului și ale perioadei”, a spus fostul președinte.

Băsescu a declarat, referitor la faptul că președintele Iohannis a anunțat sec ambasada americană de propunerea lui Eduard Hellvig la SRI că și în timpul mandatului său reprezentanții SUA au aflat de numirea șefilor de la servicii din presă.

”Vă spun public la fel au aflat și de la mine de numirea lui Maior și Ungureanu. Nu trebuie să ceri aprobare de la ambasade. E tipul acesta de slugi care ling clanțe la ambasade, ați întrebat la Ambasada SUA? Cine e ambasada SUA pentru un șef de stat? Dacă vreau să mă consult pe o problemă, sun la Biden sau la Obama, dar nu la ambasada de la București. Nu am luat în 10 ani nicio aprobare de la nimeni, dar am intuit și ce trebuie făcut bine pentru noi și credibil pentru parteneri. Dacă aș fi venit la SRI sau la SIE cu niște politruci fără culoare, cu siguranță mi-ar fi trebuit mult timp ca să îi fac credibili”, a spus fostul președinte.

”Niciodată nu m-am consultat la numiri cu nimeni. Nici la procurori, nici la nimeni. Lingăii aștia de clanțe mereu dau impresia că le știu pe toate și că îi sună ambasadorii. După două luni de la terminarea mandatului, am ieșit din haina președintelui și îmi permit să mă exprim liber. Nimeni să nu mă considere președintele României, sunt cetățeanul Traian Băsescu. Președintele Iohannis nu avea nevoie de aprobarea sau consultarea nimănui, acesta e stadiul la care eu am lăsat România.”, a explicat Traian Băsescu.

Protectorul Elenei Udrea a mai susținut că în urma episodului în care Elena Udrea și Alina Bica au fost filate la Paris a vrut să-l demită pe Florian Coldea de la SRI.

“Am avut decretul scris, doar că nu l-am semnat, dar am primit un alt raport al serviciului în 2 săptămani care îmi arăta o altă realitate decât cea intuită inițial. El a fost scris și eu am spus vreau un raport. Dacă raportul îmi confirma presupunerea că sunt servicii românești aș fi semnat decretul, era evident că era un joc politic”, a declarat Băsescu.

„Primind un raport, strict secret, de la mine nu veți scoate niciodată secrete de stat și ce s-a discutat în cabinetul meu, eu nu pot încălca legea. Raportul trebuie secretizat, pe conținut. Nu neapărat pentru relațiile noastre internaționale dar pentru intern e deplin justificată secretizarea raportului. Am cerut la juridic să îmi facă decretul sub rezerva semnării dacă nu primesc un raport convingător. Raportul a fost convingator”, a adăugat fostul șef al statului.

Întrebat dacă e posibil ca filajul Elenei Udrea și Alinăi Bica să fi fost unul particular, Băsescu a precizat: „Nu a spus nimeni neapărat că a fost o agenție particulară, că a fost o agenție de stat, v-am spus doar ca a fost un raport. Nu cred că poate fi desecretizat, cel puțin în următorii zece ani.”

Fostul locatar al Cotrocenilor a menţionat şi că printr-un tertip legal serviciile au evitat ca pachetul legilor Big Brother să ajungă în CSAT.

”Pachetul Big Brother, s-a ales o modalitate de promovare la cartelele pre-pay și stocarea datelor care să nu le facă avizabile de CSAT. Peste noapte s-a umflat capul unor parlamentari să facă legi. Prin acest tertip legal serviciile au evitat să ajungă în CSAT și legea cartelelor pre-pay și stocarea datelor”, a spus Traian Băsescu.

Întrebat dacă Serviciile i-au pus pe parlamentari să faca legile, Băsescu a răspuns: „Categoric da”.

”Nu mi-a plăcut deloc. E clar că instituțiile și-au căutat soluțiile viitorului. Astfel de legi nu ar fi trecut niciodată prin CSAT fără control judecătoresc. Cele două legi nu au fost făcute fără ca serviciile să știe, legea carellelor pre pay și legea stocării datelor, iar cyber secrurity, chiar ostentativ guvernul nu a mai trimis-o să ia aviz de la CSAT”, a mai spus fostul președinte.

În opinia sa, alegerile prezidențiale din 2014 au costat 9,6 milioane de lei, arătând că România are o problemă cu finanțarea partidelor.

Traian Băsescu susține finanțarea partidelor de la buget, apreciind că astfel nu se vor mai fura bani în campaniile eletorale.

„În 2009, cu 9 candidați ai partidelor și 3 independenți, a costat 19 milioane de lei, declarațiile partidelor. Campania din 2014, cu zece candidați ai partidelor și patru independenți, în total 14, campania a costat 9,6 milioane lei. Cifrele sunt absolut ciudate, îmi aminteam răspândirea panourilor din 2009 și 2014, mult mai intensa și mai scumpă”, a declarat B[sescu pentru B1 TV.

„Avem o problemă cu finanțarea partidelor, până nu o facem bugetară, toți oamenii care fură bani se vor înghesui să finanțeze partidele. Politicienii ori decid finanțarea de la buget, oricât se supară ziariști, populație, este un pas înainte spre asanarea corupției care generează resurse financiare pentru partid”, a mai spus fostul președinte.

Băsescu a mai vorbit şi despre implicarea SRI în lupta împotriva corupției și colaborarea SRI-DNA.

”În 2006 mi-am dat seama că evaziunea fiscală e o amenințare la bugetul de stat și la securitatea națională. A fost prima hotărâre CSAT în care defineam evaziunea că amenințare la securitatea naționala și CSAT trasa sarcina SRI și nu numai, ci și parchetelor, și ministerului de Interne obligația să coopereze pentru combaterea evaziunii. S-au emis între timp alte cinci hotărâri care au completat cadrul instituțional. Miniștri, președintele, primul ministru primesc informații despre acțiuni de evaziune fiscală, de corupție”, a spus Băsescu.

”SRI e informația primară. Eu am insistat să se scoată finalul de comunicat DNA, cu sprijinul SRI. Serviciul dă dintr-un dosar tot ce are ca date. Prima informație legata de eventuale fraude Microsoft eu am primit-o in 2012, erau trei foi cu nume, cu firme, dar a ajuns la o suta de volume la DNA. Dă o foaie, două, trei și pe urmă continuă să alimenteze cu informație. Cred că, într-un dosar startul e al SRI, zece pagini”, a mai spus fostul președinte.

Dacă ar fi în locul lui Klaus Iohannis ar schimba guvernul în 2016.

”Un președinte care nu are un guvern nu își poate face programul. Cinstit, da, l-aș schimba. Aș vrea să am un guvern al meu.”, a declarat Băsescu.

Traian Băsescu apreciază că Guvernul Ponta va pica datorită șubrezirii coaliției.

“Perspectiva e sa fie dărâmat Guvernul Ponta. Intuiția îmi spune că se șubrezește solidaritatea.”, spune Traian Băsescu.

Băsescu a afirmat totodată că “dacă și presedintele face un mic efort, Ponta nu manânca ouă roșii la Palatul Victoria.”

“Și președintele Iohannis trebuie să ajute un pic. Să șubrezească premierul. Păi la câte face Ponta nu găsești două motive să-i spui pe zi, e greu de imaginat. Bine, e alt stil, eu aș fi facut-o.”, a mai adăugat fostul președinte.

A vorbit şi despre Republica Moldova și Ucraina, apreciind că vizita lui Klaus Iohannis peste Prut este oportună, dar precizând că se aștepta la o agendă mai puetrnică.

”M-aș fi așteptat sa vad măcar o reamintire a faptului că la CCR a Moldovei s-a stabilit că limba oficială e româna și trebuie transpus în legislație. Ma așteptam să fie un subiect dur de discuții, mă așteptam să aud promisiunea că se mențin cele 5500 de burse date tinerilor. Dacă vom continua și nu vom face cum a cerut Leancă și Ponta să reducem numărul de burse, avem șanse să-i convingem pe moldoveni că România este una dintre soluții pentru ei”, a explicat Traian Băsescu.

”E bine că s-a dus Iohannis acolo dar agenda trebuia să fie mult mai puternică și făcută publică. Moldova nu e încă pierdută, Ucraina e pierdută. Am spus public că nu am facut o prioritate din Ucraina. În Ucraina ne intereseaza doar stabilitate, și când va fi stabilitate ne interesează problema românilor de acolo. Înainte Ucraina a fost poligon de experimentare pentru ambițiile Poloniei și balticilor”, a mai precizat fostul președinte.

Traian Băsescu a vorbit şi despre ofițerii acoperiți din presă, afirmând că nu are nicio informație legată de existența acestora.

”Eu iau afirmația directorului SRI ca fiind responsabilă. Personal nu am nicio informație legată de existența ofițerilor acoperiți. Serviciile sunt niște structuri care trebuie să fie niște instrumente, nu facători de opinie. De ce am ajuns să idealizăm serviciile? Imediat ce spui ceva de un serviciu apare un cor, trădare, acum când în Ucraina e război. Democrația care nu critică serviciile de forță ale statului e lipsită de vigoare. Este în firea serviciilor când nu sunt controlate să-si extinda capacitatea de control”, a explicat Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.