Băsescu: Am simţit nevoia să atrag atenţia asupra unor evoluţii din Moldova. Am pornit de la situaţiile de risc din Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, după ce acesta  a avut o întrevedere joi, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

 Principalele declarații: 

„Despre Republica Moldova: Nu m-am dus nici în calitate de avocat al Republicii Moldova sau simpatizant al politicienilor de la Chişinău, ci în calitatea de preşedinte al României.

Am simţit nevoia să atrag atenţia asupra unor evoluţii din Moldova. Situaţia prezentată: am pornit de la situaţiile de risc din Moldova care pot afecta parcursul european al celui de-al doilea stat românesc.

Cel mai important risc este Transnistria unde pot apărea provocări. Formatul de negociere 5 plus 2 care viza găsirea unei soluţii pentru Transnistria s-a dovedit ineficient, după părerea mea. Formatul nu a reuşit să mişte lucrurile înainte. I-am spus lui Van Rompuy că nu ne mai putem ascunde  să spunem că lucrurile se rezolvă în formatul 5 plus 2. Trebuie găsite soluţii.

Am ridicat şi problema şicanelor care se fac şcolilor de limba română din Transnistria şi am rugat să se coneapă o intervenţie a UE.

De asemenea, am atenţionat asupra celui de-al doilea focar de instabilitate, Găgăuzia. Mâine e o întâlnire a aleşilor locali, iar pe 2 februarie, contrar deciziei judecătoriei, se preconizează desfăşurarea unui referendum pentru independenţa Găgăuziei. Am obligaţia să informez conducătorii structurilor europene despre aceste evenimente”.

Legat de Republica Moldova, l-am rugat pe preşedinte să analizăm posibilitatea găsirii unor resurse financiare europene. În cazul în care sunt resurse financiare necheltuite, să fie alocaţi procesului de interconectare energetică a Moldovei la România.

Am vrut să am convingerea că la nivelul UE sunt cunoscute principalele probleme.

L-am informat pe preşedintele CE că România îşi propune ca până la finalul anului să devină membru Schengen.

E nu numai un obiectiv de ţară, ci şi un obiectiv personal. Aş vrea ca şi acest pas să fie făcut până termin mandatul, vizez luna octombrie.

Nu am negat legătura pe care o fac unele state cu MCV-ul. Oricât am spune noi sunt state care se uită şi la statul de drept, şi la justiţie.

Am făcut o clarificare care trebuie să se reflecte în raportul MCV din ianuarie. Am avut incidente, cu declaraţii, cu tentative de modificare a Codului Penal.

Rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă şi care să reflecte ce s-a întâmplat în România.

Atacul la Codul Penal a fost stopat de CCR. Mi s-ar părea corect ca raportul MCV să reflecte acest lucru. În acest raport cred că ar trebui să se menţioneze buna funcţionare a instituţiilor statului capabile să oprească derapaje ale politicului.

Problema modificării Codului Penal pe tema conflictului de interese, practic, a fost eliminată. A fost un episod, dar în final a fost eliminată prin decizia CCR. Ne-a pus cu picioarele pe pământ.

Am ţinut să informez că România nu acordă cetăţenie română în condiţiile Maltei, spre exemplu. România a facilitat redobândirea cetăţeniei române celor care au pierdut-o fără voia lor.

România are obligaţia la măsuri reparatorii faţă de cetăţenii care şi-au pierdut cetăţenia prin abuz. Nu o dăm obligatoriu, ci doar celor care o cer”.

Deranjat de dezvăluirile despre afacerile fiicei sale, Băsescu atacă din nou furibund 

Întrebare a reporterului Antenei 3 la Cotroceni: Aş dori să vă…

Traian Băsescu: Staţi, staţi, staţi. Postul de propagandă, dezinformare şi înşelare a românilor, da? Antena 3! 

Întrebare: Voiam să vă…

Băsescu: Postul patronat de domnul Voiculescu, care a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci ani, pentru furt?

Întrebare: Domnule preşedinte, permiteţi-mi să vă adresez întrebarea. 

Băsescu: Voiam să mă conving dacă este postul Antena 3, acela despre care v-am spus.

Întrebare: Acesta nu este un meci între mine şi dumneavoastră. Eu am o întrebare, la care sper să obţin un răspuns. Domnul Voiculescu nu este aici.

Traian Băsescu: Dar dumneavoastră., în calitate de ziarist al postului de dezinformare Antena 3, da?

Întrebare: Dar nu înţeleg de ce sunteţi…

Traian Băsescu: Vă rog!

Întrebare: Pot să vă întreb?

Băsescu: Puneţi întrebarea!

Întrebare: Cum aţi reacţionat, când fiica dumneavoastră v-a înştiinţat că lucrează pentru NIS Petrol, subsidiara Gazprom în România, şi că obţine bani de la Gazprom?

Traian Băsescu: Nu m-a informat.

Întrebare: V-am informat eu, acum. Noi avem documente, mărturii video, le-am difuzat aseară.

Băsescu: Domnule ziarist, pentru că minţiţi; fiica mea nu a obţinut niciodată bani de la Gazprom.

Întrebare: Avem contracte.

Traian Băsescu: Asta este o minciună a securistului Voiculescu pe care, din păcate, o pune în gura unor copii. Dumneavoastră sunteţi un copil. Pentru banii lui Voiculescu renunţaţi să minţiţi!

Întrebare: Dar nu este o minciună, domnule preşedinte.

Traian Băsescu: Vă mulţumesc. V-am răspuns.

Întrebare: Am acte. Vreţi să vi le aduc?

Traian Băsescu: Vă mulţumesc, v-am dat răspunsul. Ce acte aveţi? Că a luat bani de la Gazprom? Nu vă e…

Întrebare: Nu, dar avem contracte.

Traian Băsescu: Ştiţi ce face un notar?

Întrebare: Toate achiziţiile făcute în România de Gazprom au fost legalizate de notarul Ioana Băsescu.

Băsescu: Domnule ziarist, minţiţi, ca şi patronul dumneavoastră, condamnat la cinci ani, ca şi postul dumneavoastră de propagandă. Mulţumesc.

Întrebare: Chiar nu mint, domnule preşedinte. Sper să…

Traian Băsescu: Chiar minţiţi…

Întrebare: … sper să-mi daţi un răspuns…

Traian Băsescu: …eu nu vă contrazic, că Ioana poate avea legalizare de acte de la oricine.

Întrebare: Păi, despre asta este vorba. Despre asta este vorba.

Traian Băsescu: Păi, şi cum vă permiteţi să spuneţi că a luat bani de la Gazprom?

Întrebare: Păi, când prestezi servicii pentru cineva, eşti plătit. Dânsa a legalizat prin biroul notarial acele acte de achiziţionare.

Traian Băsescu: Nu. A făcut fiica mea un contract cu Gazprom-ul?

Întrebare: Nu. Cu NIS Petrol. Care este subsidiară a Gazprom.

Băsescu: Minţiţi, ca securistul Voiculescu. Vă mulţumesc.

Întrebare: Dar nu mint şi nu are legătură … dumneavoastră şi…

Traian Băsescu: Renunţaţi. Renunţaţi, că NIS-ul, din câte ştiu eu, este o companie sârbă.

Întrebare: (…) Gazprom-ul.

Traian Băsescu: Bun. Şi postul Antena 1 este cumpărat de un securist, şi dumneavoastră spuneţi că nu sunteţi securişt, nu? Nu-i cumpărat de un turnător, Antena 1? 

Întrebare: (…)

Traian Băsescu: Şi vă face cineva turnător şi pe dumneavoastră?

Notă: Din dialogul lui Băsescu de mai sus cu reporterul Antenei 3, prezent pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, Preşedinţia a şters unele afirmaţii ale ziaristului.

Băsescu a lansat atacul la Antene la o zi după ce Dan Voiculescu a postat un comentariu pe blogul său intitulat „Traiane, te avertizez! Nu mai calomnia Romania”.

„In lupta acerba cu tot ce vezi liber si nesupus in jurul tau, discreditezi o tara intreaga. Te-ai obisnuit sa provoci doar drame si parjol in jurul tau (chiar si la propriu – vezi cazul incendiului din portul Rouen), sa creezi conflict si sa dezbini. Ai provocat revolte, ai dus Romania in criza, ai distrus destine si simboluri nationale. Este momentul sa te opresti din a face rau Romaniei, din a te razbuna pe un popor care, candva, te-a onorat cu increderea lui. Incredere pe care ai inceput s-o pierzi din 2007, cand, in calitate de presedinte al Comisiei parlamentare de ancheta, am aratat poporului roman adevarata ta fata de impostor; atunci credulitatea acestei natii te-a pastrat in functie – pentru ca in 2012 sa te demita categoric, cu milioane de voturi ignorate si sa te trimita acasa. Invata din aceste lectii, Traiane: nu mai minti si nu mai calomnia! Nu mai inventa catastrofe pentru tara doar ca sa-ti faci tie bine. In privinta Justitiei – aici suntem de acord! Justitia trebuie sa ajunga sa fie independenta pentru ca, la finalul mandatului de presedinte si al imunitatii nemeritate, sa-ti judece dosarele penale care te vor prinde din urma”, a scris Voiculescu pe blogul personal adresându-i -se direct lui Băsescu. (George Anghel)


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.