Băsescu: Ambasadorul să dea explicaţii pentru şpăgile date de compania americană Microsoft

Traian Băsescu a declarat la un post TV că ambasadorul SUA, Hans Klemm, a greșit când s-a întâlnit la președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Fostul președinte a spus că oficialul american s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcții afirmând în glumă că Hans Klemm ar putea fi chemat de Kovesi la DNA pentru trafic de influenţă.

„După părerea mea, ambasadorul Statelor Unite a greșit, așa ceva nu se face. El a uitat că este ambasadorul Statelor Unite și s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcții. Păi asta în România se cam pedepsește, e trafic de influență. Sigur, la ei e lobby, la noi e trafic de influență și dacă îl descoase puțin Codruța Kovesi s-ar putea să-l cheme la DNA, sigur glumesc”, a spus Băsescu la România TV.

În plus, Băsescu a mai declarat şi că ambasadorul ar fi trebui să dea explicaţii pentru şpăgile date de compania americană Microsoft.

„Însă, în mod categoric, noi ne-am fi bucurat mult mai mult dacă ambasadorul Klem, în declarația pe care a făcut-o împreună cu Zgonea, ne spunea și care este stadiul anchetei la Microsoft cu privire la șpaga dată în România. Știți că Microsoft a dat vreo 400 de milioane șpagă în România din 2004, până în 2014, 10 ani, la diverși demnitari, la diverși lobbiști, traficanți de influență, din care, deocamdată, știm că 60 de milioane au fost la ultima prelungire a contractului, dar poate ne spune domnul Klemm cum este posibil ca o firmă americană, chiar făcând și tot soiul de sucursale prin Austria, prin Irlanda, ca să pară că nu sunt direct din America, cum se face ca o firmă americană dă șpăgi atât de mari, pentru că nu poate să spună nimeni că la Microsoft este posibil să dea un milion șpagă fără să se știe până la vârful companiei. Discutăm de un milion de dolari”, a spus Băsescu.

Băsescu a mai susținut că vizita premierului Cioloș în Statele Unite și nu a președintelui Iohannis denotă „o problemă de încredere”.

„Eu aș fi foarte atent la acest aspect. După mine, e o problemă de încredere: s-a preferat vizita premierului și nu a președintelui. Pe de altă parte, se poate face și o altă socoteală. Etapizat: întâi vizita premierului la vicepreședintele Biden, urmată de vizita președintelui la președintele Obama. Dar fiecare zi care trece, în ceea ce privește întâlnirea cu președintele Obama, este zi care se apropie de alegeri. Președintele Obama este aproape la ieșirea Casei Albe și nu la intrare. (…) Este clar că orice președinte al României are printre obiectivele prioritare o vizită la Washington pentru o întâlnire cu președintele Statelor Unite. Faptul că merge premierul arată că ceva este în neregulă”, a adăugat Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.