Băsescu anunţă fuziunea PMP cu UNPR

Preşedintele PMP Traian Băsescu şi preşedintele UNPR Valeriu Steriu au anunţat fuziunea dintre cele doua partide, cu menţinerea denumirii Partidul Mişcarea Populară, a siglei si a imnului partidului lui Traian Băsescu. ”Nu este membru al noului partid Gabriel Oprea. Păi după fuziune nu mai e partidul, rămâne doar cu onoarea”, a comentat preşedintele PMP despre fostul său aliat.

“Am finalizat un proces de fuziune care durează de două săptămâni între PMP şi UNPR. Sunt destui parlametnari UNPR care au plecat la PSD. Nu ne deranjează. Cea mai mare parte parlamentarilor care au ramas nu au opţiune PSD. Vom avea fiecare partid congresele de fuziune”, a spus Băsescu.

“Cred că sunt mulţi români care vor să aleagă altceva decât PSD sau PNL şi putem oferi alternativă. Suntem încrezători că avem proiectul cel mai bun în faţă”, a spus preşedintele UNPR

“A fost vot unanim. Am semnat acordul de fuziune. Partidul se va numi Partidul Mişcarea Populară, însemnul se menţine, imnul este al Mişcării Populare. Noul partid păstrează toate însemnele. Va fi o distribuţie echilibrată a puterii în teritoriu. Pentru că analiza pe care o facem de două săptămâni ne arată că acolo unde PMP este puternic sunt slăbiciuni la UNPR şi invers”, a declarat Băsescu.

„Arătaţi-mi un membru neonorabil. Gabriel Oprea nu mai este, Şerban Mihăilescu a demisionat din partid, nu văd nicio problemă”, a spus Băsescu. ”Nu este membru al noului partid Gabriel Oprea. Rămâne doar cu onoarea”, a mai comentat preşedintele PMP despre fostul său aliat.

”Eu nu exclud posibilitatea ca unele organizaţii să fie nemulţumite, de la noi sau de la alţii. Nu suntem în poziţia să facem evaluări în momentul de faţă. Dar ştim sigur că vom fi mai puternici după ce realizăm fuziunea. Nu va fi fuziune cu doi preşedinţi, cu copreşedinţi, va fi fuziune care se votează miercuri şi se termină joi, săptămâna viitoare”, a mai spus Băsescu.

Senatorul UNPR Constantin Popa a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Biroul Executiv al UNPR a votat cu majoritate de voturi fuziunea cu PMP, urmând ca cele două partide să meargă împreună la alegerile parlamentare.

„Fuziunea cu PMP s-a votat în Biroul Executiv al UNPR cu majoritate de voturi. S-a hotărât că vom merge împreună cu PMP la alegerile parlamentare. Vor fi negocieri în zilele următoare între cele două partide, iar şefii partidelor vor da o soluţie finală”, a declarat Constantin Popa.

UPDATE: Fuziunea, tradusă în cifre

Prin fuziunea cu UNPR, PMP își arogă 24 de deputaţi şi 16 senatori (conform datelor publicate pe site-ul celor două Camere ale Parlamentului), iar PMP devine până la viitoarele alegeri parlamentare ce vor avea loc în foarte scurt timp, a treia forţă parlamentară din România.

În teritoriu, după fuziunea cu UNPR, PMP va avea doar 26 de primari în plus. Pe relaţia cu PSD şi ALDE, alături de care a mers în locale, UNPR are un cuvânt greu de spus în 14 judeţe. În infrastructura locală, PMP câștigă 1203 de consilieri locali. (S.P.)

UPDATE: Reacția PNL și a lui Gabriel Oprea

PNL susține că fuziunea dintre PMP și UNPR nu este „o surpriză”, ci doar oficializarea unui „mariaj neformalizat” dintre Traian Băsescu și Gabriel Oprea, un „un gest disperat de supraviețuire” a liderilor celor două partide.

„Fuziunea dintre PMP și UNPR nu reprezintă o surpriză. Fuziunea este doar oficializarea unui mariaj neformalizat care durează de ani de zile între Traian Băsescu și Gabriel Oprea, nu reflexia unui proiect politic serios. Relația dintre liderii PMP și UNPR este de mult cel puțin o colaborare foarte bună, dacă nu o prietenie strânsă. Gabriel Oprea este un personaj reevaluat în repetate rânduri de Traian Băsescu, de la ‘Mafia lui Năstase’ și ‘lacheul lui Ponta’ la ‘general avansat la 4 stele’ „, se arată într-un comunicat al PNL transmis, marți.

Potrivit acestora, fuziunea PMP – UNPR are un potențial electoral care „se apropie de marja de eroare”.

„PMP nu face altceva decât să se transforme în ‘soluția imorală’ a democrației românești”, se mai precizează în comunicatul PNL.

La rândul său, fostul preşedinte al UNPR Gabriel Oprea afirmă că îi pare rău că UNPR, ca partid de sine stătător, dispare şi că ar fi preferat ca acesta să meargă pe picioarele sale în loc să se transforme ”în zestrea unei fuziuni de conjunctură”.

”Nu aş fi comentat nimic despre decizia conducerii UNPR privind fuziunea cu PMP. O fac, totuşi, pentru că există un comunicat al PNL în care sunt câteva neadevăruri care trebuie demontate. În primul rând, nu am avut niciun rol în decizia pe care a luat-o UNPR. Nu mai sunt membru al partidului şi nu particip la luarea deciziilor în partid. Demisia mea din UNPR nu este un act formal sau un gest de imagine, ci este o realitate cât se poate de concretă. Sunt un om serios şi, dacă spun un lucru, aşa fac. În al doilea rând, nu aş fi avut cum să particip la această decizie de vreme ce ea nu reflectă opiniile mele. Personal, îmi pare rău că proiectul UNPR, ca partid de sine stătător, dispare”, a scris Oprea pe Facebook marţi seara.

”Îmi pare rău că munca mea şi a multor colegi se transformă în zestrea unei fuziuni de conjunctură. Aş fi preferat ca UNPR să meargă pe picioarele sale. Ştiu că era greu, dar succesul nu vine niciodată din soluţiile facile”, a adăugat Oprea, negând că are relaţii privilegiate cu Traian Băsescu.

”Mă miră că tocmai PNL lansează în spaţiul public astfel de ipoteze. Traian Băsescu a fost preşedintele României şi l-am sprijinit în tot ceea ce ţine de siguranţa naţională, aşa cum fac şi în cazul lui Klaus Iohannis. Am făcut acest lucru din convingerea mea de militar şi nu din raţiuni politice. Iar acest lucru îl pot confirma foarte mulţi din liderii PNL care presupun că nici nu au văzut acest comunicat înainte de a fi transmis presei. Nu îi sunt dator cu nimic lui Traian Băsescu şi nici el mie. Ne respectăm, dar nu vedem lucrurile în acelaşi fel atunci când vine vorba despre România. În privinţa deciziei UNPR, nu am nimic de spus în plus. Sper doar ca liderii partidului să-şi fi făcut toate calculele şi să nu fi închis prematur drumul unui proiect în care foarte mulţi români au crezut şi cred în continuare”, a conchis Gabriel Oprea.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.