Băsescu are un plan diabolic de a sabota revizuirea Constituţiei

Traian Băsescu şi-a dat arama pe faţă. Voluntar sau involuntar nu se mai poate ascunde: face tot posibilul ca revizuirea Constituţiei să eşueze.

Două referendumuri în 7 zile

Traian Băsescu a anunţat luni seara că va declanşa referendumul pentru unicameral, după ce noua lege a referendumului va fi promulgată şi după ce Parlamentul va vota Legea de revizuire a Constituţiei, dar fără să ţină cont de consultarea din 22 noiembrie 2009.

La prima vedere, se poate spune că este un pas înapoi. Dar numai pentru analiştii nepregătiţi. Pentru că Traian Băsescu şi-a devoalat planul: va organiza referendumul său cu o săptămână înaintea referendumului pentru aprobarea Legii pentru revizuirea Constituţiei.

Miza: electorat redus la revizuire

Prin urmare vom avea două referendumuri în decurs de o săptămână. Acest aspect demonstrează clar că nu monocameralismul sau reducerea numărului de parlamentari reprezintă interesul lui Traian Băsescu, ci sabotarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei. Să presupunem (prin absurd) că trece referendumul pentru unicameral. Practic – nu mai discutăm că este un referendum pur consultativ – nimic nu se mai poate schimba în legea de revizuire, pentru că această lege va fi deja trecută de CCR şi de Parlament.

Este de la sine înţeles că, la un interval de o săptămână, electoratul nu mai iese la vot la al doilea şi singurul referendum important în număr suficient pentru ca referendumul pentru revizuire să fie validat.

De ce nu vrea Traian Băsescu o constituţie revizuită? Răspunsul este simplu: pentru că oamenii săi plasaţi în diferite funcţii îşi pierd din prerogative, iar, dacă printr-o minune un „urmaş” de-al său ajunge la Cotroceni, nu va mai putea fi preşedinte jucător. Un preşedinte jucător ghidonat de… Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.