Băsescu, Boc şi PDL au adoptat un protocol bilateral cu Coreea comunistă

Regimul Băsescu-Boc-PDL a ratificat în 2011 acorduri vechi semnate de Gheorghiu-Dej şi Ceauşescu şi a semnat un protocol pentru continuarea unor relaţii cu statul cel mai comunist de pe glob, considerat şi stat terorist, Coreea de Nord.

Protocol semnat cu cel mai sinistru stat comunist

Pe 14 noiembrie 2011, preşedintele României, Traian Băsescu semnează Decretul nr. 814 din 2011, prin care promulgă Legea 215 din 2011.
Această lege, nu este una clasică, ci reprezintă Ratificarea protocolului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene privind acordurile bilaterale încheiate în perioada 1956 şi 1989, semnat la Phenian la 20 ianuarie 2011.

La prima vedere se pare că este vorba de a îmbrăca din punct de vedere juridic o serie de acorduri mai vechi şi care din motive neelucidate nu au fost ratificate.
Lucrurile nu stau deloc aşa. Pentru că protocolul semnat în ianuarie 2011 şi care a devenit Lege în România, conţine clauze de continuare a acordurilor între cele două ţări. Redăm un fragment din raportul Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor: „Proiectul de
Lege are ca obiect de reglementare ratificarea Protocolului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene privind Acordurile bilaterale încheiate în perioada 1956 – 1989, semnat la Phenian la 20 ianuarie 2011. Astfel, în momentul intrării în vigoare a acestui protocol, va exista un cadru juridic, agreat de cele două părţi, conţinând tratatele încheiate de România şi Republica Populară Democrată Coreeană în perioada 1956 – 1989, care vor continua să guverneze relaţiile dintre cele două state…”.
Deci este vorba de un protocol care prevede noi cooperări cu RPD Correa, stat care este considerat ca fiind unul terorist şi pentru care i se cere preşedintelui Obama să îl redefineacă în acest mod şi în noul său mandat.

Manevre PDL pentru votarea protocolulului

Proiectul de lege privind ratificarea protocolului a fost înregistrat la Camera Deputaţilor pe 24 mai 2011. A primit raport favorabil din partea comisiei de politică externă şi comisiei juridice pe 15 iunie 2011 (de regulă proiectele de ratificare a tratatelor trec fără fără probleme la comisii, nefiind socotite ca importante – n.a.). Cei din PDL şi-au dat însă seama că în plen, protocolul nu va trece „ca prin brânză” şi au recurs la o manevră tipică pentru „era” Roberta Anastase.
Proiectul de lege privind ratificarea protocolului NU a fost trecut pe lista ordinei de zi, dar în noaptea de 5 spre 6 septembrie, la ora 02.10 a fost trecut pe site-ul Camerei Deputaţilor. Astfel, pe 6 septembrie, în plen, foarte puţini deputaţi ştiau despre ce este vorba.

Un PNL-ist încurcă lucrurile

În plen, se credea că totul va merge şnur. Doar că un deputat PNL, Mihăiţă Calimente, s-a pus de-a curmezişul. Ce găsim pe stenograma Camerei Deputaţilor:

„Domnule preşedinte de şedinţă,

Stimaţi colegi,

Am crezut că nu înţeleg sau că nu aud bine. Este vorba ca actualul Parlament, în 2011, să semneze sau să fie de acord să dea votul pentru tratate încheiate între 1956 şi 1989. De ce nu încheiate între 1305 şi 1410, pentru că este tot acelaşi lucru?!

Eu cred că domnul secretar de stat, domnul ministru, ar fi trebuit să ne explice mai pe îndelete despre ce este vorba, pentru că, între timp, comunismul a fost condamnat, ştim care este puterea din Republica Democrată Coreeană şi comportamentul acestei puteri, care de foarte multe state ale lumii civilizate este considerată ca o putere teroristă. Deci nu înţeleg ce rol avem noi în a ratifica lucruri care s-au întâmplat în urmă cu 40-50 de ani şi, cu atât mai mult, ce relaţii mai avem noi cu această Republică Democrată Coreeană astăzi.

În mod oficial vă anunţ că eu personal voi vota împotriva acestui proiect de tratat.

Vă mulţumesc.

Mulţumesc,
domnule preşedinte de şedinţă.

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

O poziţie contra a avut şi PSD, prin vocea deputatei Aura Vasile, pe atunci vicelideră a grupului parlamentar al deputaţilor social-democraţi

Poziţie stupefiantă a MAE

Secretarul de stat din MAE, Anton Niculescu a contrat demersurile opoziţiei de atunci:

„Aş vrea să vă atrag atenţia asupra faptului că acest proiect a fost supus atenţiei comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi a fost votat de colegii dumneavoastră din Comisiile juridică, respectiv de politică externă. Este vorba despre relaţii
diplomatice pe care dorim să le dezvoltăm cu cât mai multe ţări de pe glob. Nu este nimic deosebit, nu facem nimic care ar aduce atingere intereselor României. Dimpotrivă, sunt foarte multe ţări pe acest glob care au relaţii inclusiv cu Republica Democrată Coreeană, dar nu înseamnă că nu venim în întimpinarea intereselor ţării noastre”.

Adoptare tacită

Bănuind că legea nu va trece, vicepreşedintele Camerei, deputatul PDL, Ioan Oltean, el conduce şedinţa de plen, nu a trecut-o în
aceiaşi zi la votul final. A fost programată pentru 27 septembri, când s-a constatat că a trecut termenul de adoptare pentru prima cameră sesizată şi, drept urmare, a fost adoptată tacit şi trimisă la Senat. Aici, după nicio lună de zile, legea trece neobservată şi este votată cu 109 voturi „pentru”, 3 voturi „contra” şi 2 abţineri.

Lucrurile trebuie clarificate

Fostul premier Emil Boc şi fostul ministru de externe, Teodor Baconschi trebuie săp explice de ce a fost nevoie să fie continuate relaţiile cu RPD Correa. Marele luptător împotriva comunismului (aşa susţine domnia sa), Traian Băsescu, trebuie să explice de ce a promulgat legea de ratificare a tratatului.

Menţionăm că în 1997 s-a încercat discutarea protocolului, dar lucrurile s-au înpotmolit, în 2001 o altă tentativă a fost blocată de guvernul de atunci, în 2005 şi 2006 sub ministeriatului lui Mihai Răzvan Ungureanu se reiau negocierile, dar aderarea la UE le blochează, iar spre sfârşitul lui 2008 negocierile reîncep, de derulează până în ianuarie 2011 când se semnează la Phenian.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.