Băsescu, pus la punct de șeful Cultului Musulman din România

Șeful Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, s-a declarat luni consternat de afirmațiile fostului președinte Traian Băsescu, potrivit căruia construirea la București a celei mai mari moschei din Europa și a unei universități musulmane reprezintă un risc pentru securitatea națională, acuzându-l de dezinformare. Mai mult, acesta spune că în cadrul a două vizite oficiale efectuate în Turcia de Băsescu, în 2011 și 2014, când l-a însoțit, fostul președinte „a căzut de acord cu omologul său să acorde terenuri în București pentru construirea acestei moschei și a unui cimitir musulman”.

„Opinia publică se dorește a fi divizată de un conflict politic cu tendințe confesionale. S-a spus (Traian Băsescu — n.r.) că după construirea moscheii centrale din București vor sosi și studia în România 6.000 de studenți musulmani și țara noastră va devin centru al islamului din Balcani. Eu garantez că niciodată în țara noastră nu se va înființa o universitate teologică musulmană și, mai mult, nu există 6.000 de studenți teologi musulmani în Bulgaria, Bosnia și Macedonia, la un loc! (…) Fostul președinte Băsescu să nu implice Cultul Musulman într-un conflict politic cu pretext religios!”, a spus Muurat Iusuf la Constanța, într-o conferință de presă.

În opinia acestuia, declarațiile lui Băsescu riscă să divizeze societatea românească pe criterii confesionale, să lanseze false subiecte de dezbatere, precum și o posibilă „vânătoare de vrăjitoare”.

„Regret să constat că fostul președinte a fost dezinformat pe tema viitorului nostru lăcaș de cult din București și, la rândul său, a pus în circulație aceste informații, dar pentru a restabili adevărul îi reamintesc că în cadrul a două vizite oficiale efectuate în Turcia, în 2011 și 2014, când l-am însoțit, a căzut de acord cu omologul său să acorde terenuri în București pentru construirea acestei moschei și a unui cimitir musulman. Reciproc, președintele turc și-a asumat obligația punerii la dispoziție, la Istanbul, a terenurilor necesare construirii unei biserici creștine românești și a unui cimitir, pentru comunitatea românească din metropolă, acorduri care au și fost finalizate, acum„, a declarat muftiul Muurat Iusuf.

Acesta și-a arătat nedumerirea și față de interpretarea dată realizării proiectului moscheii din București, reamintind că, până de curând, fostul președinte al României se mândrea cu faptul că a cununat în tinerețe o familie de tătari dobrogeni, de confesiune musulmană.

„Fostul președinte nu este străin de faptul că în cei zece ani de când conduc comunitatea musulmană din România am activat permanent în spiritul combaterii și propagării extremismului confesional în rândul credincioșilor noștri, că m-am preocupat în permanență să păstrez caracterul tolerant, pașnic al învățăturilor noastre religioase și să cultiv armonia interconfesională ce caracterizează societatea românească în general și spațiul dobrogean, în particular. O moschee cu aproximativ 1.500 de locuri pentru celebrarea slujbelor la marile sărbători religioase de peste an, adică cu un număr dublu față de cea construită de Regele Carol I în 1910, permite îndeplinirea adevărate meniri a Muftiatului Cultului Musulman din România, de a organiza ritualurile religioase în spații autorizate, cu personal autorizat și școlit în instituții de educație oficiale și nu pe stadioane sau în case de rugăciune clandestine, de către așa-ziși imami, nerecunoscuți de noi, despre care nu se știe ce învățături propăvăduiesc. Această moschee, conform tradiției islamice, dar și creștine, deopotrivă, ar urma să beneficieze de anexe precum o cantină socială de o sută de locuri și două săli de curs pentru predarea Coranului la cursurile școlii de duminică”, a explicat imamul.

Potrivit muftiului Iusuf, proiectul ce va fi ridicat pe un teren acordat de Primăria București, cu suprafață de circa 11.000 mp, ar avea nevoie de un buget de aproximativ trei milioane euro, banii urmând să fie asigurați de Turcia, prin intermediul Departamentului de Stat pentru Culte de la Ankara (DIYANET), instituție ce a finanțat în ultimii 25 de ani majoritatea proiectelor de construire și reabilitare a lăcașelor de cult musulmane din România.

Traian Băsescu a afirmat duminică că ideea construirii la București a celei mai mari moschei din Europa și a unei universități musulmane pentru 6.000 de studenți reprezintă un risc pentru securitatea națională.

„Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. (…) Dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste care dacă n-ar fi tragică ar fi comică. În momentul în care islamismul se extinde către Balcani (…), prim-ministrul nostru (…) hotărăște să aprobe construcția celei mai mari moschei din Europa, pe lângă care să funcționeze o universitate pentru 6.000 de studenți. Nu există risc mai mare de securitate națională decât să aduci studenți musulmani în România și de aici să-i și exporți prin Europa (…) Cred că astfel de decizii sunt cel puțin nesăbuite, dacă nu antinaționale”, a spus Băsescu la o reuniune PMP.

În opinia lui Băsescu, situația ar trebui să fie analizată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Avem o minoritate de 70.000 — 80.000 de musulmani în România, îi respectăm, au moschei la Constanța, au moschee în București, dacă vor să mai facă una mititică sunt bineveniți, dar să faci cea mai mare moschee din Europa și să creezi pe lângă ea o universitate pentru 6.000 de studenți islamiști mi se pare o exagerare, care trebuie să fie judecată de CSAT și sper ca un astfel de proiect să nu fie aprobat de statul român”, a afirmat Traian Băsescu.

Turcia va construi o moschee mare la București, care va fi gata în termen de trei ani, a relatat recent ziarul turc Daily Sabah. În schimb, în baza unui acord semnat cu autoritățile române, Turcia ar urma să aloce un spațiu pentru construcția unei biserici de către România la Istanbul.

Moscheea, care ar urma să fie construită pe o suprafață de 13.000 de metri pătrați, va avea o capacitate de 2.000 de persoane. Potrivit Daily Sabah, guvernul român a aprobat concesionarea suprafeței necesare pentru ridicarea moscheii într-unul din cartierele centrale ale Bucureștiului, pe o perioadă de 49 de ani.

Conform publicației turce, construcția ar urma să includă și un complex cu o librărie, o școală de studiu al Coranului și spații de recreere și va avea caracteristicile arhitecturii din era otomană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.