Băsescu către Ponta: Cu Rusia nu se discută aşa

Fostul președinte Traian Băsescu îl critică pe premierul Victor Ponta pentru răspunsul dat de acesta şefului Statului Major al armatei ruse, susţinând că nu poți răspunde cu o astfel de declarație.

”Am observat, sigur nu-i momentul unei critici pe această temă, dar am observat decalajul de înțelegere. Am văzut poziția premierului Victor Ponta legată de amenințarea pe care a făcut-o șeful Statului Major al armatei Federației Ruse la adresa României că este țintă pentru armata Federației Ruse. Și el a răspuns cum răspundeam — cam pe tonul și cu cuvintele pe care le utilizam eu când era vorba de Ucraina și nu de țara ta. Sigur, plagiatorul rămâne tot plagiator. Marea problemă este că atunci când vorbești de Ucraina — e un stat în afara NATO, un stat care nu era statul român și un stat pe care noi tot timpul l-am considerat mult mai puternic decât noi din punct de vedere militar. Iar reacțiile pe care eu le aveam la vremea la care Federația Rusă susținea separatiștii din estul Ucrainei, cum îi susține și acum, erau reacții politice care nu necesitau alt tip de reacție”, a declarat Traian Băsescu, la Galați la o reuniune a PMP.

În opinia lui Băsescu, atunci când șeful Statului Major al armatei ruse a nominalizat România ca țintă ar fi trebuit să i se răspundă cu anunțuri care să arate că „îți mărești capacitatea de apărare prin finanțare suplimentară”.

”Când șeful Statului Major al armatei Federației Ruse nominalizează România ca țintă, nu i se răspunde cu declarații, ci cu anunțuri — se anunță că s-a mărit bugetul Apărării cu încă 0,2%. Ăsta este un răspuns de stat responsabil care reacționează la amenințare. Nu ai de ce să intri în dispute cu șeful Statului Major al armatei Federației Ruse, ci pur și simplu anunți că îți mărești capacitatea de apărare prin finanțare suplimentară. Este o observație pe care o fac ca om bântuit de multe experiențe în cei zece ani cât am fost președintele României”, a mai spus Traian Băsescu.

Generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, a declarat zilele trecute că țările europene care vor găzdui sisteme antirachetă ale NATO vor fi ţinte prioritare ale Rusiei.

„Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacţiei militare a Rusiei”, a spus Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, explicând că sistemele antibalistice care vor fi montate în România şi Polonia reprezintă o ameninţare pentru ţara sa.

Premierul Victor Ponta a răspuns imediat pe Twitter, în timp ce pesediști precum senatorul Daniel Savu îi reproșau președintelui Klaus Iohannis că nu vociferează și el.

”Resping categoric amenințările și criticile formulate de diverși oficiali ai Federației Ruse! Nu ne intimidează și nu ne schimbă strategia!”, a scris Ponta pe rețeaua de socializare.

Nu este prima dată când Victor Ponta face politică externă pe Twitter. Ponta le-a mai răspuns și altădată rușilor pe rețeaua de socializare.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.