Băsescu, către Turcescu: Oprea a făcut multe avansări ilegale, a vrut să vă aibă pe toți prietenii lui din presă

Invitaţi la Realitatea Tv, Traian Băsescu, liderul Partidului Mişcarea Populară (PMP), şi-a prezentat candidatul la Primăria Capitalei, Robert Turcescu.

Cei doi au comentat, printre altele, pe marginea episodului „ofiţerul acoperit”, fostul preşedinte afirmând că că a lămurit cu Robert Turcescu problema gradului de ofiţer acoperit, deţinut de acesta în Ministerul Apărării.

„Discutia am avut-o și înainte de a lua decizia că el e planul B pentru partidul MP, am avut o discuție ca de la ziarist la politician”, a spus Traian Băsescu.

„A făcut multe avansări ilegale (Oprea – n.r.), dar a vrut să vă aibă pe toți prietenii lui din presă, țară”, a mai spus Băsescu.

În acelaţi timp, Băsescu a mai afimat că problema a fost a lui Turcescu pentru că a dramatizat „şi cred că a dramatizat-o greşit”.

„Eu vă spun cu mândrie că sunt căpitan de rangul întâi, deci colonel în rezervă(…)dacă ar fi fost, unde era problema? Că discutam de serviciile României capitaliste, democratice „, a adăugat Băsescu în problema autodeconspirării lui Turcescu.

Întrebat dacă are ceva să îi reproşeze lui Turcescu în legătură cu faptul că, în urmă cu doi ani, s-a acesta s-a declarat ofiţer acoperit, aşa cum a făcut cu Victor Ponta, fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat:

„Eu nu i-am reproşat lui Victor Ponta că a fost ofiţer acoperit. Eu i-am reproşat că a fost procuror şi ofiţer acoperit în acelaşi timp. Ca politician nu a fost, când a devenit parlamentar, nu mai era oţfiţer acoperit, când lucra la Parchetul General a fost. Am avut discuţia aceasta cu Robert, mie nu putea să îmi spună decât adevărul şi vi-l spun imediat, pentru că îl ştiu. Eu asta i-am reproşat lui Victor Ponta şi, Doamne fereşte!, nu confund serviciile din vremea comuniştilor, cu serviciile din vremea de azi, din democraţie. Însă atunci, deşi nu era lege, era prevăzut în Constituţie că magistraţii nu pot fi ofiţeri acoperiţi, iar procurorii la noi sunt magistraţi. În ceea ce-l priveşte Robert, discuţia am avut-o şi înainte de a lua decizia că el reprezintă planul B pentru PMP, am avut o discuţie ca de la ziarist la politician, într-o relaţie mai apropiată, cu altă ocazie. Atunci l-am întrebat şi pe Oprea: ‘Ce e cu lista aceea?’. A avut neinspiraţia să o pună la secret”, a arătat el.

„Aici a fost problema lui (a lui Turcescu, n. red), modul cum a dramatizat-o şi cred că a dramatizat-o greşit. Eu vă spun cu mândrie că sunt căpitan de rangul întâi, deci colonel în rezervă; am terminat locotenent şi am primit avansările şi pe măsură ce creşteam în brevet în marina civilă… Dar dacă ar fi fost, unde era problema? Că discutam de serviciile României capitaliste, democratice „, a adăugat el.

În acelaşi timp, Robert Turcescu a declarat la Realitatea TV că, din punctul său de vedere, „chestiunea a fost lămurită”.

„Doi ani de zile după momentul acela al listei, din 2012 şi până în 2014, nimeni niciodată, nici din presă, nu s-a aplecat cu atenţie asupra acestei liste. Din cele 2000 de nume de pe lista aceea la secret, şi tot timpul revenea în spaţiul public povestea cu colonelul Turcescu, doar trei oameni au făcut solicitare la vremea respectivă în legătură cu retragerea acelui grad. Şi azi le spun colegilor mei din presă că ar fi bine să publice lista cu cele 2000 de nume. Dacă lista era la secret şi doi ani nimeni nu s-a ocupat, dar de fiecare dată când venea vorba de colonelul Turcescu… Am discutat chestiunea aceasta, din punctul meu de vedere am lămurit-o. Au existat şi în cadrul unei contestaţii acum, la depunerea candidaturii s-a pus şi acest punct pe tapet. Candidatura este validă, ca să fie lucrurile foarte clare”, a precizat el.

„Din punctul meu de vedere, lucrurile pe care le-am spus atunci ţin de cele 2000 de nume, cu lista aceea secretizată absolut bizar de domnul Oprea. Mai spun o dată un lucru, pentru colegii jurnalişti: la momentul respectiv i-am rugat să se uite pe documentul respectiv. Eu nu am semnat niciun document, livretul acela militar. Cele două semnături sunt ale lui Gabriel Oprea. Discuţia a fost pe chestiunea cu cele 2000 de nume, din acel moment, şi, repet, doar eu, doamna Kovesi şi domnul Kelemen Hunor suntem cei trei care am înainte către MApN cererea de retragere a acelui grad care era onorific. Iar domnul Oprea spunea că are o acoperire atunci”, a adăugat el.

În septembrie 2014, Robert Turcescu s-a deconspirat ca ofiţer sub acoperire. Zilele trecute, un interviu realizat de jurnalistul Dan Tăpălagă a „făcut valuri”, după ce, în ciuda insistenţelor făcute de acesta pentru ca Turcescu să lămurească dacă a fost colonel sub acoperire, el a evitat să răspundă sau a a răspuns la rândul lui cu alte întrebări întrebări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.