Băsescu cere alte nominalizări de miniștri. Reacția lui Ponta

Președintele Traian Băsescu i-a cerut vineri premierului Victor Ponta să facă „până marţi-miercuri ” alte nominalizări la Ministerul Culturii și Ministerul pentru Buget, susținând că propunerile pentru aceste portofolii în persoana Rozaliei Biro și a lui Claudiu Manda sunt „nepotrivite”.

Eu le consider nepotrivite, ceea ce nu înseamnă că azi le-am şi respins„, a anunțat Băsescu.

Traian Băsescu a susținut că Rozalia Biro, propusă de UDMR ministru al Culturii, nu știe limba română, amintind de o gafă a acesteia.

„Doamna Rozália Biró, de la dânsa am aflat și a aflat toată România că nu are niciun biped în familie și, de asemenea, am aflat tot de la dânsa, zilele acestea, că în România se nasc tot mai puțini bipezi. Deci cred că avem o problemă complicată de înțelegere perfectă a limbii române pentru un membru al Guvernului și aici mai este un argument, pe care îl am în vedere atunci când mă gândesc la această nominalizare. Practic, Ministerul Culturii nu este un minister care să aibă foarte mulți bani, dar este un minister care lucrează cu intelectualitatea din România, cu creatorii din România, iar cultura românească este, zic eu, în proprție de circa 90%, o cultură de limbă română. Nu este vorba despre o observație făcută unui ministru care provine din minoritatea maghiară, dar n-aș vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveștile cu copii bipezi din familie sau de pe întinsul patriei, care arată o neînțelegere deplină a limbii române„, a spus Băsescu.

Președintele a criticat de asemenea nominalizarea deputatului PSD Claudiu Manda la Ministerul pentru Buget, susținând că acesta nu are experiența necesară.

Cea mai complexă experiență a domnului Iulian Manda este legată de funcția de director la Casa studenților din Craiova. Singurul calcul economic care se face acolo este, eventual, valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă, ori ministrul bugetului înseamnă mult mai mult. Justificarea că domnul deputat a funcționat în Comisia de buget-finanțe nu este un argument. În Comisia de buget-finanțe a Parlamentului România, a Camerei Deputaților, a Senatului sau în comisiile reunite nu se discută filosofia bugetară, nu se discută prioritățile, acolo se mută cel mult bani de Biserică de la un minister pentru comuna nu știu care, bani de-un podeț dincolo, bani pentru zugrăvit o școală, asta se face în comisie„, a spus Traian Băsescu, imaginându-și în continuare un scenariu cu Ioana Petrescu, ministru al Finanțelor, și Claudiu Manda, ca ministru pentru Buget în fața FMI.

„Încerc să îmi imaginez discuția cu Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială cu cei doi miniștri, unul lângă altul, doamna Petrescu, încercând să acopere golul de la CAS și să rezolve problema MTO-ului cu sufletul, iar domnul Manda încercând să rezolve problema deficitului bugetar cu experiența de la Casa de Cultură a Studenților din Craiova”, a afirmat președintele.

În pofida criticilor, Băsescu nu i-a respins pe cei doi, justificându-și decizia prin aceea că ar putea primi două nominalizări „mai catastrofale” de la Ponta în locul acestora.

Ponta o ține pe-a lui

În replică la declarațiile lui Traian Băsescu, Victor Ponta a anunțat că îşi menţine cele două propuneri de miniştri.

Ponta a declarat că va înainta alte nume doar dacă Băsescu le respinge pe acestea două, spunând că nu vrea să comenteze declarații „de cârciumă” ale președintelui.

„Am făcut două propuneri, le susţin, Traian Băsescu are dreptul să le respingă, dacă vrea, şi cu asta basta. Evident, aş dori cât mai repede să am miniştri numiţi şi domnul preşedinte să nu blocheze activitatea guvernului. Din fericire am făcut rectificarea şi încă două-trei zile ne descurcăm. (…) Am făcut două propuneri şi dacă le va respinge voi face alte propuneri. Nu am alte variante în minte. Cei doi au susţinerea politică necesară, am eu am trimis propunerile legal, constituţional şi comentariile de televizor ale lui Traian Băsescu nu au nicio valoare pentru mine. Eu nu vreau să intru în acest discurs de cârciumă al domnului Băsescu, deci nu vreau să comentez declaraţii de cârciumă. El la Cotroceni sau la Cireşica poate să comenteze ce vrea”, a declarat Victor Ponta la România TV.

În opinia lui Ponta, confundarea termenului de „biped” poate să îi fie reproşată Rozaliei Biro de către orice om, dar nu de către Traian Băsescu.

„Situaţia îi poate fi reproşată doamnei Biro, pe bună dreptate, de orice om care a auzit acea farsă, dar nu de preşedintele ţării. El nu poate, cu steagul României în spate, el trebuie să vorbească de instituţii”, a spus Ponta la Antena 3.

Premierul a mai susținut că Rozalia Biro este un om care îndeplineşte toate condiţiile politice, de educaţie şi de capacitate intelectuală pentru a-şi face treaba ca ministru.

UDMR a anunțat la rândul său vineri seară că nu va face o altă nominalizare în locul Rozaliei Biro la portofoliul Culturii.

”Nu fac o altă nominalizare. Aștept decizia președintelui”, a declarat Kelemen Hunor pentru Agerpres.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.