Băsescu: Chişinăul „să lupte pentru fiecare palmă de pământ ce îi aparţine”

Traian Băsescu a afirmat într-un interviu acordat postului Europa Liberă înaintea vizitei pe care o face în Republica Moldova miercuri că Republica Moldova trebuie „să lupte pentru fiecare palmă de pământ care îi aparţine”, indiferent de „”aranjamentele” din fosta URSS.

Întrebat, în contextul unei noi reuniuni în formatul 5+2 pe tema crizei din Transnistria, de ce negocierile care durează de mulţi nu au ajuns la niciun rezultat, Băsescu a răspuns: „Pentru că cei de care depinde rezultatul nu vor să rezolve problema sau vor să o rezolve altfel decât Chişinăul, actorul care trebuie să decidă: nici Federaţia Rusă, nici Ucraina, nici SUA, UE nu pot decide în locul Chişinăului asupra integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Or, poziţia Republicii Moldova nu este încă acceptată de toate părţile”.

Întrebat dacă viitorul Republicii Moldova nu ar fi mai uşor fără Transnistria, Traian Băsescu a completat: „Eu nu fac analize pe teritoriul altui stat. Spun doar că aşa cum i s-a recunoscut, în mod internaţional, independenţa, aşa ar trebui să rămână”.

„Chişinăul are obligaţia să lupte diplomatic pentru fiecare palmă de pământ care-i aparţine, indiferent care au fost aranjamentele administrative în interiorul fostei URSS”, a insistat preşedintele României, care nu consideră că Transnistria reprezintă o povară pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Întrebat de ce ar abandona Rusia Transnistria în contextul în care lunar, pensionarii din Transnistria îşi primesc banii de la Moscova, datoriile Transnistriei faţă de Rusia se ridică la 4 miliarde de euro, şi în această enclavă se află peste 20.000 de tone de armament, Băsescu a răspuns: „Din respect pentru dreptul internaţional. Ori de cîte ori întrebi un oficial rus, de orice nivel, vei afla că Rusia susţine integritatea Republicii Moldova. E diferenţa dintre vorbă şi faptă. România solicită de multă vreme aplicarea deciziei de la Istanbul din 1999, în baza căreia Federaţia Rusă trebuie să-şi retragă trupele şi armamentul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.