Băsescu, un nou episod din „șantajul” la liderii USL pe tema noii Constituții

Traian Băsescu continuă războiul politic cu USL în ce privește proiectul de revizuire a Constituției. 

Totul pentru capitalul său politic și discreditarea USL

Băsescu a răspuns miercuri liderilor USL care l-au acuzat că a provocat un nou scandal.

Ca și marți Băsescu a dat semne clare că nu-l interesează să meargă până la capăt cu demersul său privind referendumul, ci vrea „dialog public”, care aduce capital politic. 

„Contrar obiceiurilor, o să încerc o explicație pentru afirmațiile pe care le-am auzit astăzi  legat de obiecţiunile mele cu privire la nerespectarea referendumului din noiembrie 2009. Ele au fost etichetate de lideri ai USL ca fiind scandal şi mahalagism. Sper ca dezbaterea publică să nu continue în aceşti termeni, pentru că discuţia despre democraţie, despre respectarea rezultatului unui referendum validat de CCR nu este scandal. Este obligaţia politicienilor să pună în aplicare rezultatul referendumului. Deci, invitaţia mea este la un dialog, la o dezbatere civilizată, chiar dacă avem puncte de vedere diferite. Este un dialog care trebuie să se desfăşoare public, românii trebuie să ştie ce li se pregăteşte din punct de vedere constituţional„, a spus miercuri Băsescu înaintea plecării la un summit la Bratislava. 

Băsescu a anunțat totodată miercuri că a trimis încă de marţi la Parlament scrisori privind declanşarea procedurii de convocare a referendumului pentru Parlament unicameral și 300 de parlamentari.

„Înainte de a face declaraţia (marți seară la Cotroceni -nr.), scrisorile erau la Parlament”, a spus Băsescu, pe Aeroportul Otopeni.

Cele 20 de zile pentru consultarea Legislativului în privinţa declanşării referendumului „au început să curgă de ieri”, a transmis Băsescu pe aeroport răspunzând unei întrebări.

Băsescu nu se mai simțea la fel de obligat în 2011 cu privire la acest referendum

Traian Băsescu nu era la fel de preocupat de opțiunea românilor privind Parlamentul unicameral și în 2011 cum este acum. Băsescu încerca atunci să facă trocuri politice pe sema referendumului din 2009 despre care spune acum că trebuie pus în aplicare. Băsescu era de acord în 2011 cu bicameralismul, „uitând” de opțiunile românilor la referendumul din 2009.

Traian Băsescu le-a spus în 2011 liderilor USL că, pe fondul reorganizării administrative în opt mari judeţe şi cu condiţia respectării numărului de 300 de parlamentari, i se pare rezonabilă ideea acestora „de reprezentare a teritoriului într-o Cameră separată”.

„De ce am considerat că trebuie discutat şi cu opoziţia (USL, la acel moment – nr.)? Pentru că am observat multe puncte comune anunţate şi am crezut că este locul unui compromis, plecând de la faptul că sunt şi câteva lucruri asupra cărora nu se pot face compromisuri, ca spre exemplu votul legat de numărul de parlamentari. Însă am observat că aţi prezentat un program care vizează crearea celor opt regiuni, practic a opt judeţe conform actualei Constituţii, şi am observat că sunteţi de acord cu numărul de 300, ceea ce lasă loc compromisului, cu atât mai mult cu cât pe pe fondul reorganizării administrative ideea dumneavoastră de reprezentare a teritoriului într-o Cameră separată mi se pare rezonabilă atât timp cât se respectă numărul de 300 de parlamentari pentru care populaţia a dat un vot. (…)Sigur, este condiţionat acest compromis pe care în primul rând eu îl fac în faţa românilor prin crearea celor opt judeţe mari pentru a avea reprezentare într-una din Camere”, le-a spus Băsescu lui Victor Ponta şi Crin Antonescu atunci.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.