Băsescu dă undă verde reducerii CAS

Președintele Traian Băsescu a promulgat legea de reducere a CAS. Băsescu a anunțat joi seară la Palatul Cotroceni că a decis să promulge legea și nu să o atace la Curtea Constituțională, deoarece, a precizat acesta, „legea nu pune probleme de constituţionalitate”.

Legea a fost promulgată după ce a fost întoarsă în vară în Parlament de președinte pe motiv că măsura nu este sustenabilă din punct de vedere economic.

Deși a promulgat legea, Băsescu susține în continuare că măsura reducerii CAS nu este sustenabilă.

„Am întors legea la Parlament considerând că, deşi este bună, nu e sustenabilă în condițiile actuale şi ale anului 2015. Rezultatul retrimiterii a fost un vot aproape unanim, cu doar declaraţii ale PMP că nu e sustenabilă. În rest puterea și ACL au votat și a doua oară această lege (…) Deci, am promulgat-o. Asta înseamnă că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul la fondul de pensii, mai ales că e beneficiarul taxei pe stâlp, al accizei pe combustibil, va putea plăti pensiile fără probleme. Dar pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde de lei la 17, 5 miliarde de lei. Asta înseamnă un efort suplimentar de 5 miliarde de lei”, a susținut Băsescu joi seară.

De asemenea, el a reamintit că România mai are și alte obligații, una dintre acestea decurgând din Tratatul fiscal, prin care pentru anul viitor trebuie realizată o reducere a deficitului bugetar de 0,8% — 0,9% din PIB.

În plus, Băsescu a spus că pentru anul viitor România trebuie să aibă o creștere de cel puțin 0,3% din PIB la cheltuielile de Apărare, iar o altă cheltuială predictibilă este cea legată de nevoia de a asigura componenta autohtonă atât la credite externe, cât mai ales la finanțările nerambursabile de la UE pe programele de coeziune.

El a evaluat că toate acestea ar însuma 15 miliarde de lei în plus pentru a fi acoperit bugetul de stat.

„Din experiență afirm că acest lucru nu este posibil. 15 miliarde de lei noi înseamnă 3,2 miliarde de euro în plus la bugetul de stat, ceea ce mi se pare greu de atins”, a susținut Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.