Băsescu dă votul populaţiei pentru unicameral pe opt mega-judeţe

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, în timpul consultărilor cu partidele parlamentare, că prin organizarea în 8 judeţe mari procesul de descentralizare ar fi mult mai profund şi real. În replică, liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au spus că nu vor vota desfiinţarea judeţelor în funcţie de interese electorale.

Victor Ponta: Domnule preşedinte, cu dumneavoastră nu facem compromisuri. Ne dorim să analizaţi înfiinţarea unui comitet anticriză. Suntem dispuşi să sprijinim acest comitet şi chiar un guvern tehnocrat.

Crin Antonescu: Nu vom vota desfiinţarea judeţelor în funcţie de interese electorale.

UPDATE: USL propune Guvern tehnocrat şi anticipate în 2011. Băsescu: Propuneţi instabilitate politică

USL i-a propus, marţi, preşedintelui Traian Băsescu formarea unui Guvern tehnocrat susţinut inclusiv de opoziţie şi declanşarea de alegeri parlamentare anticipate în noiembrie 2011, şeful statului replicând că acest lucru înseamnă împingerea ţării în instabilitate politică.

Preşedintele PSD Victor Ponta, copreşedinte al USL, i-a spus şefului statului, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că Uniunea este dispusă sa sprijine chiar formarea unui guvern tehnocrat, cu alegeri anticipate în toamna acestui an.

„Propuneţi să intrăm într-o criză politică, să avem alegeri anticipate”, a replicat preşedintele Băsescu, Victor Ponta susţinând că ar fi vorba într-o astfel de situaţie de ieşire din criza politică.

„Orice propunere de vulnerabilizare a stabilităţii politice este exclusă, cel puţin din partea mea nu va exista un suport”, a adăugat Traian Băsescu.

UPDATE 1: Băsescu renunţă la unicameral. Nu şi la reducerea numărului de parlamentari

Consultările de la Cotroceni au început cu o ofertă a preşedintelui Traian Băsescu pentru USL: parlament bicameral în schimbul acceptării noii hărţi a României cu opt judeţe. Propunerea vine în condiţiile în care în tabăra Puterii UDMR se opune proiectului propus de PDL şi de şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus lui Victor Ponta şi lui Crin Antonescu, singurii reprezentanţi ai USL trimişi la Cotroceni, că i se pare rezonabilă ideea de a avea menţine parlamentul bicameral în condiţiile în care una dintre camere este reprezentanta regiunilor. „Este condiţionat acest compromis pe care îl face eu în faţa românilor de crearea celor opt judeţe mari”, a spus Traian Băsescu.

Băsescu le-a propus liderilor USL realizarea unui „compromis”, precizând că cere sprijinul opoziţiei pentru revizuirea Constituţiei şi pentru reorganizarea administrativ-teritoriale a ţării.

„Nu mai putem să mergem pe ideea: hai să amânăm pentru un an, pentru doi”, le-a spus Traian Băsescu lui Victor Ponta şi Crin Antonescu.

El a cerut USL să nu împiedice reorganizarea administrativă a ţării şi a propus realizarea unui „compromis”.

Şeful statului a mai spus că a observat multe puncte comune pe cele două teme şi consideră că „este loc” pentru un compromis.

De altfel, preşedintele Băsescu a precizat că cere sprijin opoziţiei pentru revizuirea Constituţiei şi pentru reorganizarea administrativ-teritoriale a ţării.

Şeful statului discută, marţi, la Cotroceni, cu partidele şi grupurile parlamentare despre revizuirea Constituţiei – proiect declarat neconstituţional, în anumite puncte, de către CC – şi despre reorganizarea administrativă – subiect care a stârnit controverse diplomatice şi dispute politice.

UPDATE 2: Antonescu îi cere lui Băsescu să oprească iniţiativa privind reorganizarea: are „consecinţe nefaste”

Liderul PNL Crin Antonescu i-a solicitat marţi preşedintelui Traian Băsescu, ca iniţiator al ideii de reorganizare administrativă să renunţe la proiect, pentru că are „consecinţe dintre cele mai nefaste”.

Antonescu a spus, la consultări, că România se află într-o situaţie gravă, deosebit de complicată care solicită dialogul putere-opoziţie. „Am venit în speranţa că vom discuta cu preşedintele unui stat, nu liderul unui partid politic”, a spus liderul PNL. El a subliniat că, din punct de vedere al USL, revizuirea Constituţiei va fi abordată în parlamentul următor.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut că aceasta înseamnă o „amânare”, ceea ce l-a determinat pe Antonescu să răspundă că această amânare aduce de fapt „un spor de legitimitate”.

În privinţa reorganizării, Antonescu a subliniat că USL nu este de acord nici cu desfiinţarea judeţelor, nici cu transformarea celor opt regiuni de dezvoltare în judeţe, nici cu varianta a 16 judeţe. „Dumneavoastră, ca iniţiator, trebuie s-o opriţi aici, are consecinţe dintre cele mai nefaste. Nu acceptăm nici desfiinţarea judeţelor, nici 16 sau 8 judeţe, nu acceptăm ca pe harta României să apară conturul de tragică amintire a Dictatului de la Viena. Noi venim cu o serie de propuneri pe care le punem la dispoziţia dvs ca şef al statului, nu al PD”, a susţinut Antonescu.

Liderul PNL Crin Antonescu i-a spus preşedintelui că reorganizarea a apărut ca subiect public după ce el a trecut pe la Guvern şi a găsit „şapte-opt amici” cărora le-a indicat ce să facă, Traian Băsescu replicându-i liberalului că nu deţine „monopolul gândurilor inteligente”.

Pe parcursul discuţiei dintre cei doi şefi ai USL şi preşedinte au avut loc mai multe dueluri verbale între Băsescu-Ponta şi Băsescu-Antonescu.

Crin Antonescu a ironizat propunerea de reorganizare a lui Traian Băsescu, încercând să îi minimizeze importanţa. „Dvs, într-o seară aţi trecut pe la Guvern, aţi găsit acolo şapte-opt amici şi le-aţi spus câte judeţe, cum, ce fel…. Insuficient pentru noi şi atunci răspunsul punctual este: stop! Deci noi nu votăm nicio formulă hotărâtă de o singură persoană în două săptămâni pentru reorganizarea teritorial-administrativă. Punct cu subiectul ăsta!”, a arătat Antonescu.

„Dle Antonescu, cred că faceţi erori mari, dar m-am obişnuit cu autosuficienţa dvs. să faceţi afirmaţii de genul: Nu, sunt oameni care gândesc, să nu vă închipuiţi că monopolul gândurilor inteligente este la dvs.”, a replicat şi Traian Băsescu.

„Deci, cine face conform Constituţiei României orice modificare în organizarea administrativ-teritorială a ţării?”, a întrebat Antonescu. „Parlamentul”, răspunde Băsescu.

„Deci când o să treacă Parlamentul pe seară, şi o să cheme dl Ioan Oltean trei-patru prieteni la o şedinţă la Palatul Victoria, atunci discutăm reorganizarea administrativ-teritorială. Până atunci  a trecut o singură persoană, cu tot respectul pentru funcţia ei. Din punct de vedere constituţional, noi nu avem nicio obligaţie: totuşi vă spun opriţi-vă pentru că vedeţi foarte bine ce nebunii riscă să se declanşeze din asta”, a continuat Crin Antonescu în acelaşi ton persiflant.

UPDATE 3: Băsescu, lui Antonescu: Palatul Cotroceni are nişte cutume, le schimbaţi dacă o să ajungeţi aici

Consultările dintre Traian Băsescu şi liderii USL au debutat tensionat, după ce preşedintele a dorit ca presa să aibă acces limitat la discuţii, iar Crin Antonescu acces neîngrădit, fapt ce l-a făcut pe Băsescu să remarce că liberalul nu poate schimba „cutumele” de la Palatul Cotroceni.

În debutul întâlnirii, Băsescu i-a întrebat pe cei doi lideri USL cât timp doresc să lase presa înăuntru la discuţii. „Din partea noastră, poate rămâne tot timpul de care dispunem”, a răspuns liberalul Crin Antonescu. Şeful statului a afirmat că trebuie convenit „un timp rezonabil”, deoarece discuţiile nu sunt integral publice, şi a propus ca fiecare intervenţie să se limiteze la trei-patru minute.

„Sunteţi gazda, dar, repet, din punctul nostru de vedere…”, a replicat Antonescu, fiind întrerupt de Băsescu: „Da, Palatul Cotroceni are nişte cutume”. „Le schimbaţi dacă o să ajungeţi aici”, a adăugat şeful statului.

Pe de altă parte, Băsescu le-a explicat celor doi lideri ai opoziţiei că a dorit o întrevedere cu USL, deşi Uniunea este încă în proces de înregistrare la Tribunal. „Eu am considerat înregistrat USL. Ştiu că este în proces de înregistrare, l-am considerat înregistrat şi de aceea am invitat USL”, a precizat Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Ghetu 854 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.