Băsescu: „Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, este problema lor”

Traian Băsescu a vorbit din nou duminică despre noua „jucărie” politică naţională – referendumul pentru Parlament unicameral și 300 de parlamentari – dar și despre alte teme, care țin de actualitatea internă. 

Băsescu, care este acuzat că a înăbuşit referendumul din 2012 cu ajutorul CCR,  a transmis din nou duminică că dacă rezultatele consultării din 2009 pe tema Parlamentului nu sunt reflectate în noua Constituție, el va organiza un nou referendum.

„Cred că principalul obiectiv al oricărui politician responsabil este să arate că nu se poate trece peste un referendum validat”, a declarat Traian Băsescu, care vorbește de „referendum validat„, și nu de „referendum” pur și simplu, precum cel anul trecut, când peste 8 milioane de voturi au fost aruncate la coș. 

Băsescu a găsit și „justificări” pentru Parlamentul unicameral. La el democrația e pe bani.

„Sunt convins că un parlament cu o singură Cameră va funcţiona mai bine, după regulile constituţionale ce vor fi stabilite. Eu cred că uitându-ne la ce se întâmplă în lume constatăm că sunt cheltuieli foarte mari”, a spus Băsescu răspunzând unei întrebări.

Întrebat ce va face dacă românii îi vor respinge „referendumul”, Băsescu a răspuns: „Dacă oamenii vor respinge referendumul va fi un eşec al meu, pe care mi-l asum. Dacă Constituţia nu va reflecta referendumul din 2009, eu îl voi declanşa”.

Chestionat totodată de ce nu le propune românilor să răspundă și la întrebarea dacă vor să aibă un „Guvern cu 7 ministere”, Băsescu n-a mai fost la fel de hotărât ca în cazul Parlamentului unicameral. „Numărul de ministere va ţine de fiecare Guvern, însă odată dat semnalul pentru Parlament, şi executivul va trebui să se conformeze”.

Băsescu nu ar vrea nici un referendum care să conțină întrebări despre gazele de șist.

„Susţin proiectul legat de gazele de şist. Mi-e greu să spun care va fi răspunsul populaţiei dacă punem această întrebare. Întrebarea poate manipula poporul, pe când la Constituţie nu se poate”, a cugetat Traian Băsescu.

În privinţa revizuirii Constituţiei, Băsescu s-a declarat ferm împotriva revenirii la tricolorul cu stemă. „Deocamdată protestez public pentru un lucru cunoscut public: introducerea stemei pe tricolor”, a spus acesta. După ce moderatorul i-a spus că parlamentarii au renunţat la acest amendament, Traian Băsescu s-a sucit: „N-am ştiut”.

Băsescu a luat în vizor și voturile homosexualilor

Băsescu și-a dat cu părerea și despre căsătoriile gay. Traian Băsescu e de acord cu ele. „Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu însă sunt creştin ortodox şi respect perceptele creştinismului şi ale ortodoxiei. Alţii poate au alte percepte. Este problema lor. (…) Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viaţa lui, inclusiv această libertate, pentru că ce facem fiecare între pereţii casei noastre este problema noastră. Şi a intra în această zonă, a o reglementa cu interdicţii prin Constituţie, este o mare greşeală. Avem un Cod civil care spune ce înseamnă familia, care reglementează relaţiile şi nu se ştie ce evoluţii vor fi. Nu treci în Constituţie ceva ce mâine s-ar putea să fie modificat”, a declarat Băsescu, întrebat despre căsătoriile gay.

De la Constituție, căsătorii gay, la economie

Devenit cunoscut în timpul guvernării Boc ca „economistul-șef” al țării, Traian Băsescu a vorbit duminică și despre economie. Băsescu a declarat, că opinia sa privind îndeplinirea punctelor din Acordul cu FMI nu este „atât de negativă” cum este prezentată în presă, adăugând că el crede că board-ul FMI va constata îndeplinirea în cea mai mare parte a acestora şi va valida încheierea unui nou acord.

„Nu e atât de negativă cum o aud în presă. Eu cred că boardul FMI va constata îndeplinirea în cea mai mare parte a criteriilor stabilite de comun acord cu Guvernul României şi va valida încheierea celui de-al doilea acord”, a afirmat Băsescu, duminică,  întrebat fiind despre părerea sa privind realizarea de Guvern a punctelor din Acordul cu FMI.

Băsescu a spus că el susţine încheierea de către România a unui nou acord.

Coabitarea duduie

Președintele a mai declarat duminică că relaţia sa de comunicare cu premierul Victor Ponta este foarte bună, având discuţii „extrem de deschise”.
„Da, am şi o relaţie de comunicare foarte bună. Discuţiile mele cu premierul sunt extrem de deschise pe problemele pe care doreşte să le discutăm. Vorbim destul de des, cel puţin de două – trei ori pe săptămână, ne întâlnim o dată la o săptămână, la două săptămâni”, a afirmat acesta, susținând că pactul e necesar „pentru a nu arunca ţara în aer” și că nu ar trebui să încurce funcţionarea USL.

„Da, eu nu văd niciun motiv pentru care să nu reziste (USL n.r.). Cu ce încurcă acest pact, pentru că el se referă doar la relaţia preşedinte-premier? Eu nu am un pact de coabitare cu USL, nu am un pact de coabitare cu Parlamentul, dar cele două ramuri ale Executivului, preşedinte şi Guvern, trebuie să coopereze, pentru că altfel aruncăm ţara în aer”, a afirmat Băsescu.

Traian Băsescu a mai susținut în contextul discuțiilor despre MCV, că Victor Ponta l-a asigurat că va rezolva „problema” legată de prezenţa în Guvern a ministrului Transporturilor Relu Fenechiu, care are un dosar trimis în instanță.

Ultima sperietoare a lui Traian Băsescu

Băsescu a  criticat din nou duminică și actualul proiect de regionalizare aflat în dezbatere, susținând că nu va duce la o simplificare a statului, „spre deosebire” de proiectul conceput de Guvernul Boc în 2011, pe care l-a susţinut şi el. Legat de această temă Băsescu a aruncat pe piață și o nouă sperietoare pentru români: parlamentele regionale.

„Eu, aici, vin cu o precizare, care poate va surprinde. În primul rând, trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Şi să plecăm de la definiţia statului român: stat unitar. Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale (nimeni nu a afirmat așa ceva! -nr.), preşedinţi regionali cu o autonomie largă, statul se transformă în stat federal. Deci, mare grijă, domnilor politicieni, la ce faceţi cu regionalizarea, că România este stat unitar”, a afirmat Băsescu, duminică.

Acesta a spus că a auzit pe „un domn de la UNPR” care explica cum Camera superioară a Parlamentului va fi destinată reprezentanţilor regiunilor (ceea ce nu e același lucru cu parlamentul regional – nr.). idee care merge în acelaşi sens al încălcării prevederii constituţionale privind caracterul unitar al statului.

 „Auzeam un foarte inventiv om politic, după anunţarea referendumului, care explica cum Camera superioară va fi destinată, dedicată, regiunilor. Păi îl informez pe acest domn politician că este primul pas spre federalizarea ţării. Un domn de la UNPR, nu Oprea, că el nu se bagă în probleme constituţionale. Atenţie cu regionalizarea, o spun public că România este stat unitar”, a spus Băsescu.

Băsescu, „fermierul”

În interviul de o oră de la Pro TV, Traian Băsescu a vorbit și despre ce i-ar plăcea lui să facă după ce termină mandatul. Băsescu nu mai pleacă pe mare.

„Mi-ar plăcea ca după ce termin, dincolo de faptul că mă voi ocupa de Mişcarea Populară, voi susţine eficient şi partidul Mişcarea Populară pentru că acum nu pot, mi-ar plăcea să am o fermă, aşa, de 200-250 de hectare, pe care, pe vreo 50 de hectare, să fac livadă cu piersici, cireşi, meri”, a mai afirmat Băsescu la Pro TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.