Băsescu, despre demersul ambasadelor care au criticat OUG 13

Demersul ambasadelor care au criticat OUG referitoare la modificarea legislației penale este corect ”dacă s-a referit la ansamblul ordonanței”, a spus Traian Băsescu, la România TV.

Întrebat cum apreciază faptul că șase ambasade occidentale s-au exprimat public împotriva OUG 13 fără să facă o minimă analiză a textului acelei ordonanțe, fostul preşedinte a precizat:

”N-aș spune că nu este corect dacă s-a referit la ansamblul ordonanței. Dacă s-a referit doar la abuzul în serviciu este absolut demagogic, pentru că multe din cele șase țări a căror ambasadori au protestat nu au abuzul în serviciu în legislația lor”, a afirmat fostul preşedinte.

Era nevoie de redefinirea abuzului în serviciu, însă chiar şi aşa, Guvernul Grindeanu trebuie să plece

”Am făcut demonstrația că abuzul în serviciu trebuie modificat și că articolul din Codul penal – 297 – este neconstituțional, susținând cu decizia CCR, și cu Convenția de la New York pe care România a ratificat-o, și cu rapoartele Comisiei de la Veneția, dar ansamblul ordonanței este ticălos. Abuzul în serviciu este în regulă, trebuia să aibă un prag, trebuia să precizeze încălcarea unui articol de lege, trebuia să fie pedepse alternative până la prag.

Definiția abuzului în serviciu este corectă, dar restul OUG este o mare ticăloșie. Reducerea nivelului la incompatibilități (…) sau prostia pe care au făcut-o cu denunțul la 6 luni, pentru că nu are un efect în mod real, pentru că alt articol trebuie modificat… (…) Deci și eu sunt absolut de acord cu cei care spun că trebuie să plece Guvernul Grindeanu datorită modului cum a dat ordonanța și vă aduc un argument care nu poate fi combătut: de ce Grindeanu a fost de acord să dea o ordonanță în care umblă doar la două articole găsite neconstituționale când de fapt sunt 55 de articole.

De ce n-a rezolvat toată problema? Asta pe bună dreptate a îndreptat opinia publică și a fost ușor celor care au manipulat opinia publică să convingă că, de fapt, această ordonanță a fost dată pentru o clientelă îngustă. Sunt de acord că au definit corect abuzul în serviciu, sunt de acord că era nevoie de redefinirea abuzului în serviciu, (…) dar restul ordonanței este o catastrofă. De ce nu au trimis-o la Parlament? În mod nomal, trebuiau să dea grațiere prin OUG, dacă doreau să o dea, iar modificarea Codului penal să o facă prin Parlament”, a mai spus Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.